Cultureel Keulen: de ideale stedentrip waar je sneller met de trein bent dan je denkt

Aan het googlen naar een goed idee voor een stedentrip? Zoek niet verder en boek een treinticket naar Keulen. Fifty & Me stapte op de Thalys in Brussel om iets meer dan twee uur later uit te stappen in de Duitse stad, om je alle voordelen te vertellen van deze uitstap. Op een citytrip wil je immers geen tijd te verliezen aan oeverloos zoeken naar dé beste plekken.

Leestijd: 3 minuten

Op stedentrip naar Keulen

Keulen als stedentrip geeft je een goede mix van historisch en modern. Je treft er veel musea, maar voor de liefhebbers van architectuur is deze Duitse ook een aanrader: de gotische kathedraal, de op drie na grootste ter wereld en behorend tot de werelderfgoedlijst van UNESCO, is bijna vanaf elk punt in de stad te zien. En dan zijn er nog twaalf andere grote, romaanse basilieken. De reis erheen is simpel: met de Thalys vanaf Brussel ben je in zo’n twee uur in het centrum van Keulen.

We leiden je rond langs de tofste plekken in Keulen.

Hotels in Keulen

Treinreizigers die aankomen op het centraal station van Keulen met de Thalys stappen uit in het centrum van de stad, direct aan de voet van de Dom. Wij sliepen in het 25hours hotel The Circle op een kwartier wandelen. Het Berlijnse creatieve team van Studio Aisslinger heeft in samenwerking met 25hours een designconcept voor retro-futurisme ontwikkeld. De stijl van het ronde hotel is speels, retro en fantasierijk. Op de 8ste verdiep bevindt zich het NENI restaurant en de Monkey Bar met uniek uitzicht over de stad. Liever een kleiner hotel? Het Friends Keulen Hotel ligt op 7 kilometer afstand van het centrum. Friends is een gezellig boutique hotel met weinig kamers. Een meer sober hotel is Black Hotels Köln. Zoals de naam al zegt is (bijna) alles er zwart, wat een stijlvolle uitstraling geeft. Elke kamer is met aandacht, anders ingericht.

Wijken om te bezoeken

Voorbij de Neumarkt, in de schaduw van de prachtige Romaanse kerk St. Aposteln, ligt de wijk van Keulen die bekend staat als het Friesenviertel. In de Mittelstraße en de aangrenzende Pfeilstraße, Apostelnstraße en Benesisstraße vind je meer dan 150 winkels met mode van topklasse, schoenen, luxe accessoires en juwelen. Een populaire winkel: in Mittelstraße, via een 25 meter lange roze tunnel, bevindt zich ‘Apros – The Concept Store‘ met exclusieve internationale merken. In het Friesenviertel vind je ook een aantal uitstekende galeries en antiek- en kunstwinkels.

Een aangrenzende wijk is het Belgisches Viertel. Het centrum van de wijk is de Brüsseler Platz, waar je ‘s avonds terecht kan voor een drankje, of voor de jeugd voor een feestje. Overdag kun je je er vooral vermaken met designwinkels en boetieks. Leuk weetje: het Belgisches Viertel is een verzamelnaam van een aantal Belgische Steden zoals Antwerpen, Luik en Gent.

Het meest toeristische gedeelte van de stad – maar volgens ons ietwat sfeerloos, is de Altstadt van Keulen. Er zijn veel bezienswaardigheden, grote winkelketens en veel restaurants te vinden.

Restaurants in Keulen

In het Belgisches Viertel mag je de Aachner Strasse niet overslaan voor lekkere lunch en diner hotspots. Wij zetten ons ‘s avonds neer bij een typische Keulse brouwerij – we waren immers in Duitsland: het traditionele Früh Brewhouse. Dankzij de gevel heeft het restaurant al een gastvrije uitstraling, en dat is binnen niet anders. De bijzondere sfeer van de biertuin, de historische brouwkelder en de toplocatie direct voor de Dom van Keulen dompelen je onder in het Keulse leven. In een traditionele, historische Duits sfeer genoten we van een glas Kölsch en een schnitzel.

keulen stedentrip

Früh Brewhouse

Maar er is meer dan enkel brouwerijen in Keulen. De biedt de stad ook een groot aantal restaurants met een exclusieve en creatieve keuken. In totaal hebben elf gastronomische etablissementen een Michelinster gekregen, met Le Moissonnier en Ox&Klee met twee sterren op kop. Appare, Astrein, Essers Gasthaus en La Cuisine Rademacher hebben zich onlangs bij de lijst gevoegd.

Keulse Kunst

Met zijn twee kunstbeurzen – Art Cologne en Cologne Fine Art & Design – gooit de stad hoge ogen met moderne en hedendaagse kunst en de nieuwste trends in de internationale kunstwereld. Ook de musea hebben belangrijke permanente collecties en organiseren meerdere malen per jaar belangrijke tentoonstellingen. In de opera- en theaterhuizen van de stad worden belangrijke premières en wereldpremières opgevoerd, maar ook klassieke werken en gastoptredens van internationale dansgezelschappen. De Philharmoniehalle van Keulen is een uitzonderlijke concertlocatie, waar het hele jaar door wereldberoemde orkesten, solisten en artiesten optreden. Aan inspiratie geen tekort!

Tot slot: maak het je tijdens je stedentrip naar Keulen gemakkelijker bij aankomst en bespaar jezelf de rijen voor het loket van de trein. Koop je ticket voor het openbaar vervoer in de ThalysBar, voor dezelfde prijs als de prijs per ticket aan het loket.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2022