hormonen gewichtstoename

Zijn hormonen verantwoordelijk voor gewichtstoename na je 50e?

De rol van hormonen bij gewichtstoename op 50-jarige leeftijd is zeer reëel: in de puberteit, tijdens de zwangerschap of in de menopauze verandert het lichaam… En meer in het bijzonder als we de 50 naderen. Vandaag de dag wordt geschat dat 8 van de 10 vrouwen rond hun 50ste aankomen, gemiddeld tussen de 4 en 7 kilo. Hier volgen enkele tips om dat wat te voorkomen indien je dat wenst.

Leestijd: 2 minuten

De menopauze, hormonen en gewichtstoename

Naarmate de menopauze nadert, zullen de eierstokken geleidelijk stoppen met werken en dus ook met het produceren van hormonen. Deze hormonen spelen een belangrijke rol in verschillende organen (borstklieren, baarmoeder, enz.) maar ook in de huid.

Leeftijd, een andere factor

De geleidelijke daling van het progesterongehalte, en vervolgens van het oestrogeengehalte, leidt tot veranderingen in het lichaam. Vrouwen krijgen te maken met de eerste symptomen van de premenopauze: opvliegers, droge huid, vasthouden van water, ophoping van buikvet, enz. en daardoor geleidelijke gewichtstoename. Bovendien kan het nemen van hormoonvervangingstherapie (HRT), indien de hormonen niet juist gedoseerd zijn, gewichtstoename veroorzaken! Resultaat: je figuur verandert. De verdeling van het vet verandert: de billen en de borsten hebben de neiging weg te gaan, terwijl de heupen en de buik ronder worden. Het lichaam verandert ook door de gevolgen van de leeftijd. Deze licht bolle buik waar veel vrouwen moeite mee hebben, is een normaal verschijnsel dat verband houdt met de samendrukking van de tussenwervelschijven. Bovendien verminderen sommige vrouwen hun lichamelijke activiteit. En het is niet ongewoon dat je je broek niet meer kan dichtritsen en de weegschaal een paar kilootjes opschuift.

Je figuur verandert…

Het is waar dat de onderbreking van de eierstokactiviteit niet bevorderlijk is voor de huid en de opslag van vet kan vergemakkelijken, maar de daling van het oestrogeen leidt tot het smelten van de vetreserves op plaatsen waar zich gewoonlijk vet bevindt (op de dijen en de billen). Zo wordt, naarmate men volwassener wordt, de taille dikker en de buik ronder, en de benen en billen worden dunner. Misschien is het wel goed nieuws is dat je bij hetzelfde gewicht op je 50e vaak minder cellulitis hebt dan op je 20e. Dit betekent dat wij overgaan van een gynoïde profiel (dun van boven en voller van onder), dat kenmerkend is voor vrouwen, naar het androïde type, dat vroeger aan mannen was voorbehouden.

Wat kun je doen?

Om te beginnen moet je natuurlijk lichamelijk actief blijven. Het helpt de spiermassa te behouden. In rust verbrandt het lichaam minder calorieën; het is dus nodig dit te compenseren door het energieverbruik te verhogen met uithoudingsactiviteiten om intra-abdominaal vet te mobiliseren (wandelen, snelwandelen, fietsen, enz.). Dertig minuten per dag is genoeg om vetopslag te voorkomen. Combineer uithoudingsvermogen met gymnastiek voor shaping en stretching om uw lichaam dynamisch en soepel te houden. De mogelijkheden verschillen naargelang je 50, 60 of 70 jaar oud bent. Maar wat je lichamelijke conditie en leeftijd ook is, het is belangrijker dan ooit om te blijven wandelen, om frisse lucht te halen, om te blijven bewegen…

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024