Geen ouders, wel recht op een gelukkige jeugd

Leestijd: 3 minuten

Wereldwijd moeten miljoenen kinderen opgroeien zonder hun mama of papa, een gemis dat ze hun leven lang met zich meedragen. Toch hebben zij, net als alle kinderen, recht op een gelukkige jeugd, op een gezin dat van hen houdt, op een mooie toekomst. Samen met SOS Kinderdorpen kan u tijdens, maar ook na uw leven, het verschil maken voor die kinderen.

sos-kinderdorpen-life-magazine-kindje

Ook Lieve besliste SOS Kinderdorpen op te nemen in haar testament: “Wat zou ik doen?, vroeg ik mezelf af. Ik wilde vooral zelf bepalen met wie ik zou delen wat er overblijft na mijn dood. Ik wist ook van de hoge successierechten, want ik heb geen eigen kinderen. Toen ik me informeerde, vond ik een oplossing: het duolegaat. Op die manier kan je én je naasten iets nalaten, én een goed doel naar keuze. Even een stap terug zetten, dacht ik, hier moet ik over nadenken. Met wie verdelen en in welke verhoudingen?”

De keuze van mijn hart

sos-kinderdorpen-life-magazine-lieve“Ik dacht aan relaties, aan de mensen die ik graag zie, aan de mensen die ik iets wil gunnen. Ik zocht informatie over de weg die ik daarbij moest volgen. Eerst het kiezen van een goed doel. Ik koos voor SOS kinderendorpen. Deze keuze ligt in de lijn van waar mijn hart naar uit gaat: naar kwetsbare kinderen. Opdat zij kunnen leven en zich ontwikkelen, hier en in de derde wereld. Ik vertrouw deze organisatie in haar zorg om dit alles.”

Respect en eerlijkheid

“Om tot een beslissing te komen, richtte ik mij tot Hilde Boeykens, directrice van SOS Kinderdorpen. Ik kon bij haar terecht met mijn vragen, in een aangename openheid. Het persoonlijke contact via mail en telefoon heeft mij verder geholpen. In deze contacten voelde ik respect en eerlijkheid.”

“Ik voel me gerust”

“Het schrijven van mijn testament en naar de notaris gaan, was dan de laatste stap. Nu voel ik mij tevreden, gerust ook. Ik voel dat ik een goede verdeling maakte tussen de verschillende erfgenamen. Ik ben blij met mijn keuze voor dit goed doel, het ligt in de lijn van mijn hart. En het mag, iets meer voor diegenen die iets minder hebben!”

sos-kinderdorpen-life-magazine-kindjesOpgroeien in een warm gezin

SOS Kinderdorpen gelooft dat een gezin de beste plaats is voor een kind om in op te groeien. In een familieverband leren kinderen relaties aan te gaan, verantwoordelijkheden te nemen en belangrijke waarden te kennen. Daarnaast is een familie altijd een basis waarop je kan terugvallen. Soms hebben families het echter zo moeilijk dat ze niet meer in staat zijn om voor hun kinderen te zorgen. Dan gaat SOS, indien mogelijk, aan de slag met deze families, zodat de kinderen toch veilig en gezond groot kunnen worden binnen hun eigen gezin. Wanneer dat echter niet meer mogelijk is, bieden we die kinderen opnieuw een veilige thuis in een familiale omgeving. In onze kinderdorpen vinden ze een plek waar ze op adem kunnen komen en de gebeurtenissen uit hun verleden kunnen verwerken.

 Onze werking in België

Naast onze internationale werking, zijn we ook in België op drie verschillende plaatsen actief. In ons kinderdorp in Bande, in de provincie Luxemburg, vangen we gedurende een langere periode een veertigtal kinderen op die er helemaal alleen voor staan. In het Vlaams-Brabantse Liedekerke is er het Simbahuis, waar we kwetsbare kinderen en hun families begeleiden. In Brussel, ten slotte, werken we samen met BX Brussels en helpen we kansarme jongeren om, ondanks hun lastige thuissituatie, toch aan sport te doen.

Een testament in het teken van kwetsbare kinderen?

SOS Kinderdorpen is grotendeels afhankelijk van vrijwillige giften, waaronder ook legaten. Alleen zo kunnen we ons werk verderzetten. Ook u kunt eenvoudig SOS Kinderdorpen in uw testament opnemen. Ook als u andere erfgenamen heeft kan dat, via een duolegaat. Uw gift geeft ons de mogelijkheid om kinderen die er helemaal alleen voor staan een liefdevolle thuis te geven.

sos-kinderdorpen-life-magazine-meisje

Wilt u er graag eens over praten? Of wil je je gewoon informeren? Neem dan contact op met Hilde Boeykens (hilde@sos-kinderdorpen.be – 0478/39.04.39), ga naar onze website https://www.sos-kinderdorpen.be/testament of stuur een mailtje naar info@sos-kinderdorpen.be en vraag onze gratis brochure aan..© Fiftyandme 2024