besparen brandstof camper

6 tips om te besparen op brandstof met je camper

Dat je camperreis door de huidige benzineprijzen duurder zal worden, hoeven we je wellicht niet meer te vertellen. Maar er zijn wel een aantal simpele trucjes om je verbruik enigszins in de hand te houden.

Leestijd: 2 minuten

Camperspecialist Frans Hoofwijk van Camptoo geeft je 6 handige tips om te besparen op brandstof met je camper:

1. Kies een lichte camper of caravan

Hoe lichter de camper of caravan, hoe lager het brandstofverbruik zal zijn. Ook de motor van een camper is belangrijk: een nieuwere motor rijdt veel zuiniger dan eentje met een oude. Bovendien is een moderne motor een stuk minder belastend voor het milieu. Voor een caravan is het brandstofgebruik afhankelijk van het voertuig dat de caravan trekt. Een moderne benzineauto zal een stuk zuiniger rijden dat een oudere dieselwagen.

2. Kies een ‘platte’ reisbestemming

Vermijd tijdens je reis heuvelachtig gebied. Hoe minder dat de motor hoeft te werken, hoe minder brandstof je camper zal verbruiken. Een platte bestemming zorgt ervoor dat je op constante snelheid kan rijden in een zo hoog mogelijk versnelling, waarbij je minder hoeft op te trekken of remmen, en trager rijden.

3. Stippel op voorhand je route uit

Behalve dat de voorpret leuk is, kan het op voorhand uitstippelen onvoorziene gebeurtenissen voorkomen zoals verloren rijden of in de file staan.

besparen brandstof camper

4. Check de camper op voorhand

Controleer voor vertrek nog even je bandenspanning. Zijn je banden volgens de voorschriften opgepompt? Dan bespaar je brandstof. Denk bovendien goed na over wat je allemaal meezeult. Hoe lichter de bagage, hoe lager je brandstofverbruik. Frans: “Ook inkopen bij de supermarkt kan je prima in het buitenland doen. Neem voldoende mee voor de eerste twee dagen en doe daarna inkopen in het land waar je bent. Zo leer je ook de buitenlandse keuken kennen.”

5. Schakel stiekeme verbruikers uit

Check of alle onnodige energieverslinders zoals de achterruitverwarming uitstaan. Draai gerust je raampje naar beneden bij hitte en schakel de airco uit.

6. Rijd niet op de reserve van je brandstoftank

De brandstof in je tank werkt ook als koeling voor de brandstofpomp. Als je tank leeg is, zal de brandstofpomp lucht aanzuigen. Dit zorgt voor oververhitting en kan tot beschadiging leiden. Een volle tank zorgt dan weer voor extra kilo’s en een groter brandstofverbruik. Hou je tank dus voor minimaal een kwart gevuld. Frans: “Tank in een dorpje naast de snelweg om hoge brandstofprijzen te voorkomen.”

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2023