artrose kat

Wat als je kat artrose heeft?

Artrose is een bekende en veel voorkomende ziekte. Maar wist je dat ook dieren eraan kunnen lijden? Maar liefst vier op de tien katten hebben symptomen van artrose. Hoe kan je het herkennen en behandelen?

Leestijd: < 1 minuut

Artrose tast de gewrichten rechtstreeks aan. Die progressieve slijtage van de gewrichten kan je helaas niet tegengaan en veroorzaakt pijn en ongemak. Bij katten komt het meestal voor in de heupen, de elleboog, de rug, de knie en de schouders (maar het kan ook alle andere gewrichten aantasten).

Wat zijn de herkenbare symptomen?

Het probleem is dat de kat heel goed is in het verbergen van pijn. Hij zal bijvoorbeeld niet manken zoals een hond of een mens zou doen. Daarom moeten we bepaalde signalen in het oog houden, zoals:

– Minder eetlust
– De kat beweegt minder en is vermoeider
– Hij heeft pijn bij aanraking
– Zijn gedrag verandert
– Hij likt specifieke lichaamsdelen steeds opnieuw

Vier oplossingen

Bewaak eerst en vooral het gewicht van je kat. Hoe zwaarder het dier, hoe meer druk op zijn gewrichten en hoe sneller de slijtage toeneemt.

Zorg ervoor dat je viervoeter blijft bewegen, om zijn gewrichten soepel te houden en de spieren te versterken. Hoe begin je daaraan? Plan meerdere korte speelsessies per dag (hengelen, voerpuzzel) waarbij gecontroleerde bewegingen gestimuleerd worden.

Om de pijn te verlichten kan je aan de dierenarts vragen een tijdelijke pijnstiller voor te schrijven.

Ten slotte kan de inname van voedingssupplementen zoals Flexadin Advanced op lange termijn helpen. UC-II® (niet-gedenatureerd type II-collageen) gecombineerd met omega-3-vetzuren en vitamine E ondersteunt de gewrichten van de kat en verbetert de mobiliteit.

Preventie is heel belangrijk. Wil je je huisdier op tijd helpen, maak dan altijd eerst een afspraak bij de dierenarts.


© Fiftyandme 2024