Geoptimaliseerd pensioensparen

Bouw een extra spaarpotje op met geoptimaliseerd pensioensparen

Pensioensparen laat toe bovenop je wettelijk pensioen een extra spaarpotje op te bouwen waarbij je ook nog eens een belastingvoordeel kan krijgen. Maar hoe optimaliseer je het pensioensparen nu juist?

Leestijd: 2 minuten

Hoe wordt het pensioen opgebouwd? 

Het werkelijk pensioen dat je zal ontvangen vanaf de wettelijke pensioenleeftijd (65 jaar voor werknemers in 2021 wat zal worden opgetrokken naar 66 jaar in 2025) bestaat uit verschillende pijlers. Zo is het wettelijk pensioen slechts de eerste en ook veruit zwakste pijler. Daarom is het belangrijk tijdig na te denken over manieren om je pensioen te versterken. Bepaalde sectoren van werknemers en zelfstandigen hebben de mogelijkheid te sparen voor een aanvullend pensioen. De derde pijler is het pensioensparen. Hier bestaan verschillende mogelijkheden die geoptimaliseerd kunnen worden aan de hand van je persoonlijk profiel. De laatste pijlers van het pensioen zijn kapitaal en vastgoed. 

Welke vorm van pensioensparen is het meest geschikt voor jouw profiel? 

Bij pensioensparen kan je kan kiezen tussen een pensioenspaarrekening en een pensioenspaarverzekering. Elk jaar kan je opnieuw een keuze maken, maar je kan dit slechts één keer per jaar. Wel kan je verschillende verzekeringen en rekeningen van verschillende jaren cumuleren, al zal je slechts op één van deze kunnen genieten van een belastingvoordeel. De belangrijkste factor bij je keuze van pensioensparen is je leeftijd. De idee is dat hoe jonger je bent, hoe meer risico je kan nemen met je belegging aangezien dit meer kans geeft op een hoger rendement aan het einde van de rit.

Bij een pensioenspaarrekening of pensioenspaarfonds wordt je kapitaal belegd in aandelen en obligaties. Het is dus onderhevig aan schommelingen van de markt, maar dit risico geeft ook het meeste kans op een hoog rendement. Pensioensparen via een spaarfonds is dus met meest interessant voor mensen die ver staan van de wettelijke pensioenleeftijd. Indien je kiest voor een pensioenspaarrekening met een een beleggingsfonds kan je best maandelijks storten aangezien je dan aankoopt op verschillende koersen waardoor je zowel op goede en slechte momenten.

Lees ook
De doorgeefschenking: deel je nalatenschap met je kinderen zonder extra kosten >

Indien je liever wat meer zekerheid hebt, omdat je bijvoorbeeld dichter bij de wettelijke pensioenleeftijd staat, kies je best voor een pensioenspaarverzekering. Hier heb je op elke storting gegarandeerd een interestopbrengst. Daarnaast kan er een winstdeling worden uitgekeerd afhankelijk van de resultaten. 

Geoptimaliseerd pensioensparen

Men spreekt van optimalisatie van pensioensparen wanneer je een zo hoog mogelijk belastingvoordeel geniet op je jaarlijkse stortingen. Het bedrag dat in aanmerking komt voor een belastingvoordeel bij pensioensparen wordt beperkt per jaar. Zo krijg je  voor aanslagjaar 2021 voor een maximaal bedrag van 990 € een belastingvermindering van 30 procent op het betaalde bedrag (dus maximum 297 €). Ga je boven deze limiet van 990 € tot maximaal 1270 €, dan zakt de belastingvermindering tot 25 procent van het betaalde bedrag (dus 317,50 €). Deze overschrijding van 990 € is echter enkel voordelig wanneer je minstens 1180 € betaalt. Een bedrag storten tussen 990 en 1180 € is dus niet optimaal. Let wel op, indien je kiest voor het hogere plafond en je spaart met een domiciliëring bij de bank, moet je deze verhoogde limiet elk jaar opnieuw bevestigen bij de bank.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld ©  Shutterstock


© Fiftyandme 2022