goede nachtrust

Hoe zorg je voor een goede nachtrust?

Samen met de leeftijd neemt vaak ook het aantal slaapproblemen toe. Uit statistieken blijkt dat één volwassene op drie in België slecht slaapt. Eén op zes slikt slaappillen. Wat zijn de oorzaken en vooral: hoe buigen we deze trend om?

Leestijd: 2 minuten

Mogelijke oorzaken

Naast veroudering zijn alcohol- en koffiegebruik, de menopauze, stress en een overdaad aan beeldschermen voor het slapengaan factoren die de kwaliteit van de slaap negatief kunnen beïnvloeden. Ook een te lage melatoninespiegel kan een trigger zijn.

Melatoninetekort

Melatonine is het slaaphormoon. Het wordt aangemaakt zodra het donker wordt en bereidt ons lichaam voor op de slaap. Het heeft het tegenovergestelde effect van adrenaline of cortisol (activeringshormonen). Probleem is dat de natuurlijke productie afneemt vanaf de leeftijd van 50 jaar en dat om diverse redenen. Die daling beloopt liefst 50%. De productie wordt ook verstoord door het blauwe licht van beeldschermen, adrenaline (bv. laat sporten) en door de andere hierboven genoemde elementen. Geen wonder dat de rustgevende slaap daaronder lijdt…

Oplossingen 

Teneinde een melatoninetekort te voorkomen, kunnen we voedingssupplementen nemen. Dit zal helpen om in slaap te vallen, ononderbroken door te slapen en met een uitgerust gevoel wakker te worden. Zij helpen om het slaapritme beter te controleren. Dit geldt met name voor mensen die op onregelmatige uren werken of slechtziend zijn. Als je minder daglicht waarneemt, kan je biologische klok ontregeld raken.

Niet onbelangrijk: als je tijdens een vakantieperiode naar een bestemming in een andere tijdszone reist, kan het innemen van melatotine helpen om zich sneller aan de plaatselijke tijd aan te passen.

Nog enkele eenvoudige tips:

– Vermijd koffie en alcohol 6 uur voor het slapengaan

– Voorzie een fysieke activiteit tijdens de dag

– Verlucht de slaapkamer elke dag en houd die op een temperatuur van 16° C

– Ga slapen en ontwaak op regelmatige tijdstippen

– Een goed bed en een aangepast kussen zijn belangrijk

– Zet enkele planten in de slaapkamer, zoals jasmijn, aloë vera of lavendel. Zij staan bekend om hun rustgevende eigenschappen.

Bio-Melatonine Complex

Deze voedingsaanvulling van Phamra Nord helpt te zorgen voor een voldoende gehalte aan endogeen melatonine. Een correct niveau aan melatonine is nodig voor het biologisch ritme van slapen en waken. Juist voor het slapengaan onder de tong alten smelten voor een maximale opname.

Beschikbaar in de apotheek in verpakkingen van 60 of 180 tabletten et dit reeds vanaf € 9,95 (adviesprijs)

 

Pharmanord.be


© Fiftyandme 2024