inkomen gelukkigst

Met dit inkomen ben je volgens onderzoek het gelukkigst

Geld maakt niet gelukkig, zeggen ze weleens. Dat is deels waar volgens deze Belgische en Amerikaanse onderzoeken. De grote vraag is alleen: om hoeveel euro’s gaat het?

Leestijd: 2 minuten

Niet oneindig

Welk inkomen maakt het gelukkigst? Stijgt geluk oneindig met je inkomen? Of is er een punt waarop hogere inkomens niet meer tot meer welzijn leiden? Onderzoekers van het Amerikaanse Princeton zeggen dat het antwoord op die vraag nogal complex is. Toch hebben ze een conclusie getrekken: je geluk neemt toe naarmate je salaris toeneemt, maar alleen tot een bepaald punt.

De onderzoekers kwamen op basis van de antwoorden van 450.000 mensen erachter dat minder geld wel wordt geassocieerd met emotionele pijn. Het welzijn onder respondenten nam toe naarmate het salaris hoger werd, tot de grens van 75.000 dollar (ongeveer 63.700 euro).

Hoe dat zou komen? Mensen met een jaarsalaris van boven de 75.000 kunnen hun welzijn volgens de onderzoekers niet meer kunnen verbeteren, omdat ze niet langer kunnen doen wat daarvoor het allerbelangrijkste is: tijd doorbrengen met mensen om wie ze geven en genieten van vrije tijd.

Daarbij verwijzen ze naar een andere psychologische studie. Dat onderzoek toont een verband aan tussen een hoog inkomen en een verminderd vermogen om van de kleine dingen te genieten.

België

We willen daarmee alleen aangeven hoe belangrijk het is om tijd vrij te hebben voor dingen die je gelukkig maken. Want het modaal inkomen van de Amerikanen is natuurlijk anders dan bij ons in België. Wat bij ons het exacte bedrag is dat volgens onderzoek het gelukkigst maakt? Gemiddeld is dat 2.117 € per maand, zo wees een enquête van HLN in samenwerking met Ipsos aan.

Per leeftijdscategorie is het wel verschillend. Jongeren tussen de 18 en 34 nemen gemiddeld genoegen met 1.800 € per maand. De ondervraagden tussen de 35 en 54 jaar met 2.339 € in de maand, en bij de 54-plussers daalde het bedrag juist weer tot zo’n 2.140 €.

Meer verdienen is dus echt niet altijd beter. Goed om in gedachte te houden, toch?

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024