Als je huisdier niet luistert

Plast je kat in huis ? Laat jij de hond uit of is het andersom ? Is je huisdier agressief ? Misschien kan een gedragstherapeut jullie samen weer op het juiste pad brengen.

Leestijd: 3 minuten

Audrey was als jong meisje al dol op dieren, maar haar carrière begon heel anders. Ze werd manager van een groot reclamebureau, maar sloeg een compleet andere weg in na een burn-out. Ze volgde een nieuwe opleiding en is nu gedragstherapeute voor dieren, een beroep dat ze met hart en ziel uitoefent.

  1. Wat doet een gedragstherapeut voor dieren precies ? Welke opleiding moet je volgen?

Het draait allemaal om een relatie. De relatie tussen twee heel verschillende entiteiten, namelijk de mens en zijn hond of kat. Ze hebben elk hun eigen noden en drijfveren. We werken naar harmonie tussen beiden, naar een relatie gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect, waarin ze allebei kunnen openbloeien.

Een opleiding is in België helaas niet verplicht omdat het beroep nog niet gereglementeerd is. Wat betekent dat iedereen zich zomaar kan uitroepen tot gedragstherapeut voor dieren. Je moet dus voorzichtig zijn als je er een zoekt. Ikzelf heb mijn opleiding gevolgd bij Canischola, een centrum onder leiding van Christiane Reniers, met wie ik nu het geluk heb te mogen samenwerken. Dat is erg fijn. Onze aanpak is zachtmoedig en steeds met respect voor het dier. Onze methodes zijn positief en cognitief, we willen het dier zo ver krijgen dat het begrijpt wat het doet, om het gewenste gedrag op een duurzame manier en met respect voor zijn aangeboren instincten te verankeren. Ik ga ter aanvulling ook naar verschillende seminaries et opleidingsdagen om up-to-date te blijven, mijn blik te verbreden en nog meer te leren van professionelen (dierenartsen, ethologen, gedragstherapeuten, …). Dit domein is in volle ontwikkeling.

  1. Wanneer moet men een beroep doen op een gedragstherapeut?

Als er zich een moeilijke situatie of conflict voordoet, of om opvoedings- of gedragsproblemen op te lossen. Ik krijg vaak mensen over de vloer die, terecht, ten einde raad zijn. Mens en dier kunnen elkaar niet altijd begrijpen, de ‘dialoog’ verloopt stroef en heerst onbegrip aan beide kanten. De gedragstherapeut zal het pad effenen door het probleem concreet toe te lichten en door praktische oefeningen voor te stellen. Hij gaat op zoek naar de diepere oorzaak van het ongewenste gedrag en probeert die aan te pakken in plaats van de gevolgen. De gedragstherapeut, het baasje en het dier moeten hier samen aan werken.

  1. We willen allemaal dat onze kat of hond zich goed voelt. Heb je enkele basistips die iedereen kan toepassen ?

Om gedragsproblemen te vermijden moet je dagelijks de basisbehoeften van je huisdier kunnen invullen.

Voor een hond is dat bijvoorbeeld:

– sociale interactie;

– ontdekken en onderzoeken;

– kauwen;

– jagen;

– samenwerken.

Bij een kat zijn de voornaamste behoeften:

– jagen;

– veiligheid en comfort.

De meeste behoeften kunnen ingevuld worden door fysieke en mentale stimulatie en dat kan op diverse manieren.

  1. Welke problemen kom je het vaakst tegen ? Wat zijn de moeilijke gevallen ? Welke oplossing bied je aan ?

Sommige honden reageren erg agressief tegenover soortgenoten en/of mensen. Ze vallen aan uit angst. Andere honden panikeren wanneer ze alleen zijn, wat zich uit in destructief gedrag, onzindelijkheid of kermende geluiden. Er zijn ook honden die zich ‘hyper’ gedragen, de hele tijd actief zijn, nooit moe worden, excessief enthousiast zijn of overdreven veel aandacht vragen aan hun familie. Meestal probeer ik ze hun zelfvertrouwen en innerlijke rust terug te geven en ze zelfstandiger te maken. Hoe ? Door hun behoeften op een gezonde manier in te vullen. Bij katten gaat het meestal over zindelijkheid of agressief gedrag tegenover mensen of andere katten. Eenzelfde soort gedrag kan uiteenlopende oorzaken hebben. We moeten de dieren dus eerst onderzoeken en evalueren, alvorens een aangepast plan in gang te zetten.

De werkwijze is uiteraard niet altijd identiek. Zeker bij moeilijke gevallen, bijvoorbeeld honden die een traumatische ervaring hebben meegemaakt of fysiek of mentaal mishandeld zijn. Dit vraagt een globale behandeling waarbij de hond alles opnieuw moet leren: zichzelf vertrouwen, zijn baasje vertrouwen, begrijpen dat hij zelfstandig kan zijn, zijn angsten en onrust overwinnen, leren dat de rest van de wereld anders is dan wat hij tot nu heeft gekend, … en dat alles rekening houdend met de spanning die hij in zich meedraagt.

  1. Waarom heb je beslist dit beroep uit te oefenen ?

Die vraag is eenvoudig en moeilijk tegelijk. Men denkt vaak dat de gedragstherapeut vooral met het dier werkt, maar het grootste deel gebeurt in samenspraak met het baasje.

Ik ben altijd heel empathisch geweest en wil heel graag mensen begrijpen en helpen.

Daarnaast hou ik veel van dieren, ik kan niet zonder hen, en ik wilde altijd al leren hoe ik ze beter kon begrijpen, om ze gelukkig te maken.

In deze job kan ik die twee passies, mens en dier, samenbrengen. Mijn motto is dan ook “elkaar beter begrijpen om beter van elkaar te houden”.

Het is niet altijd makkelijk, en je moet hard werken om er te geraken, maar ik zou het voor geen geld ter wereld willen missen.

Website: www.pawsethic.be (in het Frans)

Facebook: www.facebook.com/PawsEthic/


© Fiftyandme 2024