Een heel vrouwenleven lang spelen hormonen een grote rol in de gewichtstoename: in de puberteit, tijdens een zwangerschap… en in de menopauze. Vandaag wordt geschat dat acht vrouwen op tien rond de leeftijd van 50 jaar gemiddeld 4 tot 7 kg aankomen.
Menopauze is grootste boosdoener
Wanneer de menopauze nadert, houden de eierstokken langzaam op met werken en dus ook met de aanmaak van hormonen. Die hormonen spelen echter een belangrijke rol in diverse organen (borstklieren, baarmoeder…) en ook in de huid en de beenderen. Als ze in evenwicht zijn, helpen ze de vetverdeling te handhaven en vermijden ze de ophoping van vocht. Maar als dit evenwicht verstoord wordt, draagt heel het lichaam daar de gevolgen van. De geleidelijke afname van het progesterongehalte en vervolgens het oestrogeengehalte brengt dus veranderingen mee in het lichaam. De vrouw ondervindt de eerste symptomen van de pre-menopauze: opvliegers, een droge huid, vochtophoping, ophoping van vet in de buikzone… en dus een geleidelijke gewichtstoename. Een hormonale substitutietherapie (HST) kan, als ze slecht is gedoseerd, trouwens dik maken!
Resultaat? Het figuur verandert omdat de vetverdeling wijzigt. De billen en borsten hebben de neiging weg te smelten, terwijl heupen en buik ronder worden.
Leeftijd: die andere factor
Het lichaam verandert ook onder invloed van de leeftijd. Die lichtjes ronder wordende buik zadelt veel vrouwen op met een complex. Toch is het een normaal fenomeen, het gevolg van de verzakking van de tussenwervelschijven. Maar dit is niet de enige uitleg. In de menopauze gaan vrouwen soms ook minder bewegen, om nog maar te zwijgen over het feit dat het, met het ouder worden en de diverse gezondheidsproblemen die de kop opsteken, steeds moeilijker wordt om te sporten. Het is dus niet vreemd dat u uw broek niet kunt sluiten terwijl de weegschaal geen gram extra aangeeft. Ons lichaam heeft dus de neiging om minder energie te verbranden. Om onze lijn te behouden, zullen we onze voeding dus moeten bijstellen.