hond helpen hete dagen

Manieren hoe je je hond een handje kan helpen op de hete dagen

Met deze hoge temperaturen is het niet alleen belangrijk om je eigen gezondheid in het oog te houden, maar ook die van jouw huisdier. Maar honden zweten en praten niet… Waaraan kun je het dan herkennen, en hoe help je?

Leestijd: 2 minuten

Een oververhitte hond herkennen

First things first, voor we je vertellen hoe je je hond kunt helpen op hete dagen. Wanneer weet je dat je hond het eigenlijk al te warm heeft, en het absoluut tijd is voor actie? De symptomen:

  • Overmatig hijgen en kortademigheid
  • Overmatig kwijlen
  • Veranderingen in de kleur van het tandvlees of de tong (donkerrood)
  • Verhoogde hartslag
  • Overmatige dorst
  • Gedesoriënteerdheid, struikelen of zwakte
  • Overgeven

Als je denkt dat je hond oververhit is, breng hem dan onmiddellijk naar een koele plaats en sproei water op de vacht te sproeien. Let op: kies niet voor ijskoud water. Koud water heeft de neiging de bloedvaten in de huid te vernauwen en dit vermindert het warmteverlies. Veeg het gezicht en de snuit af met koel water, en breng hem zo snel mogelijk naar een spoedkliniek.

Des te belangrijker is het om de juiste voorzorgsmaatregelen te hanteren om oververhitting te voorkomen.

Voldoende koel water

Wanneer mensen zweten, wordt de warmte van het vocht over ons hele lichaam overgedragen op de drogere lucht eromheen. Verdamping van dit zweet koelt ons af. Honden daarentegen hijgen omdat ze weinig zweetklieren hebben. Hijgen is verdampingskoeling, op de manier van een hond. De ademhalingsfrequentie neemt dan toe van 40 tot 400 ademhalingen per minuut, met af en toe een diepe ademhaling. Nadat de koelere lucht in de longen is gezogen, wordt de warme lucht via de bek over de druipende tong uitgeademd, waardoor overtollige lichaamswarmte wordt verdreven. Dat honden hijgen is dus alleen maar goed om hem of haar te verkoelen, maar het betekent wel dat we op moeten letten dat we genoeg hulp bieden. Bijvoorbeeld door in dit geval voldoende koel water geven om de luchtwegen vochtig genoeg te houden voor dit proces.

Beperk buitenactiviteiten op hete of vochtige dagen

Als je je viervoeter meeneemt voor een wandeling, doe dit dan op de koelere uren van de dag (vroeg in de ochtend en later op de avond) en wandel over de minst hete ondergrond. Beperk voor de rest sporten met je hond. Heeft je hond of pup veel energie dat hij of zij kwijt moet? Zwemmen of je hond door de sproeier laten rennen kunnen ook verfrissende activiteiten zijn.

In de schaduw, ver weg van het raam

Achter het raam kan de temperatuur snel oplopen, houd dus je hond hier ver vandaan. De schaduw de beste vriend van je hond deze dagen.

Laat je harige vriend nooit alleen in de auto

Deze is al vaak benoemd, maar het is belangrijk om het te blijven benadrukken aangezien het nog steeds regelmatig niet gehanteerd wordt: laat je hond nooit alleen in de auto. Bijvoorbeeld wanneer je even boodschappen wil doen of snel op bezoek wil. Zelfs als je in de schaduw geparkeerd staat met de ramen omlaag, kan de temperatuur in je auto al snel veel hoger oplopen dan je denkt.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024