zelf likdoorn verwijderen

Zo kun je een likdoorn het snelst zelf verwijderen

Merk je dat sommige plekken onder je voet erg gevoelig zijn en voel je een soort hard stukje zitten? Dan is de kans groot dat je last hebt van een likdoorn. Naast dat het ongemakkelijk kan voelen, is dit niet zo ideaal voor summerproof voeten natuurlijk. Zo maak je er komaf mee.

Leestijd: 2 minuten

Met een paar eenvoudige stappen kun je thuis zelf een likdoorn verwijderen en je voeten klaarmaken voor het warme weer. Hier is hoe:

Wat is een likdoorn?

Een likdoorn, ook bekend als een eksteroog, is een kleine, harde verdikking van de huid die wordt veroorzaakt door druk of wrijving. Het is een soort naar binnen groeiende eeltplek. Ze komen vaak voor op plaatsen waar de huid wordt samengedrukt, zoals op de voetzolen of tussen de tenen. Likdoorns hebben vaak een witte, grijze, gele of bruine kleur, afhankelijk van je huidtype. Soms kunnen ze een zwart puntje hebben, wat de kern is. Vanwege hun gevoeligheid kunnen ze tijdens het lopen pijn veroorzaken. Daar willen we natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Dat kan natuurlijk bij een pedicure, maar als je een beetje handig en voorzichtig bent en je wil er vanaf, dan kun je ook zelf een likdoorn verwijderen.

Stap 1: Week je voeten

Begin met het weken van je voeten in warm water om de huid zacht te maken en de likdoorn te verzachten. Voeg eventueel wat Epsom zout toe aan het water om ontsteking te verminderen en de bloedsomloop te stimuleren. Laat je voeten 10-15 minuten weken voordat je naar stap 2 gaat.

Stap 2: Scrub voorzichtig

Gebruik na het weken een puimsteen of een voetvijl om voorzichtig de harde huid rondom de likdoorn te verwijderen. Wees voorzichtig en oefen niet te veel druk uit om irritatie te voorkomen. Door regelmatig te scrubben, kun je de opbouw van harde huid ook verminderen en toekomstige likdoorns helpen voorkomen.

Stap 3: bescherm gezonde huid

Breng een dun laagje vaseline of vochtinbrengende crème aan op de gezonde huid rondom de likdoorn om deze te beschermen tegen eventuele irritatie tijdens het verwijderingsproces.

Stap 4: likdoornpleister

Een likdoornpleister kan helpen om de druk op de likdoorn te verminderen en het genezingsproces te versnellen. Breng de pleister aan volgens de instructies op de verpakking en laat hem gedurende de aanbevolen tijd zitten.

Stap 5: verwijder voorzichtig

Na het weken en verzachten van de huid, kun je proberen de likdoorn voorzichtig te verwijderen met een puimsteen of een speciale likdoornverwijderaar. Wees geduldig en neem de tijd, forceer niets om verdere irritatie te voorkomen.

Stap 6: hydrateer en verzorg

Nadat de likdoorn is verwijderd, hydrateer je je voeten goed met een vochtinbrengende crème om de huid soepel en zacht te houden. Dit helpt ook om nieuwe likdoorns te voorkomen.

Stap 7: preventie

Om likdoorns in de toekomst te voorkomen, draag goed passende schoenen en vermijd langdurige wrijving of druk op dezelfde plekken van je voeten. Houd je voeten schoon, droog en goed verzorgd.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024