taalreizen tweetaligheid

Tweetaligheid steeds belangrijker voor onze studenten

Leestijd: 4 minuten

Om een vreemde taal te leren, gaat er niets boven een verblijf in het buitenland. Een dergelijk project vereist natuurlijk een goede voorbereiding.

Door Manoëlle Sepulchre

Er is keuze uit taalreizen van enkele weken tot programma’s van meer dan een jaar. Of de bestemming nu de USA, Azië of Europa heet: in dit artikel staan we stil bij enkele punten om rekening mee te houden indien u eraan denkt om uw (klein)kind te laten deelnemen aan een van de vele buitenlandse taalreizen.

Wij staken daarvoor ons licht op bij ESL. ESL biedt al meer dan 20 jaar en wereldwijd programma’s aan met taalcursussen en verblijven voor studenten en volwassenen, zomerkampen voor adolescenten, bedrijfsstages en programma’s op vrijwilligersbasis.

Volgens ESL is het continu taalcontact met de plaatselijke bevolking de beste manier om de taal te leren beheersen. Maar maak u geen illusies: ook ter plekke hebt u tijd nodig om polyglot te worden. Reken minimaal drie maanden voor een goede beheersing. De meesten zijn het er over eens dat een jaar ter plaatse nodig is om een goed niveau te halen in de gekozen taal. Voor zover dit natuurlijk geregeld wordt onderhouden tijdens of buiten de lessen.

De concrete voordelen van het instuderen van een nieuwe taal zijn legio. Op professioneel vlak vergemakkelijkt dit het vinden van een eerste job. Op persoonlijk vlak kan het handig zijn bij het reizen en bij de contacten met mensen uit andere landen.

OPEN VOOR DE WERELD EN DE ANDEREN

voyager-life-magazineEen andere taal helpt om andere levenswijzen te leren kennen. Dit kan een grotere openheid van geest creëren en een meer kritische geest over wat er in België gebeurt. Alles samen dient u de ervaring voor uw kind te zien als een manier om zich te onderscheiden van de rest en van de massa studenten die elk jaar toestromen op de arbeidsmarkt.

In het buitenland studeren is vaak een goede manier om voor het eerst zelfstandig en op een toch wel veilige en begeleide manier op reis te gaan. Eens ter plekke zal uw kind dankzij de professionele organisatie ongetwijfeld worden uitgenodigd voor allerlei soorten reizen en roadtrips in het gastland en de landen eromheen.

Carole na 6 maanden Malta

‘Omdat ik vastbesloten was om in het buitenland echt werk te maken van mijn Engels was ik blij dat ik de kans kreeg om mijn studies over twee verschillende landen te combineren. Ik begon met drie maanden cursus in Malta van januari tot maart, met daarna 3 maanden Cambridge in de lente. ESL bood me de heen- en terugvlucht van Malta naar Engeland aan, zodat ik nog een keer naar Malta terug kon vooraleer naar huis terug te keren. Een pak heerlijke herinneringen en mijn adressenboekje staat helemaal vol!’

Tom na 5 weken Auckland

‘Die 5 weken in Auckland waren gewoon onvergetelijk. Ondanks de relatief korte periode is mijn Engels er heel wat beter op geworden. De professoren kennen hun job en zijn altijd aanspreekbaar, vooral wanneer er problemen zijn. Ik had niet echt de indruk dat ik les volgde: zo goed voelde ik me thuis. De school is goed gelegen en biedt ook heel wat naschoolactiviteiten aan. Ik leerde andere studenten kennen van zeer uiteenlopende culturen en we hadden heel wat fun samen. Zij zijn vrienden geworden.

Nieuw-Zeeland is perfect voor wie van sport houdt (rugby, voetbal, basket…) en van de natuur. Ik had de kans om heel wat schitterende, zeg maar unieke plekken te bezoeken. Ik logeerde dicht bij het centrum van de stad bij een ontzettend leuk gastgezin. Zij trokken tijd uit om me de omgeving te tonen en me te doen houden van Nieuw-Zeeland en de mensen die er wonen. Een 100% aanbevelenswaardige bestemming!’

Valentine na 2 maanden Dublin

‘Ik had het geweldig naar mijn zin in Ierland en in het bijzonder in Dublin. De school is heel goed gelegen, het gebouw is gloednieuw en de klassen zijn goed uitgerust. Ik vond de uitwisseling met de andere leerlingen uit andere landen geweldig. We waren maar met 11 in mijn klas waardoor we snel vorderingen maakten. Mijn gastgezin was super en de school lag op amper 30 minuten met de trein. Ik heb beslist om in Dublin te blijven. Ik heb er zelfs werk gevonden zodat ik mijn Engels nog kan verbeteren.’

Lucas na zijn 3e taalbad in Galway

‘Het verblijf in Galway was mijn derde taalbad op Brits grondgebied – na Toronto en Edinburgh – maar zonder twijfel het efficiëntste. Ook aan de professoren houd ik alleen maar goede herinneringen over. Atlantic is een grote familie waar leuke en gezellige mensen wonen. Bovendien zijn er in de omgeving heel wat prachtige dingen te ontdekken. Onnodig aan te stippen dat ik mij er geen enkel weekend verveeld heb, integendeel.’

Info: www.esl.be

Het Salon Studyrama is een plek van uitwisseling en ontmoetingen. Het wordt georganiseerd voor toekomstige studenten uit België of het buitenland die een internationale cursus willen volgen, meerbepaald leerlingen die het zesde leerjaar achter de rug hebben of studenten van het hoger onderwijs (Bachelors, Masters, MBA). Afspraak op zaterdag 15 oktober 2016 in het Crown Plaza Hotel Brussel.


© Fiftyandme 2024