hydrotherapie voor honden

Wanneer honden en katten een bad nemen voor hun gezondheid

Leestijd: 4 minuten

Sommigen vinden het te vergezocht en anderen twijfelen aan het nut. Niettemin is het een feit dat heel wat huisdieren gebaat zijn bij hydrotherapie. Maar zoals geweten, is onbekend vaak onbemind…

Door Patricia Massange

Revalidatie, overgewicht, het op peil houden van de fysieke conditie, sportieve training… De hydrotherapie staat ten dienste van onze huisdieren. Deze methode heeft zijn efficiëntie bewezen en krijgt steeds meer weerklank in ons land.

Hydrotherapie komt van het Griekse ‘hydro’ (water) en ‘therapia’ (genezen). De hydrotherapie voor huisdieren laat zich definiëren als het gebruik van water – door middel van verschillende toepassingen – voor therapeutische doeleinden.

Pluspunten 

De hydrotherapie behoort tot de technieken die in de veterinaire fysiotherapie worden toegepast. Zij helpt bij de behandeling van verscheidene been- en gewrichtsproblemen bij honden en katten, zijnde ziekten en aandoeningen die gelinkt zijn aan de botten en de gewrichten (breuken, hernia, gescheurde ligamenten, artrose…).

Zij blijkt ook erg nuttig voor dieren die problemen hebben met de ontwikkeling van gewrichten (dysplasie van de heup en de elleboog) en vervolledigt op een adequate manier heel wat medische en chirurgische behandelingen. Hydrotherapie is ook erg nuttig als voorbereiding op een chirurgische ingreep en bij de postoperatieve recuperatie, alsook voor oudere dieren met overgewicht of verlies van spieren.

De hydrotherapie is dus een behandeling die aansluit bij de diergeneeskunde en de medicatie, maar zij kan deze in geen geval vervangen. Voor een optimale behandeling zijn de juiste voorschriften en de opvolging door de dierenarts tijdens de revalidatie onontbeerlijk. Indien hydrotherapie is aangewezen, zal de dierenarts samen met u tijdens het eerst consult de meest geschikte oefeningen voorstellen voor de revalidatie van uw huisdier.

Hydrotherapie voor dieren kan worden toegepast op honden van alle afmetingen en zelfs indien uw hond a priori waterschuw is. De aanwezigheid van het baasje en het vooruitzicht op een beloning is in heel wat gevallen voldoende om de angst voor het water te helpen overwinnen. Sommige katten kunnen ook zwemmen of wandelen op het rollend tapijt wanneer zij hiermee vertrouwd worden gemaakt.

Verschillende vormen

Er zijn heel wat mogelijkheden die de meest performant mogelijke oefeningen helpen creëren. De keuze gebeurt op basis van de gezondheidstoestand van het dier en van het beoogde doel:

  • Zwembad: het dier gaat volledig in het water en zwemt op zijn eigen tempo. Hierdoor worden alle ledematen en ook de rug in het bijzonder op een homogene manier aan het werk gezet;
  • Rollend watertapijt: het dier wordt op een elektronisch tapijt geplaatst in een ‘aquarium’ met glazen wanden en wordt tot op een bepaalde hoogte in het water gebracht. Deze hoogte kan wisselen volgens de sessies. Dit laat toe om meer of minder hulp te genereren tijdens de revalidatie alsook om de intensiteit van de oefening af te regelen (door de snelheid van het tapijt en de kracht van de opgewekte tegenstroom);
  • Spa: het dier wordt in een ontspannend en therapeutisch warm bad geplaatst (water van 30-32°C). De bubbels en de warmte stimuleren de bloedsomloop, ontspannen de spieren, doen de pijn en de ontsteking afnemen en creëren een behaaglijk gevoel.

De voordelen van water 

life-magazine

De oefeningen worden door de meeste dieren niet alleen als prettig ervaren; zij zijn door hun aard ook een ultra-efficiënt alternatief wanneer een oefening op een klassieke ondergrond te belastend is voor de gewrichten. Deze zachte methode maakt gebruik van alle deugden van het water om uw huisdier te helpen:

  • Dankzij het dragend effect wordt een deel van het lichaamsgewicht door het water gedragen, waardoor het voor het dier makkelijker is om de bewegingen tijdens de revalidatie uit te voeren;
  • De thermische effecten variëren al naargelang de temperatuur van het water: warm water heeft een pijnstillend effect en helpt de spieren om te ontspannen terwijl koud water oedemen en ontstekingen afremt;
  • In het water ligt de weerstand voor de beweging vaak hoger waardoor het spiervolume en de hart- en longfunctie worden opgedreven.

Hydrotherapie is dus eigenlijk duursport, waardoor het cardiovasculair vermogen en de spiertonus worden opgedreven terwijl het effect van het lichaamsgewicht van het dier op de gewrichten gereduceerd wordt.

Duur van de behandeling

Een sessie duurt gemiddeld 30 minuten tot 1 uur. De therapeuten die zich over het dier buigen, zullen de activiteiten, de temperatuur en het waterpeil aanpassen in functie van de klachten alsook in functie van de evolutie van fysieke conditie van de hond of de kat.

De eerste sessie wordt doorgaans gebruikt om een balans op te maken en om het dier vertrouwd te maken met de omgeving, de persoon die de begeleiding verzekert alsook met de watergewenning, want niet elk dier voelt zich automatisch goed bij het contact met water.

Een hydrotherapiesessie start doorgaans met de douche en een wasbeurt. Dit laat de hond of de kat toe om te wennen aan het water vooraleer het harnas wordt aangetrokken waarna het zwembad wordt betreden. Dan volgen de oefeningen, zoals zwemmen of lopen op het rollend tapijt. De therapeut zal een specifieke keuze maken over zowel de activiteit als het juiste bad. De sessie wordt afgerond met een korte relaxatie zodat alle gifstoffen die zich tijdens de oefeningen in de spieren hebben opgestapeld worden afgevoerd.

Na 3-4 sessies zijn de positieve gevolgen van de hydrotherapie al merkbaar. Wat de duur van de behandeling betreft: die varieert van 1 tot 2 maanden (maar soms ook langer). Elk geval is anders en heeft dus een verschillende progressie.


Centre d’hydrothérapie Animaqua
Rue Prayelle 1
7522 Marquain (Doornik)
www.animaqua.be

H2O Hydrotherapy & Osteopathy Dog Center
Monschauer Strasse 151
4700 Eupen

PhysioDog
Broodcoorensstraat 52A
1310 Terhulpen
www.physiodog.be

Hydrotherapy Center
Rue Brûlotte 17
1325 Chaumont-Gistoux
www.hydrowestcoast.com

Centre d’hydrothérapie & revalidation canine
Rue de Villers 9
1495 Sart-Dames-Avelines
www.chrc.be

 


© Fiftyandme 2024