Hoe bescherm je je huisdier tegen wormen ?

Je viervoeter beschermen tegen wormen, dat doe je in de eerste plaats natuurlijk door te ontwormen. Maar je kan ook andere zaken in acht nemen om een gezonde omgeving te creëren en zo je beste vriend te beschermen.

Leestijd: 3 minuten

Je beschermt op die manier trouwens niet alleen je huisdier maar ook jezelf en je gezin. Een volwassen worm kan bij een besmet dier immers tot 100.000 eitjes leggen en ook mensen ziek maken.

Enkele basishygiëneregels:

  • Was groenten en fruit grondig alvorens ze op te eten.
  • Was je handen nadat je een hond of kat hebt aangeraakt of nadat je in de tuin hebt gewerkt. Zeker ook als de kinderen in de aarde of het zand hebben gespeeld.
  • Laat dieren niet in het zand lopen.
  • Ruim de uitwerpselen van je huisdier onmiddellijk op en controleer of er wormen inzitten.
  • Maak de kattenbak regelmatig schoon met water en zeep.
  • Vermijd elk contact met wilde honden, katten of vossen.
  • Geef geen rauw vlees of slachtafval aan je huisdier.

Ontwormen: hoe en wanneer?

De leefomgeving en de levensstijl van je huisdier, alsook het soort worm, bepalen hoe vaak je moet ontwormen. Het advies luidt algemeen om maandelijks te ontwormen maar voor de meeste dieren is vier maal per jaar voldoende.

Het ontwormen kan stressvol zijn voor je trouwe metgezel. Om het proces te vergemakkelijken, bestaan er smaakvolle tabletten (soms zelfs in de vorm van kleine botjes!). Meestal kan je ze makkelijk doormidden breken voor een optimale dosering. Een enkele dosis is voldoende om de larven en de wormen in de darmen te doden.

Een andere mogelijkheid is het gebruik van een pipet waarvan de inhoud op de huid wordt verdeeld en via de bloedbaan de larven en volwassen wormen zal elimineren.

Vraag eerst en vooral advies aan de dierenarts en/of de apotheker; zij kunnen je het best helpen voor een zorgeloze ontwormingskuur!

wormen

Meer info op www.dronspot.be

Dronspot Spot-on (Praziquantel/Emodepside) oplossing voor kleine katten (30 mg/7,5 mg), oplossing voor middelgrote katten (60 mg/15 mg), oplossing voor grote katten (96 mg/24 mg ). Indicaties: Voor de behandeling van gemengde parasitaire infecties bij katten veroorzaakt door rondwormen en lintwormen van de volgende species: Toxocara cati (onvolgroeide en volwassen stadia, L4 en L3), Toxocara cati (L3 larven – behandeling van poezen tijdens late dracht om besmetting van de jongen via de melk te voorkomen), Toxascaris leonina (onvolgroeide en volwassen stadia en L4), Ancylostoma tubaeforme (onvolgroeide en volwassen stadia en L4), Dipylidium caninum (onvolgroeide en volwassen stadia), Taenia taeniaeformis (volwassen stadia), Echinococcus multilocularis (volwassen stadia). Dosering: De aanbevolen minimale dosis is 3 mg/kg lichaamsgewicht emodepside en 12 mg/kg lichaamsgewicht praziquantel, overeenkomend met 0,14 ml Dronspot/kg lichaamsgewicht. Voor de behandeling van rondwormen en lintwormen is een eenmalige toediening per behandeling doeltreffend. Voor de behandeling van katten als preventie van besmetting met Toxocara cati (L3larven) door de melk aan de jongen, is een eenmalige toediening per behandeling ongeveer zeven dagen vóór de verwachte worp doeltreffend. Contra-indicaties: Niet gebruiken bij kittens jonger dan 8 weken of van minder dan 0,5 kg. Niet gebruiken bij overgevoeligheid voor één van de werkzame bestanddelen of één van de hulpstoffen. Bijwerkingen: In zeer zeldzame gevallen kunnen speekselen en braken optreden. Milde en voorbijgaande neurologische aandoeningen zoals ataxie of tremor kunnen voorkomen in zeer zeldzame gevallen. Deze effecten zijn verondersteld op te treden ten gevolge van het likken door de kat aan de toedieningsplaats onmiddellijk na de behandeling. In zeer zeldzame gevallen werd na toediening van het diergeneesmiddel voorbijgaande alopecie, jeuk en/of ontsteking ter hoogte van de toedieningsplaats waargenomen. Aflevering: VRIJ – REG NL 123462-123463-123464. Registratiehouder: Vetoquinol S.A. Verdere informatie op aanvraag beschikbaar via info.be@vetoquinol.com of info.nl@vetoquinol.com.


© Fiftyandme 2024