Waarom geven aan een goed doel?

Leestijd: 8 minuten

shutterstock_165450731

Duolegaten aan het goede doel

Het duolegaat is een interessante formule om na te laten aan het goede doel. De stijging van het aantal testamenten voor het goede doel houdt mogelijk verband met deze formule, die de laatste jaren meer bekendheid kreeg.

Wat is het principe van het duolegaat ?

Het principe is eenvoudig. Een duolegaat bestaat uit twee legaten. U laat via uw testament een som of een bepaald goed na aan een erfgenaam, en een andere som of goed aan een goed doel. Dat goede doel moet dan naast de eigen erfbelasting/successierechten ook de erfbelasting/successierechten van de erfgenaam betalen. De erfgenaam krijgt dus een netto-erfenis. Hij moet er geen erfbelasting/ successierechten meer op betalen, want dat is gebeurd door het goede doel. Zo kan het voor uw andere erfgenamen een voordeel zijn dat u een goed doel opneemt in uw testament: zij houden er netto meer aan over. Dankzij de lagere successietarieven die goede doelen in België betalen, gaat er een veel kleiner deel van het bedrag dat u nalaat naar de Staat. U houdt dus een groter bedrag over om te verdelen. Zowel voor uw wettelijke erfgenamen of legatarissen als voor het goede doel blijft er meer over. Er zijn verschillende manieren om van dit verlaagde successietarief gebruik te maken.

Hoe gaat het duolegaat in de praktijk?

Voor mensen zonder echtgenoot, partner of kinderen of eventueel ouders, biedt de formule van een duolegaat een belangrijke belastingbesparing als ze iets willen nalaten aan een ver familielid of een vriend, of zelfs aan hun broers en/ of zusters. De tarieven voor andere erfgenamen dan (klein) kinderen, echtgenoten en partners en (groot) ouders kunnen immers oplopen. Broers, zussen, ooms, tantes, neven en nichten moeten soms zeer veel erfbelasting/successierecht betalen, afhankelijk van het bevoegde gewest (van 30 tot 65 % in het Vlaams Gewest; van 20 tot 70 % in Brussel en in het Waals Gewest). Voor andere legatarissen kunnen de tarieven oplopen tot 80 % (in Brussel en Wallonië). Dan houden ze maar een heel klein stuk van uw nalatenschap over.

De formule van het duolegaat is in theorie ook mogelijk voor mensen met kinderen. In de praktijk kiezen mensen met kinderen hier echter minder vaak voor. Dit komt ten eerste doordat de belastingbesparing in deze situatie kleiner is omdat de tarieven tussen ouders en kinderen lager zijn dan de tarieven tussen broers, zussen, ooms, tantes, neven en nichten. Voor mensen met kinderen zal een duolegaat pas nuttig zijn als het belastbaar erfdeel per kind netto meer dan250.000 bedraagt. In Vlaanderen bedraagt het tarief dan 27%, in Brussel en Wallonië 24%. Ten tweede dienen ouders met kinderen het reservatair erfdeel van hun kinderen te respecteren. Doen zij dit niet, dan kunnen de kinderen mogelijk een stokje voor het legaat aan het goede doel steken. Dat leidt uiteraard alleen maar tot problemen. Het zal wel altijd de afgifte van het legaat moeten vragen. Op fiscaal vlak leidt deze variante tot eenzelfde besparing als bij een klassiek duolegaat.


© Fiftyandme 2024