verzorging intieme delen

De beste verzorging voor je intieme delen na scheren, waxen en transpiratie

Heb je last van irritatie aan je intieme delen in de zomer voor overmatig scheren, waxen en zweten? Heb je met alle middeltjes op de markt geen idee wat nu juist de beste verzorging is? Geen nood, wij zetten alle do’s en don’ts voor je op een rijtje. 

Leestijd: 3 minuten

Hoe wordt irritatie veroorzaakt? 

De vagina wordt van nature beschermd door een vaginale flora. Wanneer deze flora in evenwicht is, produceert de huid een beschermlaag van goede bacteriën die zorgen voor een gezonde pH-balans. Wanneer het evenwicht verstoord wordt, krijgen slechte bacteriën en schimmels vrij spel wat kan leiden tot een schimmelinfectie of bacteriële vaginose gepaard met klachten als jeuk en irritatie.

Deze disbalans van de natuurlijke flora kan op verschillende manieren veroorzaakt worden, zoals hormonale veranderingen, ingrediënten in zeep of bepaalde medicatie zoals antibiotica die bepaalde soorten bacteriën in de vagina doden waardoor schimmels de kans krijgen zich te verspreiden. Verder was je je intieme delen liever niet met zeep of douchegel. Zeep bevat namelijk agressieve bestanddelen zoals bewaarmiddelen en emulgatoren die zorgen voor een disbalans van de pH-waarde.

Vooral in de zomer is de natuurlijke balans van de vagina het meest in het gevaar. Denk aan meer scheren of waxen, een strakke bikini of zwemmen in chloorwater. Al deze zaken kunnen zorgen voor irritaties. Best kan je ook oppassen met synthetisch ondergoed aangezien dit kan leiden tot ontstekingen van de haarwortels en jeuk. Draag bij voorkeur katoenen ondergoed. Katoen ventileert goed en kan bij hoge temperaturen gewassen worden voor het optimaal verwijderen van bacteriën. 

Welke producten gebruik je best ter verzorging van je intieme delen? 

Shinn intimate oil spray 

Het nieuwe Belgische verzorgingsmerk Shinn beschermt, voedt en herstelt je intieme delen tegen irritaties die vaak met de zomer gepaard gaan zoals trimmen, waxen, scheren en sporten. Shinn is een oil spray op basis van olijfolie die je kan gebruiken als dag- en nachtverzorging, aftershave of herstellende lichaamsolie. Het idee voor Shinn is ontwikkeld vanuit deskundige gynaecologische ervaring. “Artsen horen het voortdurend: ongemak na het scheren, jeuk, droogheid, een branderig gevoel na fietsen, zwemmen of seks… Het lijkt wel alsof mensen zo gewoon zijn geworden aan irritaties in de intieme zone, dat ze er nog amper bij stilstaan,” vertelt Karl- Filip Smet, marketing manager bij Shinn. 

De Shinn Oil spray is verkrijgbaar via de webshop en geselecteerde apothekers, 100 ml – 28 €

Yun probiotherapy VGN wash 

Yun is het product van meer dan 10 jaar wetenschappelijk onderzoek aan de Universiteit Antwerpen. Met Yun slaagde wetenschappers erin levende bacteriën toe te voegen aan huidverzorgingsproducten. De toevoeging van deze goede bacteriën helpen het natuurlijk evenwicht van de huid te bewaren en stimuleren het immuunsysteem. De Yun VGN wash is een hypoallergene zeep die dagelijks gebruikt kan worden voor je intieme delen. Het product bevat een gepatenteerde formule die de pH-waarde intact houdt en de vaginale flora beschermt en versterkt. 

Het product is verkrijgbaar online en bij de apotheek, 200 ml – 23 €

Fur oil 

Emma Watson zweert bij de Fur olie voor verzorging van top tot teen. Alle producten van Fur zijn namelijk cruelty-free en bevatten geen siliconen, parabenen, synthetische geurstoffen en kunstmatige kleurstoffen. Daarom zijn de producten van Fur veilig voor het hele lichaam, van kop tot teen, ook voor je intieme delen. Deze olie bevat jojobae olie – verzacht haar en huid – , tea tree olie – beschermt tegen ingegroeide haartjes en versnelt het natuurlijke helingsproces van de huid -, en druivenpitolie – boordevol vitamine E, C en D voor hydratatie. Naast de olie ontwikkelde Fur ook scrub, scheerschuim en after-shave.

De producten zijn te koop online via de webshop. 

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld ©  Shutterstock


© Fiftyandme 2021