huisdier alleen zijn

Hoe laat je je huisdier weer wennen aan het alleen zijn?

Door de opeenvolgende lockdowns van de laatste maanden zijn onze huisdieren eraan gewend geraakt dat wij veel vaker thuis zijn. Dit kan resulteren in verschillende gradaties van verlatingsangst, nu de bedrijven langzaam het tempo opvoeren en we vaak weer terug op locatie moeten zijn.

Leestijd: 2 minuten

Hoewel katten gewoonlijk zeer onafhankelijk zijn, kunnen ze tijdens de coronacrisis met de komst van het telewerken gewend zijn geraakt aan onze dagelijkse aanwezigheid. Net als bij onze hond is het dus nodig om een paar dingen te regelen, zodat je huisdier niet teveel lijdt onder het plots terug alleen zijn.

Wat zijn de tekenen waar je op moet letten?

– Je huisdier volgt je overal
– Hij miauwt of blaft overdreven als je weggaat
– Hij maakt een puinhoop als je niet thuis bent
– Hij is erg aanhankelijk (meer dan gewoonlijk) als je thuiskomt

Hoe laat je hem langzaam wennen aan alleen gelaten worden?

In de eerste plaats moeten we ervoor zorgen dat onze huisdieren een aangename leefomgeving hebben. Is er genoeg speelgoed? Zijn de schalen vol? Is de kattenbak schoon en toegankelijk? Zijn er genoeg slaapplaatsen? Vooral bij katten: een goede krabpaal is noodzakelijk.

Om je huisdier te laten wennen aan het alleen gelaten worden, moet je stapsgewijs te werk gaan. Allereerst schenk je geen aandacht aan je huisdier wanneer hij of zij zich in dezelfde kamer als jou bevindt. Vervolgens verlaat je de kamer voor enkele minuten, terwijl je in zijn zicht blijft. Ga terug naar dezelfde kamer als je huisdier, doe iets (zonder op hem te letten) en ga weer naar buiten. Zodra dit stadium veilig voorbij is, doe hetzelfde maar ga naar een kamer buiten zijn gezichtsveld en verhoog de tijd van afwezigheid. De laatste stap is om het huis volledig te verlaten, waarbij de tijd van afwezigheid geleidelijk wordt verlengd.

Maar wat nog meer?

  • Sommige dieren hebben graag achtergrondgeluid, je kunt bijvoorbeeld de TV aan laten staan of de radio aanzetten.
  • Het voedingssupplement Zylkene ontspant ons huisdier dankzij de 100% natuurlijke ingrediënten. In capsulevorm of in hapklare brokjes als traktatie is een oplossing die op lange termijn kan worden ingenomen en zelfs in combinatie met medicatie (als onze viervoeter die nodig heeft). Zylkene wordt aanbevolen door dierenartsen en gedragstherapeuten.

myhappypet.be

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024