tako-tsubo

Tako-tsubo: een soort hartaanval die vooral vrouwen in de menopauze treft

Veel stresssituaties (zoals isolement, werkdruk of huwelijksproblemen) kunnen een invloed hebben op de gezondheid van het hart. Tako-tsubo is een cardiomyopathie die vooral voorkomt bij vrouwen in de menopauze en/of bij angstige vrouwen. Deze weinig bekende medische noodsituatie wordt geacht verantwoordelijk te zijn voor 1 tot 2% van de ziekenhuisopnames voor hartaanvallen per jaar.

Leestijd: 2 minuten

Het gebroken hart syndroom

Tako-tsubo, ook bekend als gebroken hartsyndroom, heeft symptomen die erg lijken op die van een myocardinfarct. Hoewel het op een hartaanval lijkt, is het geen hartaanval, zegt de cardioloog, “omdat er geen schade is aan de kransslagaders”. Het kan leiden tot waarschuwingssignalen als kortademigheid, langdurige pijn op de borst (die kan uitstralen langs de arm tot in de kaak), hartkloppingen en vagale ongemakken.

Ophoping van stress

Stress zet het sympathische zenuwstelsel aan tot de productie van catecholamines, die de hartslag verhogen, de bloeddruk doen stijgen en de kransslagaders vernauwen. Door de massale afgifte van deze hormonen kan een deel van het hart stoppen met samentrekken. Het neemt dan de vorm aan van een amfora, vandaar de naam “octopusval” in het Japans. Dit kan leiden tot tachycardie en zelfs verlamming van de hartspier.

Een ziekte die vrouwen treft

Tako-tsubo treft 9 vrouwen voor elke 1 man. Vooral als ze angstig zijn of in de menopauze zitten. Dat vrouwen er meer last van hebben dan mannen, komt dat omdat zij veel gevoeliger zijn dan mannen voor de effecten van stresshormonen en hun slagaders gemakkelijker verkrampen. Bovendien worden ze na de menopauze niet langer beschermd door oestrogeen.

Lees ook
3 gemakkelijke aanpassingen om stress te overwinnen >

COVID en Tako-tsubo

Hoewel het een betrekkelijk zeldzame aandoening is, lijken de gevallen van stresscardiomyopathie toe te nemen volgens een wetenschappelijke studie die in de Verenigde Staten is uitgevoerd. “Hoewel de wereldwijde Covid-19 pandemie veel uitdagingen en stressfactoren voor vrouwen heeft gebracht, suggereert ons onderzoek dat de toename van Tako-tsubo diagnoses al lang voor de epidemie toenam,” zegt Dr Susan Cheng, directeur van het Healthy Aging Research Institute op de afdeling Cardiologie van het Smidt Heart Institute in Los Angeles en co-auteur van de studie. “Deze studie bevestigt de vitale rol die de hart-hersenverbinding speelt in de algemene gezondheid, vooral voor vrouwen,” voegde ze eraan toe.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Verschillende testen kunnen Tako-tsubo van een hartaanval onderscheiden. Naast de meting van biologische hartmarkers (troponines) kan ook een stresshormoontest worden aangevraagd. In tegenstelling tot een hartaanval is er geen coronaire vernauwing of afsluiting. Op echografie kan echter een ballonvorming van het hart worden waargenomen. Het meest specifieke onderzoek is de MRI van het hart, die in het geval van Tako-tsubo oedeem met problemen bij de opname van het contrastmiddel aantoont.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024