minder brandstof

Hoe kan je minder brandstof verbruiken tijdens het rijden?

Nu de prijzen aan de pomp ongekend hoog zijn, is het een goed idee om een paar goede tips te volgen om een beetje te besparen op autobrandstof.

Leestijd: 2 minuten

Een eerste goede raad om minder te verbruiken zou zijn de auto in de garage te laten. Aangezien deze oplossing slechts marginaal haalbaar is, concentreren we ons op haalbaardere oplossingen om (veel) minder aan de pomp uit te geven. Er bestaan kleine tips die gemakkelijk toe te passen zijn.

Anticiperen en flexibiliteit aan het stuur

Achter het stuur is het goed om het (uitstekende) advies van de auto-instructeur in gedachten te houden. Een daarvan is om altijd te anticiperen op je rijden. Door niet naar het einde van de motorkap te kijken, maar ver vooruit. Om een ongeval te vermijden, natuurlijk, maar ook en vooral om een noodstop te vermijden. Het opnieuw moeten starten van de motor veroorzaakt een duidelijke toename van het verbruik. Het is altijd beter om de motorrem te gebruiken in afwachting van een waarschijnlijke stop. Minder brandstof verbruikend. Staat het stoplicht voor je op het punt rood te worden? Haal je voet van het gaspedaal en speel met de versnellingen, zodat je niet hoeft te remmen. Bij het naderen van een bocht, een rotonde of een versmalling verdient het de voorkeur de auto af te remmen door eenvoudig de voet van het gaspedaal te halen. In de stad zal dit eco-rijden zeer belangrijk zijn. Het is gebruikelijk om gas te geven, te remmen en dan de motor opnieuw te moeten starten. Dit verbruikt veel brandstof. Ten slotte, om minder brandstof te verbruiken, schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling. Zelfs in de stad.

Minder brandstof verbruiken met een goed afgestelde auto

Om te besparen op het autobudget, kan het verleidelijk zijn om een autodienst over te slaan. Dit is niet aan te raden. Het ‘uitgespaarde’ bedrag zou wel eens verloren kunnen gaan als het verbruik toeneemt. Dit kan te wijten zijn aan een slecht afgestelde auto, of aan een bestaand probleem dat niet is gerepareerd. Dus laat de motor nakijken, controleer de vloeistoffen en filters. Zodat het oververbruik van brandstof, dat kan oplopen tot 20 procent, wordt voorkomen. Om nog maar te zwijgen over het risico van mechanische pech met een niet onderhouden auto.

Denk aan de banden

De eeuwige vergetenen… De banden moeten echter regelmatig worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat de bandenspanning overeenkomt met de op het etiket op de tankklep aangegeven waarde. Slecht opgepompte of te weinig opgepompte banden kunnen leiden tot klapbanden, maar ook tot een hoger brandstofverbruik. Je kunt, zodra de temperatuur boven de 10 graden stijgt, met de zekerheid dat er geen perioden met strenge vorst meer zullen zijn, het beste weer op zomerbanden overschakelen. Om te voorkomen dat je winterbanden minder snel verslijten, om beter te kunnen remmen en om de rolweerstand te beperken. Dit betekent dat je je banden minder vaak hoeft op te pompen.

Maak de auto zo licht mogelijk

Het zal je geen liters en liters besparen, maar een lichtere auto zal minder brandstof verbruiken. De kofferbak zal vrij zijn van die zware, overbodige dingen die we vaak laten rondslingeren. Als je ze op korte termijn niet gaat gebruiken, kun je beter de dakdrager en/of de fietsendrager verwijderen. Deze verminderen de aerodynamica van de auto, wat resulteert in een hoger brandstofverbruik.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2023