Omega-3 en Omega-6 : een kwestie van evenwicht

Ze zijn goed voor de gezondheid, zoveel is zeker. Maar doseert u ze wel zoals het moet? Volg onze tips voor een optimaal resultaat.

Leestijd: 2 minuten

De omega-3 en omega-6 vetzuren zijn belangrijke leveranciers van zogeheten meervoudig onverzadigde vetten. Door hun antioxiderende eigenschappen zijn ze onmisbaar voor de goede werking van het lichaam dat ze niet zelf kan aanmaken. Zij kunnen dus uitsluitend via de voeding in het lichaam worden opgenomen. Hoewel hun moleculaire structuur duidelijk verschilt, liggen hun wetenschappelijke namen dicht bij elkaar. Zo spreekt men bij omega-3 over alfa-linoleenzuur en bij omega-6 over linolzuur.

De juiste voeding

Omega-3 biedt zich aan onder verschillende vormen. Koolzaad of lijnolie zijn de eerste categorie en hebben een plantaardige oorsprong. Vette vis, zoals makreel, sardines, haring… vormen de tweede categorie en die is van dierlijke origine. Beide types zijn elk op hun manier belangrijk voor de gezondheid van het hart.

Ook de omega-6 vetzuren kunnen van plantaardige oorsprong zijn, zoals zonnebloempit-, druivenpit-, maïs- en sesamolie, maar ook van dierlijke origine, zoals eieren, boter en smeerbare vetten.

Hun rol in het lichaam 

Deze onverzadigde vetzuren spelen een rol in tal van processen. Zij dienen als bouwstoffen voor cellen en celmembranen en zijn belangrijk voor de goede werking van hart en bloedvaten, de hersenen, de hormonen en het immuunsysteem. De consumptie en de verwerking van omega-3 en omega-6 helpen het lichaam bij de aanmaak van basisgrondstoffen, maar opgelet: als u te veel omega-6 verbruikt, kan dit beletten dat de omega-3 hun rol spelen, met name bij de bescherming van hart en bloedvaten. Vandaar het belang van correct doseren.

De juiste verhouding

‘Het is belangrijk dat de verhouding tussen omega-3 en omega-6 in balans is’, stelt het in Parijs gevestigde Anses (Agence Nationale Sécurité Sanitaire Alimentaire Nationale), dat zich buigt over gezonde voeding, milieu en werk. Beide families van vetzuren worden inderdaad aangevuurd door gemeenschappelijke enzymen die elkaar beconcurreren. Anders gezegd: BIJ een teveel aan omega-6 wordt te weinig omega-3 opgenomen. Vandaar dat Anses DE volgende verhouding aanbeveelt: 5 verbruikte volumes omega-6 voor 1 volume omega-3.

Hoewel de onweerlegbare goede eigenschappen van de omega-3 vetzuren sterk geaccentueerd worden, betekent dit niet dat omega-6 vetzuren slecht zouden zijn voor de gezondheid. Wat wel juist is, is dat men vaak te weinig omega-3 vetzuren tot zich neemt en te veel omega-6. De oplossing om dit evenwicht te herstellen: gezond eten en voor voldoende afwisseling zorgen.


© Fiftyandme 2024