doorgeefgeschenk

De doorgeefschenking: deel je nalatenschap met je kinderen zonder extra kosten

Hoewel we het allemaal het liefst zo lang mogelijk zouden uitstellen, is het nooit te vroeg om te beginnen nadenken over successieplanning. Eens de 50 bereikt zijn de kinderen ongeveer het huis uit en staan ze op hun eigen benen. Toch kunnen ze soms misschien nog een duwtje in de rug gebruiken, terwijl je zelf financiële stabiliteit hebt bereikt. Overweeg daarom een doorgeefschenking als je ooit komt te overlijden en bespaar je kinderen onnodige kosten.

Leestijd: < 1 minuut

Sinds 1 september 2018 is het namelijk voor mensen die een nalatenschap krijgen mogelijk om die erfenis geheel of deels kosteloos door te schenken aan hun kinderen of kleinkinderen. Maar dan zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten.

Hoe werkt de doorgeefschenking juist? 

Wanneer je goederen erft en deze binnen het jaar doorscheurt aan je kinderen, kunnen deze aanspraak maken op een gedeeltelijke vrijstelling van de schenkbelasting. De voorwaarden zijn dat de schenking gebeurt bij notariële akte, niet verbonden is aan voorwaarden en er uitdrukkelijk wordt gevraagd om een vrijstelling in de schenkingsakte. Verder is het belangrijk dat het overlijden dateert van minder dan een jaar voor de schenking, de doorgeefschenking geldt dus niet voor schenkingen die plaatsvinden twee of drie jaar na het overlijden.

Lees ook
Met dit inkomen ben je volgens onderzoek het gelukkigst >

Wat zijn de gevolgen voor jou en voor je kinderen? 

Als schenker dien je erfbelasting te betalen op de erfenis alvorens je aanspraak kan maken op de erfsprong. De schenkbelasting die ten laste komt van je kinderen wordt dan verminderd met de door jou betaalde erfbelasting. Zo kan je vermijden dat er op termijn dubbel betaald wordt voor de erfenis die eerst via jouw overlijden vervolgens toch bij je kinderen terecht komt. Bij onroerende goederen is het voldoende dat slechts een deeltje van het onroerend goed deel is van de erfenis.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Vlaamse Overheid


© Fiftyandme 2024