gebit hond poetsen

Zo vaak zou je het gebit van je hond moeten poetsen

Wijzelf doen het gemiddeld twee keer per dag: onze tanden poetsen. Maar wist je dat het ook belangrijk is om de tanden van je hond te poetsen?

Leestijd: 2 minuten

Poetsen? Serieus?

Serieus ja. Het gebit van je hond poetsen is eigenlijk net zo belangrijk als voor de mens. Als wij onze tanden en kiezen niet poetsen, stapelt tandplak zich op en krijgen we ontstoken tandvlees, gaatjes en gaan onze tanden uiteindelijk loszitten. En dat is bij honden net hetzelfde. Het probleem is dat je dat vaak niet aan ze merkt; ze eten vaak nog gewoon, ze knuffelen en ze zijn meestal fit en vrolijk.

Heb je een hond? Zorg er dan eigenlijk voor dat je dagelijks het gebit van je trouwe vriend poetst. Echter is minstens 1 à 2 keer per week poetsen vaak al voldoende om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan. Probeer dit zo veel mogelijk op hetzelfde moment van de dag te doen, zodat ook je hond aan de routine kan wennen. Grote kans dat Rex zich ook ineens een stuk fitter gaat gedragen!

Wat als we het niet doen…

Bacteriën kunnen zich gaan nestelen en ontstoken tandvlees kan zich gaan ontwikkelen. Ontstekingen worden veroorzaakt door de vorming van tandplaque en daarna tandsteen. Het tandsteen is vaak te zien als bruine harde aanslag.

Laat je het poetsen volledig te wensen over, dan krijgen die bacteriën de mogelijkheid om in verschillende organen terecht te komen. En dat kan erg gevaarlijk zijn, want ontstekingen kunnen de organen aantasten. Ook kunnen tandvleesontstekingen uiteindelijk leiden tot aantasting van het kaakbot. Autsj…

Hoe doe je dat dan?

Het poetsen kan gewoon met een tandenborstel. En niet met standaard tandpasta, maar speciale tandpasta voor dieren, met een lekker smaakje (geloof ons, daardoor zal het poetsen ook voor jou makkelijker vergaan) en zónder fluoride. Het gaat vooral om de beweging van het mechanisch reinigen.

Vraag ook de dierenarts

Breng je eens in de paar maanden een bezoekje aan de dierenarts? Het is dan verstandig de dierenarts te vragen om ook naar het gebit van je hond te laten kijken. Deze expert kan goed inschatten hoe het met het gebit van de hond gaat en of er eventueel extra zorg nodig is.

Tot slot kan de juiste voeding en een goed bot helpen om het gebit schoon te houden en sterker te maken. Door het kauwen en vermalen van het bot worden de tanden gereinigd en verkleint de kans op tandsteen. Regelmatig op een bot kauwen is dus goed voor de gezondheid. En ja, we weten: lucky Rex, werkte het kauwen op lekkere koeken ook maar in ons voordeel.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024