nachtzweten

Nachtzweten: 6 belangrijke oorzaken en de mogelijke oplossing

Zweten is normaal, maar word je ‘s nachts wakker in een klam bed in vochtige nachtkleding, misschien zelfs rillend van de kou, dan is er meer aan de hand. Nachtzweten kan veel uiteenlopende oorzaken hebben, maar vaak is het goed op te lossen.

Leestijd: 2 minuten

1. Menopauze

Veel vrouwen krijgen in de eerste fase van de overgang met nachtzweten te maken. De mate waarin, verschilt. Dat komt omdat je eierstokken in de overgang minder oestrogeen produceren, waarna de zogeheten hypofyse van slag kan geraken. De hypofyse is het stukje van je hersenen dat onder andere de temperatuur van je lichaam regelt. De lagere oestrogeenspiegel kan ervoor zorgen je lichaam op onverwachte momenten plots denkt dat je oververhit bent, terwijl dat niet eens zo is. ‘s Nachts dus bijvoorbeeld.

2. Idiopathische hyperhidrosis

Mensen met hyperhidrosis zweten meer dan nodig is om hun lichaamstemperatuur constant te houden. De klachten van idiopathische hyperhidrosis ontstaan meestal bij adolescenten en jongvolwassenen en verergeren vaak tijdens de puberteit. Teveel zweten ter hoogte van de handen begint meestal op jonge kinderleeftijd, ter hoogte van de oksels bij adolescenten en op het gezicht op volwassen leeftijd. Waarschijnlijk is de oorzaak genetisch.

3. Medicijnen

Onder andere antidepressiva, cortisone en pijnstillers hebben nachtelijk zweten als bijwerking. Ook bepaalde medicijnen tegen diabetes kunnen de oorzaak zijn. Zelfs geneesmiddelen om koorts te verlagen, zoals aspirine en paracetamol, kunnen nachtzweten veroorzaken.

4. Hypoglykemie

Een te lage bloedsuikergehalte, oftewel hypoglykemie, kan ook zweten veroorzaken. Als je bloedsuiker te laag is, schiet je lichaam in de stress. Er komt opeens veel adrenaline vrij waardoor je kunt gaan zweten en trillen. Maar wees gerust: het is een tijdelijk verschijnsel dat bijna niet voorkomt bij gezonde mensen en vooral voorkomt bij mensen met diabetes. Eventueel kun je dan ook last hebben van duizeligheid of van ernstige vermoeidheid.

5. Koorts

Alle infecties, die koorts veroorzaken, kunnen leiden tot nachtelijk transpireren.

6. Slaapapneu

Bij de aandoening slaapapneu heb je last van ademstilstanden tijdens het slapen , waardoor je vaak en vroegtijdig wakker kunt worden. Veel mensen met slaapapneu hebben ook last van nachtmerries, nachtelijke kortademigheid, verstikkingsgevoel en dikwijls plassen ’s nachts. Daarnaast kun je soms lichte of heftige beenbewegingen maken. En ja: ook veelvuldig nachtelijk zweten (vooral rond de schouders en nek) en een droge mond komen vaak voor.

Nachtelijk zweten tegengaan

Om de vochtproductie te beperken en nachtelijk zweten tegen te gaan, kunt je onder meer:

  • Alcohol en gekruide voeding vermijden.
  • Niet te laat eten en zware maaltijden vermijden vanaf twee uur voor het slapengaan.
  • De temperatuur in de slaapkamer afstellen tussen 16 en 22°C.
  • Zorgen voor een temperatuurregelende beschermer, die transpiratievocht absorbeert en afvoert.
  • Kiezen voor katoenen nachtkleding en bedlinnen en juist geen synthetische lakens en kussenslopen gebruiken.
  • Je lichaam genoeg tijd geven om af te koelen na inspanning.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bron(nen): AMC, RIVM, Gezondheidsplein
Beeld ©  Shutterstock


© Fiftyandme 2024