dementie bij honden

Hoe signaleer je dementie bij honden?

Heb je gemerkt dat je oudere hond van gedrag verandert? Dat kan een gevolg zijn van dementie. Want ja, ook honden kunnen de ziekte krijgen – die verdacht veel op de symptomen van dementie bij mensen lijkt.

Leestijd: 2 minuten

Dementie bij honden

Dementie wordt bij honden ook wel een ‘cognitieve disfunctie’ genoemd. Het denkvermogen neemt af en de zenuwcellen kunnen – net als bij mensen – beschadigd raken of zelfs afsterven waardoor de hersenfunctie verslechterd. Daardoor kun je verschillende gedragsveranderingen opmerken.

Het is belangrijk om bij je hond op de volgende symptomen te letten:

  • Onzindelijkheid
  • Wachten bij de verkeerde deur om uitgelaten te worden
  • Vaak verbaasd aankijken
  • Niet meer willen spelen
  • Continu verschieten en ontlopen
  • Jammeren in de avond alsof hij of zij pijn heeft of niet kan slapen
  • Het niet meer kunnen vinden van de voer- en drinkbak
  • Vaak zoeken naar zijn mand

Herken je veel symptomen? Dan is het een goed idee om een afspraak bij de dierenarts te maken om verder onderzoek te doen. Daarnaast hoeft het niet per se om dementie te gaan, de genoemde signalen kunnen ook op een ander gezondheidsprobleem wijzen.

Leeftijd

Veel honden met dementie krijgen vanaf hun seniorenleeftijd te maken met de eerste veranderingen: vaak rond de 7 à 8 jaar, verschillend van het ras en de grootte. De symptomen sluipen er in het begin mild in, waardoor het ziektebeeld niet direct wordt herkend.

Behandeling

Net als bij mensen, is dementie helaas onomkeerbaar. Wel kan voeding een belangrijke rol spelen, omdat het soms door een tekort aan vitamine A, C en E kan liggen. Er zijn zelfs speciale dementie-diëten voor honden, die rijk zijn aan omega-3-vetzuren en antioxidanten. Ook heeft een dierenarts vaak medicijnen voor handen die de dementie kunnen vertragen.

Je kunt de hersenen van je viervoeter wel proberen te stimuleren via de neus. De neus van een hond werkt levenslang en als een instinct. Verstop kleine hapjes met een geur op verschillende plekken en doe spelletjes om delen van de hersenen te stimuleren en de band met je hond te versterken.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024