Test uw hart tijdens de Week van het Hartritme

Leestijd: 2 minuten

De 7e Week van het Hartritme start vandaag. Ruim 3500 personen schreven zich alvast in om een gratis hartritmescan te ondergaan in één van de meer dan 80 deelnemende ziekenhuizen, ook u kan zich nog registreren via www.mijnhartritme.be.

UNE-life-magazine (1)

“VKF (voorkamerfibrillatie) blijft te onbekend bij het brede publiek”, zegt Dr. Vandekerckhove, voorzitter van de BeHRA (Belgian Heart Rhythm Association) . “Iedere persoon ouder dan 40 jaar heeft 1 kans op 4 om de aandoening te krijgen, terwijl 1 patiënt op 3 er geen klachten van ondervindt. Hierdoor blijft deze sluipende ziekte te vaak onbehandeld, met ernstige complicaties zoals trombose en beroerte tot gevolg.”

Daarom kan u tijdens de 7e editie van de Week van het Hartritme een hartritmescan laten maken in één van de meer dan 80 deelnemende ziekenhuizen. Ook op het programma: als u op 2 juni – Nationale Dag van Sensibilisering – niet met een gerust hart gaat shoppen in Wijnegem Shopping Center, Woluwe Shopping Center, Ville2 Charleroi, kan u zich daar laten testen met de nieuwe screeningstool genaamd MyDiagnostick. BeHRA zal daar aanwezig zijn om de nieuwe tool dichter bijde bevolking te brengen.

Benieuwd hoe het met uw hart is gesteld? Surf naar www.mijnhartritme.be, waar u meer informatie over VKF vindt en een lijst met de deelnemende ziekenhuizen waarop u zich kunt inschrijven voor de gratis screenings. Op de site kunt u eveneens uw risico op voorkamerfibrillatie berekenen door de risicotest in te vullen. Werp ook een blik op de Facebookpagina!

Over voorkamerfibrillatie (VKF):

Voorkamerfibrillatieis de meest voorkomende hartritmestoornis waarbij het hart op hol slaat en zeer onregelmatig begint te kloppen. Dit verhoogt het risico op hartfalen en op de vorming van bloedklonters die een trombose of een beroerte (cerebrovasculair accident, CVA) kunnen veroorzaken. VKF is de oorzaak van 1 op 6 tromboses.

Het risico op VKF stijgt met het ouder worden: vanaf 40 jaar heeft men 1 kans op 4 om ooit voorkamerfibrillatie te krijgen. Ongeveer 1 op 25 volwassenen ouder dan 65 jaar en 1 op 10 volwassenen ouder dan 80 jaar lijden er momenteel aan.

Het aantal patiënten met VKF in België wordt geschat op 150.000 en dat cijfer zal tegen 2050 waarschijnlijk verdubbelen. De laatste 20 jaar is wereldwijd het aantal ziekenhuisopnames te wijten aan deze hartstoornis toegenomen met 60%.

VKF kan de volgende symptomen veroorzaken: hartkloppingen, kortademigheid in rust of bij inspanning, duizeligheid, een ongewone vermoeidheid, flauwvallen of pijn in de borst. Bij 1 op 3 mensen geeft VKF helaas geen klachten en wordt de aandoening soms te laat ontdekt. Het opmeten van de elektrische hartactiviteit met een hartfilmpje of elektrocardiogram (ECG) is het beste onderzoek, maar het betreft slechts een momentopname. Gezien VKF bij sommigen slechts af en toe opkomt, is het nuttig om het hartritme zelf te leren controleren door het nemen van de polsslag.

Voor meer informatie surf naar www.mijnhartritme.be.



© Fiftyandme 2024