Wist u dat?

Leestijd: < 1 minuut

In België wisselen de successierechten volgens de Gewesten. U kunt de tarieven terugvinden op de website van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (www.notaris.be).

life-magazine4

Op www.testament.be vindt u eveneens de nodige informatie over het duolegaat, met een tachtigtal verenigingen die voor deze techniek in aanmerking komen. Er wordt ook uitleg gegeven over de voordelen van het duolegaat. De boodschappen die men er aantreft, zijn vaak heel enthousiasmerend. Hier wordt niet gesproken over de dood, maar over delen en het plezier om anderen gelukkig te maken.

Opgelet indien u zelf uw successierechten wil berekenen: dit gebeurt via verschillende schijven van de successie. Het is dan ook ietwat ingewikkeld. Vandaar ook dat u beter een beroep doet op iemand die hiermee vertrouwd is.

U kunt ook een schatting uitwerken op basis van het berekeningsmodel dat u terugvindt op deze pagina: http://www.belgium.be/nl/belastingen/nalatenschap/berekening/

Tenslotte zullen de notaris of de adviseur er ook over waken dat het duolegaat geen… vergiftigd geschenk wordt. Het is voldoende dat de activa die in het testament zijn opgenomen van hun waarde verliezen tussen het opmaken van het testament en het overlijden van de erflater opdat de constructie in elkaar stort.© Fiftyandme 2024