voldoende water drinken

Waarom voldoende water drinken de sleutel is tot gezond ouder worden

Genoeg drinken, klinkt eenvoudig toch? Toch ben je waarschijnlijk niet genoeg met hydratatie bezig. En dat is wél heel belangrijk bij het ouder worden.

Leestijd: 2 minuten

Voordat je verder leest: pak er eerst een glas water bij en drink hem rustig leeg terwijl je verder leest. Op? Nog acht te gaan vandaag!

Stralende huid

Waarom water drinken zo belangrijk is bij het gezond ouder worden? Simpel: het helpt je huid stralend te houden, geeft je energie en helpt bij de spijsvertering. Water zit in al onze cellen en die cellen hebben water nodig om efficiënt te werken. Voor je gewrichten, het pompen van bloed naar je spieren en stoffen in je lijf van A naar B te brengen.

Een vergeten zaak

Daarnaast is uitdroging een veel voorkomend maar vaak over het hoofd gezien probleem voor senioren. En dat terwijl het lichaam op latere leeftijd minder water vasthoudt dan het lichaam van jonge mensen. En de symptomen van uitdroging – droge mond, vermoeidheid, spierkrampen en duizeligheid – kunnen vaak worden toegeschreven aan andere problemen of bijwerkingen van medicijnen.

Voldoende water drinken

Goede watergewoonten aanleren is de oplossing. Een eerste stap is het drinken van warm citroenwater meteen als je wakker wordt. Dat geeft je snel een oppepper nadat je de hele nacht niet hebt gedronken. Daarnaast is het belangrijk om altijd water in de buurt te hebben. Wacht niet tot je dorst hebt; af en toe een slokje water gedurende dag houdt je hydratatie op peil. En snack eten dat veel water bevat, zoals een komkommer en of een appel (een appel staat gelijk aan een heel glas!). Nog gezond ook!

Hoevéél water tot slot ‘voldoende’ is? Vermenigvuldig je lichaamsgewicht met 0,44 en deel door 10 voor het aantal te drinken liters. Dit zijn dagen waarop je niet extra veel beweegt of meer water verliest door veel te zweten. Is dit wel het geval, dan moet je daar rekening mee houden en nog een extra.glas water voor jezelf inschenken.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024