rusthuis kiezen

Hoe kies ik een rusthuis voor een familielid?

Naar een rusthuis verhuizen is geen gemakkelijke beslissing, noch voor de betrokkene, noch voor zijn of haar familie. Maar het kan een stap zijn naar een beter leven, als je maar samen de voor- en nadelen afweegt… Fifty & Me Magazine heeft enkele tips om je te helpen de juiste keuze te maken.

Leestijd: 5 minuten

Rusthuis of verzorgingshuis?

Moet je kiezen voor een rusthuis, een verzorgingstehuis, beide, of een instelling voor begeleid wonen? Het is belangrijk om ze te kunnen onderscheiden volgens de verwachtingen van onze ouders…

De sector van deze gespecialiseerde tehuizen wordt immers steeds beter. Er worden verschillende formules aangeboden om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de behoeften en verlangens van elke persoon… Hoewel niet te ontkennen valt dat deze keuze een ingrijpende verandering van leven en omgeving met zich meebrengt, stellen sommige instellingen alles in het werk om deze beslissing te vergemakkelijken door meer comfort te bieden met echte zorg, door het gevoel van onveiligheid te verminderen en door een beetje balsem te brengen in de geïsoleerde harten van een groot aantal bejaarden… Wat geen overbodige luxe is wanneer degenen van wie we houden te afhankelijk worden of hun gezondheid verslechtert.

Moet je zelf beslissen of je naar een verpleeghuis gaat, een particulier, openbaar, non-profit of commercieel bejaardentehuis, een gespecialiseerde zorginstelling (voor Alzheimerpatiënten bijvoorbeeld), een kamer of een flat in een woondienst? Dan kan dat verwarrend zijn. Laten we er om te beginnen aan denken dat de verhuizing niet de indruk moet wekken dat men ergens zijn dagen beëindigt, maar dat men elders beter gaat leven…

(Het stellen van) de juiste vragen

Als je ouder in goede gezondheid verkeert en nog een zekere mate van zelfstandigheid geniet (d.w.z. hij of zij loopt, kleedt zich aan en eet zonder hulp), zal je keuze vanzelf vallen op een “klassiek” verpleeghuis of een dienstwoning. Het is aan jou om samen de voorwaarden te bepalen die nodig zijn voor een aangenaam leven, afhankelijk van de levensstandaard (oppervlakte, omgeving, tuin, mogelijkheid om eigen meubilair mee te brengen, enz.) en de aangeboden diensten (catering, activiteiten, uitstapjes, bezoeken, enz.). Rusthuizen (MRPA) bieden onderdak aan mensen ouder dan 60 jaar en bieden collectieve diensten, hulp bij het dagelijks leven en, indien nodig, het organiseren van zorg. De Résidences Services (RS) bieden accommodatie en diensten “à la carte”. Deze optie maakt een onafhankelijker leven mogelijk, zij het met een hoge mate van toezicht (op verzoek). Een andere mogelijkheid zijn de dagverzorgingscentra (hoewel daar maar weinig van zijn), die dezelfde behandeling bieden als in een verpleeghuis, maar waar de mensen ‘s avonds naar huis kunnen gaan.

Voor mensen die als afhankelijk worden beschouwd, bevelen wij een verpleeghuis aan waarvan de structuur en organisatie medische follow-up mogelijk maken. Afhankelijk van de afhankelijkheid van je familielid, moet je echter op zoek gaan naar instellingen die verpleeghuisbedden en verzorgingshuisbedden onder één dak aanbieden. Dit aanbod is vrij wijdverbreid in België.

Voor een korte periode (dit kan bijvoorbeeld een tijdelijke oplossing zijn na een ongeval of ziekte) zijn er ook centra voor kort verblijf die emotionele, psychologische en materiële zekerheid bieden door gedurende enkele dagen of zelfs enkele weken medische (of niet-medische) zorg te bieden.

In alle gevallen raden wij u aan tijdens je bezoek goed rond te kijken en niet te aarzelen om meer details te vragen.

Houd rekening met:

  • De omgeving en netheid, evenals de staat van de uitrusting
  • Toegankelijkheid (opritten, leuningen, enz.)
  • Hygiëne (WC en/of badkamer in alle kamers?)
  • Let op de aanwezigheid van groene ruimten en buitenfaciliteiten
  • De ontvangst en de houding van het personeel tegenover de bewoners
  • De aanwezigheid (of niet) van beveiligings- en/of bewakingsapparatuur

Vraag naar:

  • Wat is de verhouding tussen bewoners en personeel?
  • Wat zijn de bezoekuren?
  • Wat zijn de waak- en bedtijden?
  • Welke activiteiten kunnen familieleden met hun dierbare delen?
  • Wat voor soort uitjes zijn er gepland en toegestaan?
  • Hoe kan ik de interne en externe zorgverleners bereiken?
  • Wie zorgt er voor de maaltijden? Wat bieden ze in geval van speciale diëten?
  • Welke activiteiten worden aangeboden en hoe vaak?
  • Is het mogelijk om religieuze diensten bij te wonen in de buurt?
  • Voor verpleeghuizen: Zijn de zorg assistenten gecertificeerd? Hoeveel zijn het er? Wat zijn hun kwalificaties (verpleegster, verzorgingsassistent, fysiotherapeut, enz.)? Waarborgen zij de continuïteit van de zorg ‘s nachts en in het weekend? Is het team opgeleid in palliatieve zorg? Tot wie wenden zij zich in geval van geriatrische noodgevallen? Is er steun in geval van overlijden?

Goed om te weten: Deze tehuizen staan steeds meer onder toezicht, voldoen aan strenge wetten en worden regelmatig geïnspecteerd.

Wat zijn de alternatieven?

Om aan de nieuwe demografische behoeften tegemoet te komen, is de laatste jaren een nieuwe generatie aanbiedingen ontstaan, die aantrekkelijke en innovatieve concepten ontwikkelen om het dagelijkse leven van ouderen te verbeteren. Een voorbeeld hiervan zijn gedeelde huizen, een soort collocatie voor senioren. Of seniorendorpen, dat zijn op maat gemaakte wijken met gelijkvloerse woningen, gemeenschappelijke tuinen en moestuinen, ontspannings- en ontspanningsruimten, of een reeks “hoteldiensten” (thuisbezorging van maaltijden, schoonmaak, wasserij, enz.) die het voordeel bieden dat privacy en vrijheid bewaard blijven. Tenslotte kan ook een beroep worden gedaan op thuishulp wanneer bejaarden categorisch weigeren hun adres te verlaten, mits hun gezondheid en veiligheid daardoor niet in gevaar komen…

Hoeveel kost het?

Het antwoord is één woord: duur. De particuliere sector bepaalt de prijzen die hij wil. Het probleem dat het vaakst aan de orde wordt gesteld, is de verhouding tussen het maandelijkse pensioen en de verpleeghuistarieven. Maar gemiddelden zijn niet erg bruikbaar: een verpleegtehuis kost gemiddeld 1.350 euro per maand en het gemiddelde pensioen is… hetzelfde bedrag. Rekenkundig gezien, zou men afleiden dat alles in orde is. Dit is duidelijk niet waar.

Een ander probleem dat regelmatig aan de orde wordt gesteld, is dat de prijzen van verpleeghuizen voortdurend stijgen. In totaal stijgen zij met 3% per jaar. Is dat niet veel? Misschien, maar na drie jaar is dat 10%! De pensioenen daarentegen hebben de neiging terug te vallen.

In de praktijk lopen de prijzen van verpleeghuizen zo sterk uiteen, dat vooral moet worden nagegaan of de prijzen die van het gemiddelde afwijken, dit verschil rechtvaardigen. Marie V.D. betaalt ongeveer 2.000 euro per maand in een particulier verzorgingstehuis aan de rand van Brussel – niet de goedkoopste plaats – voor een kamer van ongeveer twintig vierkante meter met een eigen badkamer. Het verpleeghuis is nieuw, de lobby is hotelachtig en er is een horecagelegenheid die voor iedereen toegankelijk is. Ideaal om te socialiseren.

Lees ook
Bouw een extra spaarpotje op met geoptimaliseerd pensioensparen >

Na een paar maanden merkte de familie van Marie V.D. dat de rekening steeds hoger werd. Dit komt omdat zij rekening moeten houden met de extra’s: kapper, pedicure, dokter, geneesmiddelen, enz. Bovendien is de verleiding groot om een knipbeurt te bestellen wanneer men in een slechte bui is, om een cappuccino te gaan drinken met een vriendin, om een fles Bordeaux te bestellen. Net als in hotels, kan de rekening zeer snel oplopen. Maar kappers en pedicures moeten ook betaald worden als je alleen woont. En in een verpleeghuis, zoals elders, worden bezoeken aan de dokter en recepten voor medicijnen terugbetaald door de ziekenfondsverzekering. Bovendien dragen onderlinge verzekeringsmaatschappijen – in verschillende mate – bij in de kosten van verpleeghuizen. Met andere woorden, vergelijk alles.

De kosten van een verpleeghuis worden per dag berekend. Gemiddeld bedragen zij tussen 35 en 50 euro in de door de OCMW’s beheerde verpleeghuizen – de goedkoopste bevinden zich in de provincies Luik en Henegouwen, de duurste in de provincies Antwerpen en de twee Brabantse gewesten en in Brussel. Verpleegtehuizen in de particuliere sector zijn duurder, variërend van 37 tot 53 euro, afhankelijk van de locatie, waarbij Luxemburg het goedkoopst is en de regio Antwerpen het duurst.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2024