elektriciteitsrekening verlagen

Stijgende energieprijzen: 6 stappen om je elektriciteitsrekening te verlagen

Leveranciers vergelijken, kiezen voor energiebesparende cycli, de juiste lampen kiezen, je koelkast ontdooien, toestellen niet in stand-by laten staan… Het zijn allemaal goede gewoonten die je thuis kunt aannemen om je verbruik en elektriciteitsfactuur te verminderen.

Leestijd: 2 minuten

In 2021 zijn de gas- en elektriciteitsprijzen in België geëxplodeerd! De CREG, Commission de Régulation de l’Electricité et du Gaz, heeft onlangs een studie gepubliceerd waaruit blijkt dat de elektriciteits- en gasrekeningen voortdurend stijgen, tot het punt waarop de rekening verdubbelt en soms zelfs verdriedubbelt! Wat kun je er aan doen om je elektriciteitsrekening te verlagen? Fifty&Me heeft een inventaris opgemaakt van tips zonder je comfort te benadelen.

1. Vergelijk de prijzen van energieleveranciers

De CREG heeft de gemiddelde prijzen berekend van de tariefaanbiedingen van de leveranciers in België. Bijvoorbeeld, voor een elektriciteitsrekening (3500 kWh/jaar) in 2020 van 814 euro, betaal je dit jaar 1014 euro (+25%). Voor gas (23.260 kWh/jaar), als je 825 euro had betaald, zal je 1609 euro moeten betalen (+100%)… twee keer zo veel!

Of je nu een variabel of vast contract hebt, je moet weten dat je je energiecontract altijd gratis kunt wijzigen, met een opzegtermijn van 4 weken. Om je te helpen de beste aanbiedingen op de markt te vinden, heeft Test Achats een speciale website opgezet: test-achats.be. Je kunt ook gebruik maken van de vergelijkingsinstrumenten van de gewestelijke toezichthouders (cwape – brugel), alsook op de website van Creg of op particuliere sites die je via de zoekmachine kunt vinden. Profiteer in elk geval van de promoties (alleen geldig als je van leverancier verandert!)

2. Niet oververhitten!

Als het weer koud wordt, wil je de verwarming weer aanzetten. De ideale temperatuur voor woonkamers is echter 19°C. Je hoeft dus niet koortsachtig op de radiatorknop te drukken (of hem op 5 te zetten)! Als je het koud hebt, doe dan een dikke trui aan. Ga je een paar dagen weg? Vergeet niet om de verwarming zo laag mogelijk te zetten.

3. Kiezen voor economische cycli

Wasmachines, drogers, vaatwassers… laat ze niet half leeg lopen en gebruik de “eco” stand! Ook al duurt het langer, het verbruikt minder energie dan een snel programma. Indien mogelijk, programmeer je de wascycli tijdens de daluren om te profiteren van de lage tarieven op bepaalde tijdstippen van de dag. Probeer in de winter je elektrische apparaten vóór 17.00 uur of na 20.00 uur te gebruiken. Goed om te weten: een wasmachine verbruikt op een 90°C-wascyclus 3 keer meer dan een 30°C-wascyclus, en een koude wascyclus 2 keer minder dan een 40°C-wascyclus.

4. Zorg ervoor dat je niet het volgende op stand-by laat staan

Smartphone, computer, koffiezetapparaat, elektrische tandenborstel… om te vermijden dat je onnodig energie verbruikt, laat je toestellen niet op stand-by staan. De oplossing? Een stekkerdoos met een schakelaar (vooral voor computerapparatuur zoals computers, monitors, printers, enz.) Tenslotte, als dat nog niet het geval is, doe het licht uit als je niet in de kamer bent. En haal altijd de oplader uit het stopcontact als je het apparaat verwijdert.

5. Vergeet niet te ontdooien!

Een paar millimeter vorst kan het verbruik van je koelkast of diepvriezer met 30% verhogen. Dus vergeet niet om het regelmatig te ontdooien.

6. Kies gloeilampen verstandig

Leds kosten meer, maar verbruiken minder elektriciteit en gaan langer mee (tot 40.000 uur, tegen 8.000 uur voor spaarlampen). Daarom verdienen zij de voorkeur. Geef ten slotte de voorkeur aan producten die op het etiket als A+ of A++ zijn geclassificeerd.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024