Eerst en vooral moet je stress bij een hond of kat kunnen herkennen, om vervolgens de oorzaak ervan te proberen achterhalen.
Zo kunnen honden bijvoorbeeld een verminderde eetlust hebben, hun behoeftes binnenshuis doen, in meubels bijten of beven. Bij katten zijn de signalen gelijkaardig: beven, plassen waar het niet mag, vaker verstopt zitten, of zich vaker wassen of krabben dan gewoonlijk. Ook haarverlies en agressiever gedrag kunnen een teken aan de wand zijn.
Waarom reageren ze zo? De oorzaken kunnen heel uiteenlopend zijn, maar er zijn natuurlijk een paar klassiekers: een verhuis, een nieuw dier in huis, een baby, een nieuwe plek voor de kattenbak, ongewone geluiden (onweer, vuurwerk) en bij de hond ook eenzaamheid of te weinig lichaamsbeweging.
Wat kan je doen?
Om je dier gerust te stellen, moet je zelf kalmte uitstralen. Huisdieren voelen stress bij hun baasje aan. Het is heel belangrijk om goede gewoontes te kweken en goed met je dier te communiceren (bepaalde gebaren of sleutelwoorden, …).
Bij katten kan je ook het volgende proberen:
- De kattenbak vaak schoonmaken
- Regelmatig spelen met de kat
- De kat op een rustige plek laten eten
Tips om je hond gerust te stellen:
- Laat hem niet te lang alleen
- Zorg ervoor dat hij regelmatig kan bewegen in de buitenlucht
Zowel voor honden als voor katten is routine belangrijk: laat ze elke dag op hetzelfde uur eten, ga elke dag wandelen, …
Wil je naast deze tips nog meer hulp, dan kan je bij de dierenarts terecht voor een kalmerend voedingssupplement of speciale verstuivers die onze viervoeters helpen hun rust terug te vinden.