Let op voor teken en vlooien

Leestijd: 4 minuten

shutterstock_69189196

Voor de gezondheid van uw kat of hond is het belangrjk dat u hem geregeld beschermt tegen externe parasieten. Er zijn heel wat manieren om uw huisdier te wapenen tegen deze kleine boosdoeners…

In de zomer zijn de parasieten het talrijkst. Lees: vanaf eind april tot eind november. Indien ze evenwel in een omgeving met gunstige temperaturen vertoeven, blijven ze het ganse jaar door een probleem.

Vlooien

Vlooien zijn minuscule bruine insecten die zich voeden met het bloed van uw huisdier. Zij voelen zich goed in de kattenbak, de kussens waar uw huisdier zich het liefst neervlijt, op de plankenvloer, plinten en vast tapijt. Indien u bij het borstelen van uw huisdier kleine zwarte korreltjes op de huid aantreft: dit zijn uitwerpselen van de vlo. Een hond kan ook huiduitslag hebben: rode vlekjes die voornamelijk voorkomen ter hoogte van de billen, rond de staart, maar vooral daar waar hij zich krabt. Ernstige jeuk kan leiden tot kale plekken die op hun beurt kunnen infecteren. Soms merk je ook aan het gedrag van de hond dat er wat loos is. Vlooien kunnen er eveneens voor zorgen dat de hond wormpjes krijgt en in uitzonderlijke gevallen zelfs een lintworm (in dit geval is een ontwormmiddel met breed spectrum aanbevolen). Bij jonge dieren die het slachtoffer zijn van een zware vlooienplaag kunnen de bijtwonden bloedarmoede ontwikkelen. Ook bacteriën zoals de Bartonella henselae of kattenkrabziekte kunnen opduiken.

In zeldzame gevallen kan het gebeuren dat een mens door een vlo wordt gebeten. Dit leidt tot hinderlijke prikkelingen met heftige jeuk. Hij kan ook een infectie oplopen via de lintworm van de hond door een besmette vlo in te slikken (houd uw kleinkinderen in de gaten die vaak gezelschapsdieren strelen).

shutterstock_236759335

Behandeling?
Er dient een product toegediend dat niet alleen afrekent met de volwassen vlooien, maar ook met hun eitjes en met de onvolwassen exemplaren die zich in zijn omgeving bevinden. Dit kan onder de vorm van een halsband, poeder, een verstuiver of een oplossing voor de huid. Een maandelijkse behandeling tegen de vlooien van uw gezelschapsdier is dus geen luxe en vergeet ook niet om alle dieren op hetzelfde ogenblik te behandelen. Bovenop de behandeling wordt aangeraden om geregeld te stofzuigen en op 60 °C alle textiel te wassen waarmee uw dier in contact is gekomen teneinde het niet opnieuw te besmetten.

Behandelingen op basis van etherische oliën kunnen gevaar inhouden voor uw huisdier. Zij zijn dus uitsluitend te gebruiken in de leefomgeving van de hond of de kat.

Tip
Een bad met zeepwater (goed verdunde babyshampoo) kan een goed middel zijn tegen vlooien.

NATUURLIJKE REMEDIE TEGEN VLOOIEN

Biergist in korrels, zoals men gebruikt om brood te maken, schrikt naar verluidt de vlooien af… maar net zoals look en andere natuurlijke oplossingen doodt biergist de vlo niet.

Het volstaat om biergist in korrels toe te voegen aan de dierenvoeding. Bovendien zijn katten er dol op! Extra pluspunt: de biergist doet de vacht van de kat glanzen. Op teken daarentegen heeft biergist geen enkele afwerende invloed.

TEKEN

De acarina, die bloed nodig hebben om zich te ontwikkelen en voort te planten, zijn dragers van schadelijke stoffen die voor ernstige ziekten kunnen zorgen wanneer zij in het bloed belanden. Teken leven voor het merendeel buiten, in het bijzonder tussen de hoge grassen naast de weg. Na elke wandeling op het platteland is het belangrijk om uw dier te inspecteren op de plekken waar huid en vacht dun zijn: billen, oren, rondom de ogen, de buik… Teken worden actief zodra de temperatuur boven de 8 °C uitstijgt en er een relatief hoge luchtvochtigheid heerst. Dit is voornamelijk zo van maart tot mei en in oktober en november. Een tekenbeet kan voor een bepaalde huidirritatie zorgen, maar het echte gevaar schuilt in de overdracht van ziekten, zoals basesiose, lymeborreliose, piroplasmose en erhlichiose. Bij de mens kunnen teken zich eveneens vasthechten, bloed zuigen en de ziekte van Lyme overbrengen.

Behandeling?
Het belangrijkste is dat u de teek zo snel mogelijk verwijdert met een tangetje of een speciaal pincet, zodat u het risico op de overdracht van ziekten beperkt. Opgelet: probeer nooit een teek te verdoven met ether of alcohol, want dan voelt hij zich geneigd om nog meer speeksel en eventuele schadelijke stoffen bij zijn gastheer in te spuiten. Eens de teek verwijderd is, kan de beet plaatselijk ontsmet worden. Door het dier maandelijks met een aangepast product (acaricide) te behandelen, kan men het risico op de overdracht van teken verminderen. Op preventief vlak is het nuttig om dit te doen in de specifieke risicoperiodes.

Tip
Om een teek te verwijderen, giet u enkele druppels vloeibare zeep op een bolletje watten. Druk dit op de teek zodat u hem helemaal bedekt. Druk enkele seconden zachtjes aan. De teek zal loslaten en blijft aan de watten kleven wanneer u hem terugtrekt.

Info
LEVER- EN NIERSCHADE KUNNEN DODELIJK ZIJN 
Piroplasmose (tekenkoorts) veroorzaakt schade aan de lever en de nieren. Hoe sneller u in actie treedt, hoe beter, want eens de ziekte een gevorderd stadium heeft bereikt, kan uw hond niet meer gered worden. Door de toename van het aantal rode bloedcellen gaat de urine verkleuren en wordt zij oranje tot bruin. Er ontstaat ook bloedarmoede die snel een dodelijke afloop kan veroorzaken indien uw hond niet snel wordt geholpen. De behandeling van piroplasmose bestaat uit het inspuiten van een specifiek geneesmiddel dat de bloedparasiet doodt. Er wordt ook een infuus geplaatst dat de nier- en leverwerking 
ondersteunt. Al naargelang de conditie van uw hond en de vastgestelde lever- en 
nierschade kan opname in het hospitaal noodzakelijk zijn.

 


 


© Fiftyandme 2024