matras

Matras maak de juiste keuze

Leestijd: 4 minuten

Een nieuwe matras is een belangrijke aankoop. Maak de juiste keuze en verwen uzelf met 10 jaar verkwikkende nachtrust. En dus met meer vitaliteit overdag.

Pierre-Benoît Sepulchre

Wordt het een matras met pocketveren, latex, (schuim)rubber of wol? En hoe belangrijk zijn de bekleding en het type? Als u een nieuwe matras koopt, is het belangrijk om bij elk van deze elementen stil te staan, want de verkeerde keuze kan een nefaste invloed hebben op uw slaap en bijgevolg op uw vitaliteit overdag. Fit wakker worden begint immers bij een goede nachtrust op een matras die aan de verlangens beantwoordt en dit geldt ook voor de oudsten onder ons.

Terwijl onze slaapkwaliteit afhangt van het bed hangt de kwaliteit van de matras af van zijn fabricage. Wat de samenstelling en de techniciteit betreft, is het handig om even stil te staan bij deze 4 parameters. Dit helpt om vergissingen te voorkomen.

VULLING

matras Voor de professionals van het beddengoed is de vulling van de matras een soort ‘thuiskomen’. In tegenstelling tot de vering is de vulling geen ondersteunend element, maar gaat het hier wel degelijk om comfort, wat niet onbelangrijk is wanneer de wervels gevoeliger worden met de ouderdom. Aan de vulling kan men ook de kwaliteit van de fabricage afmeten. De regel is simpel: hoe dikker en hoe meer natuurlijke materialen, des te beter de kwaliteit. Het is dus belangrijk om kunststoffen te vermijden die het zweet niet opnemen en daardoor de matras omtoveren tot een broeihaard voor huismijten en schimmels. Wol, katoen en linnen verdienen de voorkeur. Hun warmte-regulerende eigenschappen houden de matras op de juiste temperatuur. Omdat we het vaak kouder hebben naarmate we ouder worden, is wol ongetwijfeld de beste koop, want zo voelt uw matras nooit koud aan. Zijde daarentegen zorgt voor koelte in de zomer en voor warmte in de winter. Katoen verdient de voorkeur bij mensen die stevig transpireren. Het staat bekend vanwege zijn hydrofiele eigenschappen die de absorptie van vochtigheid bevorderen. Sommige modellen hebben trouwens een eigen winter- (vaak wol) en een zomerzijde (katoen of linnen). Een matras met een afneembare hoes verdient de voorkeur op hygiënisch vlak. De hoes kan inderdaad in de wasmachine zodra dit noodzakelijk is.

ONDERSTEUNING

Er zijn drie types met elk hun specifieke eigenschappen. De ‘ziel van de matras’, zoals zij door de beroepsmensen wordt genoemd, dient met zorg gekozen. Er is namelijk een verschil tussen een matras voor dagelijks gebruik of veeleer voor een gastenkamer.

Schuim, polyetherschuim of polyurethaan: de zogeheten schuimmatrassen dienen afgeraden voor vochtige kamers en a fortiori voor personen die heftig transpireren. Hierdoor zijn deze modellen ook weinig aanbevolen voor dagelijks gebruik. Bovendien zijn deze vaak weinig stevig, matig qua comfort en hebben ze een relatief korte levensduur. Het voordeel is dan weer dat ze goedkoper zijn. Iets duurder, maar eveneens in dezelfde categorie onder te brengen, is de matras met traagschuim (ook geheugenschuim genoemd). Zij neemt vlotter de lichaamsvorm aan dan een klassieke schuimmatras, maar heeft het nadeel dat zij sneller verzakt. Dit in tegenstelling tot de matras in natuurlijke latex die heel wat voordelen biedt. Zij is van nature uit hypoallergeen en zij heeft een doelgerichte stevigheid dankzij de vele comfortzones. Haar levensduur is langer dan die van een schuimmatras en zij heeft vooral een betere ventilatie dankzij de vele holtes. Zij is ook soepel en vormvast. Ideaal ook wanneer men gedwongen wordt om in een bepaalde houding te slapen.

Hoewel velen ze als ‘has been’ bestempelen, verdient ook de veringmatras nog altijd de nodige aandacht. De vering van weleer werd immers vervangen door ‘multispires’. Deze is opgebouwd met één enkele stalen draad en maakt de ondersteuning homogener. Desondanks is het beter om te kiezen voor de allerlaatste ontwikkeling op deze markt, zijnde de pocketveren. Zij helpen de matras om zich aan elk gewicht en lichaamsbouw aan te passen. Hier is elke veer afzonderlijk en zij is verpakt in een afzonderlijk zakje. Hierdoor kan de lucht vrijuit en optimaal circuleren, wat positief is voor de hygiëne. Bovendien wordt elk deel van het lichaam onafhankelijk ondersteund. De druk wordt enkel uitgeoefend op de pocketveren waarop men ligt. Dit zorgt voor een groot comfort en voor een perfecte onafhankelijkheid wanneer men de matras met iemand anders deelt.

matras

STEVIGHEID

Te stevig is niet goed, maar te soepel evenmin. Het blijft een moeilijke opdracht om de gulden middenweg te vinden, want die hangt samen met de lengte en het gewicht van de persoon in kwestie. Als de matras te hard is, zal het lichaam er niet goed in wegzakken en hierdoor blijft de ruggengraat niet recht. Bij een te zachte matras heeft de ruggengraat de neiging om zich in de andere richting te gaan krommen, wat tot ernstige rugproblemen kan leiden én pijn, vooral wanneer men last heeft van artrose of reuma. Vandaar dat heel wat beroepsmensen een oplegmatras aanraden die specifiek op het ‘thuiskomen’ en op het gevoel is gericht en helpt om het juiste evenwicht te vinden. Zo’n opleg- (of topdek)matras is donzig zacht, maar zij verstoort de stevigheid van de matras niet.

MATRAS EN LATTENBODEM GAAN SAMEN

De afmetingen van uw matras zijn niet onbelangrijk voor uw persoonlijk comfort en uw welzijn. Het spreekt voor zich dat deze afmetingen verschillen naarmate men op zoek gaat naar een matras voor een koppel, een alleenstaande of een kind.

Het is ook belangrijk om ook uw lattenbodem te vervangen wanneer u beslist om een nieuwe matras aan te kopen. Want als uw matras zijn beste tijd heeft gehad, dan geldt dit wellicht ook voor uw lattenbodem.

We hebben de belangrijkste vraag voor het einde gehouden: is het belangrijk om uw matras uit te proberen vooraleer u ze koopt? Niet noodzakelijk. Wanneer men in de winkel op een matras gaat liggen, zijn de omstandigheden zelden ideaal. Begin met de keuze voor een bepaald type matras en ga vervolgens op zoek naar de optimale stevigheid. Er zijn tegenwoordig heel wat bedrijven die tot 6 maanden ‘waarborg’ aanbieden indien de gekochte matras u finaal niet bevalt en u wil omruilen. Niet onbelangrijk!


© Fiftyandme 2024