Hou het veilig voor uw hond

Leestijd: 4 minuten

Naast insecten, slangen en zonnesteken zijn er in de vakantiemaanden nog meer gevaren voor onze hond. Omdat een verwittigd baasje er twee waard is, geven we graag enkele tips mee om voor het vertrek even bij stil te staan…

Door S. Seuron 

Hitte

In de zomer is uw huisdier meer dan ooit gevoelig voor de warmte. Hoge temperaturen kunnen tot snelle uitdroging leiden. Uw hond moet dus altijd water ter beschikking hebben. Als u hem meeneemt voor een wandeling, vergeet dan zeker zijn flesje water en zijn drinkbakje niet. U bent namelijk nooit zeker dat u tijdens uw uitstap water vindt om hem te laten drinken.

Opgelet: pups zijn nog gevoeliger en een sterke dehydratatie kan fatale gevolgen hebben. Hitte kan een hartziekte bij een hond met hartproblemen brutaal verergeren en longoedeem veroorzaken: de hond is uitgeput, hoest en ademt moeilijk. Als u uw hond meeneemt, laat hem dan nooit achter in de auto – het maakt niet uit of die in de zon staat of in de schaduw. Het kan hem in enkele minuten fataal zijn. De karakteristieken van een zonnesteek zijn een hoge lichaamstemperatuur, stevig hijgen met korte tussenpozen, bewusteloosheid. U moet de temperatuur van het dier absoluut naar beneden krijgen door het in een lauw bad te dompelen om een thermische schok te vermijden of de hond in vochtige doeken te wikkelen en hem vervolgens meenemen naar de dierenarts.

Gevaarlijke planten 

De bijzonder giftige laurierroos is bijzonder goed vertegenwoordigd in het zuiden van Frankrijk. Idem dito voor datura en andere giftige planten. Hun gif is sterk. Let er op dat uw hond geen bloemen, bladeren of stilstaand water rond deze planten inslikt. En dan zijn er de halmen. Iedereen kent de kleine granen van wilde grassen die van mei tot september welig groeien. We vinden ze overal waar het gras hoog staat (langs paden, in weiden, verlaten terreinen).

Kinderen plagen er graag hun vriendjes mee door ze onder de trui van een vriendje te stoppen. De halm ‘klimt’ dan in zijn eentje naar boven vanaf de rug tot aan de nek. Dat is ook zo bij dieren: de halmen dringen binnen in gevoelige zones (neus, oren, ogen, tussen de voetkussentjes) en kunnen heel wat ernstige problemen veroorzaken (schade in de neusholte, doorboring van het trommelvlies, oorontsteking, doorboring van het hoornvlies, abces, enz.). Het is belangrijk om deze ongenode gasten ogenblikkelijk te verwijderen.

Steken, beten, inslikken 

Wespen- en horzelsteken kunnen reacties uitlokken die soms heel ernstig kunnen zijn wanneer het dier allergisch is. Indien de hond in de keel wordt gestoken, loopt hij het risico dat zijn ademhalingswegen gaan verstoppen. Ook de brandharen van de dennenprocessierups kunnen bijzonder irriterend zijn. Indien uw hond daar contact mee heeft gehad – door er aan likken of er een in te slikken – zal hij hard beginnen kwijlen. Een snel bezoek aan de dierenarts is belangrijk om elk risico op een ontsteking van de slijmvliezen te voorkomen.

  • Slangenbeten. Als het zomert zijn er heel wat adders actief. Men vindt verschillende soorten in verschillende streken (Pays de Loire, Bretagne, Provence…). De beet is bijzonder pijnlijk: het dier stoot een kreet uit en de zone rond de beet zwelt snel op (vaak de snuit of de poten). Als de ingespoten dosis vergif zwak is, is het risico lokaal: oedeem, ontsteking, superinfectie. Ook hier is het zeer belangrijk om uw hond zo snel mogelijk naar de dierenarts te brengen!
  • Schildpadbeten. Komen zelden voor, maar soms gebeurt het wanneer een hond plots een landschildpad gaat besnuffelen. De hoornige bek van het reptiel laat een grote bloederige afdruk achter op de snuit van de hond die ietwat beschaamd naar u zal komen teruglopen, want het zal je maar overkomen: gebeten worden door een schildpad! Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar te nieuwsgierige honden houden er een trauma aan over voor de rest van hun leven…
  • Pad ingeslikt. Ook dit gevaar lacht de hond toe, want bij heel wat soorten padden in Frankrijk geeft de huid giftige stoffen af. Het likken aan of het inslikken van een dergelijk amfibie kan brutale gevolgen hebben: braken, uitputting tot en met hartproblemen die de dood veroorzaken. Zo snel mogelijk een dierenarts opzoeken, is dus de boodschap.

photo chien dans l'eau

Zwemmen en wind 

Zwemmen in zee irriteert de huid van de hond en is niet aan te raden. Veel beter is een zoetwaterbad. Het is de interactie tussen het zout en de zandkorrels die ontstekingen veroorzaakt alsook het bijzonder pijnlijk pododermitis (ontsteking van de tussenteenhuid). Het is dus aangewezen om de hond met zacht water af te spoelen na elke duik in zee, kwestie van het zout en de zandkorrels te verwijderen.

Wind, rondvliegend zand en de luchtstromen in de auto kunnen conjunctivitis veroorzaken. De ogen worden rood, ze tranen en doen pijn. Als dit niet behandeld wordt, kunnen etterende infecties ontstaan. Met een oogwater dat door een dierenarts is voorgeschreven lost u dit probleem vrij snel op.

LET OP

Teken zijn gevaarlijker door de dodelijke aandoeningen die zij overbrengen dan door de hoeveelheid bloed die zij uit het huisdier zuigen. Preventie tegen deze parasieten is dan ook primordiaal voor de gezondheid van uw huisdier.

 


© Fiftyandme 2024