Private banking, een oplossing op maat om je kapitaal te laten groeien

Heb je een behoorlijke financiële buffer maar weet je niet hoe je die het beste kunt beheren? Geen probleem, er zijn allerlei oplossingen, met aangepaste bankdiensten op maat. Dat heeft private banking in vakjargon. Wat is het en wat zijn de voorwaarden en de mogelijkheden? Wij vertellen er alles (of bijna alles) over.

 

Leestijd: 3 minuten

Private Banking : Alles weten

“Rijk zijn is niet altijd makkelijk,” vinden bepaalde mensen. Want wat doe je met je geld om te zorgen dat je nog rijker wordt? “Geld moet je niet achterna, maar tegemoet lopen,” zei Artistoteles  Onassis. Als je boven de vijftig bent, heb je misschien een aardig spaarcentje dat je graag wilt laten groeien. Voor jezelf of voor de komende generaties. Ben je bang dat je leeftijd een beletsel vormt? Absoluut niet. De leeftijd zal gewoon één van de beleggingscriteria zijn waarmee de banken rekening zullen houden.

Laten we eerst eens bekijken wat dat private banking nu precies is, de service die de banken je graag aanprijzen als je eens langsgaat op kantoor.

Om het simpel te houden en ons te beperken tot wat interessant is voor de meeste mensen: private banking is het financieel beheer door een derde van het roerend goed van een particulier. Natuurlijk wordt dat beheer alleen aangeboden bij aanzienlijke bedragen, met in de meeste gevallen een instapdrempel van minstens 200.000 euro; bij  Bank Degroof en BNP Paribas is dat 250.000 euro. Mensen die over meer dan 5.000.000 euro beschikken, krijgen toegang tot een andere service, die voorbestemd is voor de happy few: Wealth management (beheer van rijkdom). Bij ING, die in 2019 de beste privébank in België werd genoemd, gaat de deur open als je over meer dan 1 miljoen euro beschikt, of als je investeringen van meer dan 500.000 euro hebt, zo staat op hun site te lezen.
Dit is een service tegen betaling die door alle traditionele banken wordt aangeboden, maar ook door meer gespecialiseerde instellingen als Bank Degroof of Puilaetco Dewaay. In vaktaal worden die pure players genoemd, instellingen die online werken in één bepaalde sector. Het zou saai worden als we hier alle banken en de diensten die ze aanbieden, zouden gaan opsommen. Op de volgende site vind je ze allemaal: https://www.spaargids.be/sparen/private-banking.html.

 Beheer op maat voor bijna elke beurs

Bij het lezen hiervan zijn er ongetwijfeld mensen die denken dat deze dienst niet op hen van toepassing is, omdat ze nu eenmaal geen honderdduizenden euro’s hebben liggen. Maar dat klopt niet. Er is een alternatief, dat personal banking wordt genoemd. Ook daar gaat het om het beheer van je kapitaal, maar dan met goede raad en steun. Bij een bedrag van 75.000 euro staat deze service tot je beschikking. Een service die dus meer light is, maar evengoed de moeite waard. Met een glimlach van de bankier en een bonus van het huis als toemaatje.

Hoe gaat het concreet in zijn werk?

Voor je de bankier contacteert aan wie je je geld wilt toevertrouwen, is het goed om na te gaan wie je de meest passende raad kan geven en welke bank de meeste transparantie biedt. Ook als je raad vraagt aan een financieel adviseur zal je zelf het nodige moeten doen. Wees niet verbaasd als je geconfronteerd wordt met een lange vragenlijst. Daarbij is het echt niet de bedoeling om je allerlei geheimen te ontfutselen; de banken zijn verplicht die vragen te stellen na de invoering van de Europese MiFid-richtlijn (Markets in financial instruments directive). Die vragenlijst is uitgebreider dan degene die minder begoede investeerders voorgelegd krijgen. Het doel is je profiel als investeerder te bepalen en te zien of je voldoende op de hoogte bent van de verschillende financiële producten. Uit het verleden en de fouten die er toen gemaakt zijn is duidelijk gebleken dat zo’n richtlijn vandaag de dag erg belangrijk is, om te voorkomen dat er om het even wat verkocht wordt aan een beginnende investeerder.

Voor je een afspraak maakt, zal je ook moeten beslissen wat je investeringsplan is. Wil je beleggingen met verhoogd risico en grotere winsten kiezen? Of wil je liever geld nalaten aan je kinderen, en gaan voor beleggingen met de nodige ingebouwde  garanties? De juiste keus is heel belangrijk. Onthoud in elk geval dat je, als je na aftrek van onkosten en belastingen een behoorlijke winst wilt maken, bepaalde risico’s zult moeten nemen en niet alleen maar op heel veilige beleggingen zoals Staatsobligaties moet wedden.

Wat voor beheer kies je?

Dan moet je nog een keuze maken: ga je voor discretionair of consultatief vermogensbeheer?  Wat dat precies wil zeggen? Discretionair vermogensbeheer wordt uitgevoerd door een specialist in investeringsmanagement die zich bezighoudt met het vermogen en die geen rekening hoeft af te leggen over de acties die hij onderneemt. Alleen wordt het resultaat van die acties op gezette tijden gerapporteerd. Bij consultatief vermogensbeheer neem je zelf de beslissing over de samenstelling van je portefeuille. Dat wil dus wel zeggen dat je een behoorlijke kennis van financiële zaken moet hebben.

Nog enkele tips

Bij private banking is het niet nodig om elke week bij je bankier op kantoor te zitten – enkele uitzonderingen daargelaten. Een paar afspraken per jaar zijn over het algemeen voldoende om de gekozen strategie te overlopen. Pas op: denk goed na voor je je geld in beheer geeft. Als je besluit dat je het geïnvesteerde geld terug wilt, zal je uitstapkosten moeten betalen. En nog een laatste raad: als iemand je té hoge, onrealistische rendementen belooft, gebruik dan je gezonde verstand en begin er niet aan!

 

Meer artikelen ? www.fiftyandmemagazine.be/nl/recht-en-geld


© Fiftyandme 2024