slow aging

Slow aging, het nieuwe jong blijven

Leestijd: 4 minuten

Het klinkt aantrekkelijk dat je met een product instant zou kunnen verjongen, maar meer dan ooit beseffen we dat mooi ouder worden vooral te maken heeft met een andere manier van leven. Slow aging is een uitnodiging om te vertragen en eerder te voorkomen dan te genezen. Gelukkig staat de wetenschap niet stil om ons gepaste producten en technieken aan te bieden, die onze huid en zelfs onze genen daarbij krachtig kunnen ondersteunen.

Door Isabelle Blandiaux

Sommigen zweren bij de slogan dat je er tien jaar jonger moet uitzien dan je bent. Anderen vinden dan weer dat het er vooral om gaat ‘mooi ouder te worden’ en leggen de focus op levenskwaliteit, fit zijn, gezond eten, verantwoord zonnen, stress verminderen, voldoende slapen en niet roken. Een heel ander verhaal dan de quick fix-belofte van snel resultaat die je maar al te vaak in de wereld van de antiagecosmetica hoort.

Slow ageing maakt deel uit van een verlangen om de dingen op hun juiste ritme te doen, zodat ze op een goede manier kunnen gebeuren en ook duurzaam resultaat opleveren’, bevestigen de woordvoerders van Vichy bij het lanceren van de nieuwe verzorgingslijn Slow Âge, die voor alles mikt op preventie en bescherming van de huid door een actief antioxidant (baicaline) en afgeleiden van probiotica. De crème laat zich duidelijk inspireren door die slow-beweging, die in eerste instantie ontstaan is als tegenreactie op de versnelling van het leven en het toenemen van fastfood, rapid reading en alles wat snel wil gaan in het leven.

Maar hoe kan een antiageproduct slow zijn, vraag je je misschien af. Volgens enigmatisch icoon van de slow-movement Carl Honoré, Londens journalist en auteur van het boek Slow, een wereldwijde revolutie, bestaat er op dit moment een tendens naar slow cosmetica in België, gelanceerd door Julien Kaibeck, die de nadruk legt op de manier waarop de producten gemaakt zijn: op een duurzame manier met natuurlijke ingrediënten.

‘Voor mij roept de “slow” in het domein van antiage ook meer globale vragen op’, zegt Honoré. ‘We moeten afstappen van het idee dat je er instant en wonderlijk jong kan uitzien. Het gaat eerder om de manier waarop we ouder worden. Als je een goed en langzaam leven leidt, zullen de tekenen van de tijd zich ook minder snel manifesteren. Het feit dat de cosmetische industrie die tendens oppikt is een goed teken. Een ander aspect van vertraging is dat we openstaan voor het idee om dieper te gaan leven: ‘Fast is superficial and slow is deep’. Die metafoor geldt ook in de cosmetica en voor de manier waarop mensen met veroudering omgaan: ouder worden gaat niet meer alleen om rimpels tellen. Mensen willen nu op een goede manier ouder worden, ze willen boeiende dingen blijven doen, bevredigende relaties hebben met hun partner, gezinsleden en vrienden … Mijn volgende boek gaat over ouder worden, om stereotiepe gedachten om te buigen en onze manier van ouder worden opnieuw uit te vinden.’

De invloed van het exposoom

life-magazine-hygiène Als je te lang te snel leeft, heeft dat gevolgen voor je gezondheid en je huid. Onze huid is het orgaan dat ons beschermt tegen agressieve aanvallen van buitenaf. Cosmeticahuizen die onderzoek doen naar huidveroudering richten zich dan ook op het exposoom, het geheel van stoffen waaraan je vanaf je geboorte wordt blootgesteld – zoals milieufactoren, je gedrag, je voeding, stress, angsten – en de biologische reacties daarop. ‘Het ziet ernaar uit dat ons leven steeds sneller gaat: we kunnen overal naartoe reizen, we buiten alle mogelijkheden in ons gezinsleven, maar ook in ons sociaal en professioneel leven ten volle uit … Dat vraagt natuurlijk tijd, dus we beknibbelen bijvoorbeeld op onze slaap of op het klaarmaken van gezonde voeding. Het maakt dat we anders gaan leven.

Wetenschappers observeren die veranderingen en analyseren de vervuiling waaraan we blootgesteld worden. Ook al leven we gemiddeld langer, toch zien we dat ook bepaalde ziektes vaker voorkomen dan vroeger’, zegt Patricia Pineau, directrice Wetenschappelijke Communicatie bij L’Oréal Research & Innovation. ‘We hebben ons gebogen over wat we “de stille veroudering” noemen, dat zijn de verouderingssymptomen die je pas na dertig jaar ziet. We hebben gemerkt dat het beste moment om in te grijpen is wanneer de verouderingsfactoren nog niet zichtbaar zijn. Hoe preventiever je handelt, hoe beter het resultaat zal zijn, hoe meer we het verouderingsproces kunnen vertragen.

‘We hebben ons ook gebogen over het licht. De beschermende SPF-factoren in producten zijn nuttig wanneer je je blootstelt aan de zon, dus aan uvb-stralen, maar in het dagelijkse leven stellen we onze huid vooral bloot aan uva-stralen. Ons genetisch onderzoek heeft uitgewezen dat vooral de lange uva-stralen het schadelijkst zijn. We zien het dan ook als onze verantwoordelijkheid om een product te ontwikkelen dat daartegen beschermt.’

Veranderende genen

Ook onze genen beïnvloeden de manier waarop de tijd op onze huid inwerkt. In het Anti Aging Center in Brussel (www.antiaging-center.be) wordt zelfs naar je genetische plaatje gekeken om de aanpak tegen huidveroudering zoveel mogelijk te kunnen personaliseren. ‘Eerst wordt een Ioma-balans opgesteld (Ioma verwijst naar het toestel dat daarvoor gebruikt wordt, nvdr) die een diagnose mogelijk maakt op basis van een macro/microscopisch onderzoek van je huid (een vragenlijst over je levensstijl, meting van de hydratatie- en schilferingsgraad van je huid, de diepere en oppervlakkige rimpels, verlies van elasticiteit, bacteriële activiteit, verstopte poriën, vlekken en verkleuringen, wallen onder je ogen …).

Bij klanten die nog verder willen gaan, doen we een genetische test, waardoor we eventuele polymorfismes kunnen vaststellen, dat zijn veranderingen en zelfs mutaties in het genoom onder invloed van de omgeving. We kunnen daarna ingrijpen door het natuurlijke proteïneschild van het genoom te versterken door behandelingen op maat met specifieke actieve bestanddelen in producten van het merk One.Gen/0,1’, legt Fanny Bretagnon, directrice van het centrum, uit. ‘Als je beseft dat je genen in de loop van je leven kunnen veranderen, ga je er – qua luchtvervuiling, voeding, blootstelling aan de zon – naar verlangen om in een gezondere omgeving te leven. Wij bieden een globale aanpak aan om problemen die verbonden zijn aan de schadelijke effecten van langdurige blootstelling aan zonlicht op de huid heel gericht aan te pakken.’


Artikel gepubliceerd in Psychologies Magazine

 


© Fiftyandme 2024