spataderen behandelen

Heb jij last van spataderen? Zo kun je ze behandelen én voorkomen

Ongeveer 1 op de 4 personen heeft last van spataderen. Gelukkig bezorgen ze je in de meeste gevallen geen fysieke klachten, maar toch kunnen de verwijde adertjes voor heel wat onzekerheid zorgen. Goed nieuws: je kan ze behandelen én voorkomen.

Leestijd: 2 minuten

Rond de leeftijd van 50 jaar,  heb je helaas een verhoogde kans hebt op spataderen (ook wel varices genoemd). De blauwe of paarse lijntjes, die vaak te zien zijn op de benen, in de schaamstreek of onderbuik, duiken zelfs twee- tot driemaal vaker op bij vrouwen dan bij mannen.

Wat zijn spataderen?

De slagaderen brengen bloed naar de organen, armen en benen. In de meeste aderen zitten kleppen, die ervoor zorgen dat het bloed naar het hart kan stromen, maar niet terugvloeit naar de benen. Spataderen ontstaan wanneer die bloedcirculatie niet meer goed functioneert. De kleppen in de aderen sluiten in dit geval niet meer volledig, waardoor het bloed terugstroomt en zich opstapelt. Het gevolg: de druk op de ader stijgt en de ader zet uit. Het is die uitgezette ader, wat we een spatader noemen.

Wat zijn de symptomen?

Spataderen geven meestal geen klachten. Treden er toch klachten op, dan zijn dit de meest voorkomende symptomen:

  • Jeuk
  • Een zwaar, vermoeid en vaak warm gevoel in de benen
  • Pijn en krampen in de benen
  • Een trekkende of stekende pijn in de kuiten
  • Tintelingen in de benen

Tips om ze te voorkomen

Erfelijkheid, obesitas, orale anticonceptie, zwangerschappen, lange reizen en beroepen waarbij je onvoldoende afwisselt tussen staan en zitten, zijn naast gewoonweg een vrouw van boven de 50 jaar zijn, de voornaamste risicofactoren voor spataderen. Ze zijn dus niet altijd tegen te gaan, maar er zijn gelukkig wel heel wat tips om ze te voorkomen:

  • Hou je benen zoveel mogelijk in beweging
  • Beoefen een ‘berensport’ zoals wandelen, zwemmen, fietsen of dansen. Tennis, squash of basketbal doe je beter niet, omdat ze je aders net gaan uitzetten.
  • Vermijd warmtebronnen zoals sauna’s, zonnebanken, hete baden en vloerverwarming omdat ze je aders uitzetten
  • Vermijd strakke broeken en sokken
  • Draag niet te strak zittende schoenen en kies voor geen al te hoge hakken. Je voet moet volledig kunnen afrollen, zodat je bloed goed kan weggepompt worden
  • Verhoog het voeteneinde van uw bed met 10 cm, zodat uw benen hoger liggen dan uw hart
  • Bestrijd overgewicht en constipatie, want de druk op je aders neemt hierdoor toe

Spataderen behandelen

Is het je niet gelukt om spataderen te voorkomen? Dan heb je in het geval van fysieke klachten of onzekerheid, nog heel wat opties om ze te behandelen. Zo zijn steunkousen een goede oplossing voor het vocht in de benen te vermijden en nieuwe spataderen te voorkomen. Ook is het mogelijk om de aderen door een dermatoloog te laten dichtspuiten met vloeistof of schuim. De bloedvatwand raakt op die manier geïrriteerd en beschadigd, zodat de spatader uiteindelijk verschrompelt en verdwijnt. Deze behandeling is pijnloos en duurt slechts een kwartier. Verder is flebectomie mogelijk, waarbij de spataderen worden weggehaald met een haakje, en ook het laseren of verhitten van de aderen zijn mogelijke behandelingsmethoden.

Overleg met je arts welke behandeling voor jou het beste is. Dit hangt af van de grootte van de spataderen, hoe ze eruit zien en op welke plek ze zitten.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024