Escapade in vallei Belleville

Leestijd: 5 minuten

In het departement van de Savoie bestrijkt de vallei Belleville de stations Saint-Martin-de-Belleville, Les Menuires en Val Thorens. Zij maken deel uit van het grootste skidomein ter wereld: ‘Les Trois Vallées’. In de lente is het een ideale plek voor slow ski en een frisse blos, want dan is het warmer en is de sneeuw er zacht als zijde.

Door Viviane Eeman

Levenskunst en gastronomie in Saint-Martin-De-Belleville

Saint-Martin-de-Belleville ligt op 1450m hoogte. Dit authentieke dorpje in de Savoie ontwikkelde zich rond zijn klokkentoren. De hellende straatjes leiden naar boerderijen in steen en hout, een oude broodoven en een charmant museum dat stilstaat bij twee eeuwen geschiedenis. In de jaren 60 koos burgemeester Nicolas Jay er voor een upgrade van het toerisme. Het skistation van Menuires opende in 1965 en Val Thorens in 1972-73, maar op het echte station van Saint-Martin diende tot 1980 gewacht en op Georges Cumin. Het werd in 1982 verbonden met het skidomein van ‘Les Trois Vallées’ en fungeert vandaag als toegangspoort. Maar dat men hier van heinde en verre naartoe komt, heeft ook te maken met de gastronomische parel ‘La Bouitte’ (plaatselijk dialect voor ‘klein huisje’) dat door René Meilleur werd geopend in zijn geboortedorp Saint Marcel. Sinds de komst van zoon Maxime werken ze met zijn tweeën om ‘altijd beter te koken’. (‘pour cuisiner toujours m(M)eilleur’). Hun restaurant was het eerste in de Savoie met 3 sterren (2015). Het vormt een geheel met het 5-sterrenhotel Relais & Châteaux en de Spa ‘La Bèla Vya’. De familie Meilleur viert dit jaar 40 jaar activiteit en leverde de mooiste pagina’s en recepten voor een boek dat onlangs verscheen bij de Editions Glénat. Vandaag draait bij hen alles rond de levenskunst, met unieke oenologische conceptavonden en de creatie van het cosmeticamerk ‘Meilleur Nature’ dat is opgebouwd rond de kwaliteiten van het wilgenroosje (epilobium). Het dorp staat ook bekend voor zijn chaletaccommodaties, zoals ‘La Joubarbe’ of het hypergezellige ‘Alp Hôtel’, een typisch gebouw uit de Savoie met een heerlijk terras dat uitkijkt op de bergen. Deze 3-sterren met vrije sauna en skilokaal wordt uitgebaat door Belgen en heeft een directe toegang tot de pistes.

photo val thorens

 

Friendly Manuires voor het gezin

Les Menuires ligt op 1850m en is mede door zijn sneeuwgarantie hét skistation bij uitstek. De fans van veilige hors-piste en freeride komen hier dan ook altijd aan hun trekken. De panorama’s, zoals dat op de Mont de la Chambre en de mythische Pointe de la Masse van waar men de Mont Blanc, de Écrins en de Aiguilles d’Arves kan zien – waarna men de 1000m hoogteverschil kan overbruggen naar de bijzonder aangename piste van Bouquetins – , zijn ronduit adembenemend. Hier staat het gezin centraal. De beide ‘Piou Piou’-dorpen, waarvan één toegankelijk is vanaf 3 maanden, zijn perfect om samen met de kindjes van de sneeuw en de sterren te genieten. De leuke skizones, zoals de ‘Walibi Gliss’ en de ‘Mini KL’, liggen vlakbij. In een ander genre zijn er de ‘speed mountain’, een bobpiste op rail, de ‘Roc’n Bob’, een 4 km lange rodelbaan met 450m hoogteverschil, en ‘l’igloo expérience’, een echt avontuur. Verder zijn er twee grote waterpret- en wellnessparken met watervallen en hammams. Dit station zit niet verlegen om vernieuwende ideeën, zoals geïllustreerd wordt door de verhuur van skikledij vanaf 80 euro per week of de montage – muziek incluis – van uw mooiste video’s met de rushes op Clapnclip. Het geheim van Les Menuires ligt ook in zijn uitstekende prijskwaliteitverhouding. Hoewel een 20-tal gebouwen, zoals Brelin, uit de beginjaren voor velen nog altijd een doorn in het oog zijn, heeft dit station op zijn 50e verjaardag toch een nieuwe dynamiek gevonden. De hotelresidenties behoren tot de musts van nu, zoals het 4-sterren ‘Chalet du Mont Vallon Spa Resort’, dat van een optimale zonneligging geniet, en gekoppeld is aan ‘l’Atelier’, het semi-gastronomisch restaurant met Italiaanse invloeden. Met ‘Corbeleys’ en de ‘Ferme de Reberty’ op de pistes en in het station zelf ‘Là-Haut’, ‘Au Vieux Grenier’ en ‘Au Village’ is er aan lekkere eethuisjes trouwens geen gebrek.

photo skieur val thorens

Herbronnen, Sport & Luxe in Val Thorens

Val Thorens is met zijn 2300m niet alleen het hoogst gelegen skistation van Europa: het is ook het eerste dat de deuren opent en het laatste om die te sluiten! Val Thorens kijkt uit op heel wat toppen, zoals de 3200m hoge Combe de Caron met zijn 360° uitzicht. Op die plek vertrekt trouwens nog altijd de beroemde zwarte piste met dezelfde naam en aan de noordkant liefst 900m hoogteverschil. Innovatie is het DNA van Val Thorens en dat merk je ook aan de infrastructuur. Zo werd de ijskoude skilift van la Moraine dit jaar vervangen door een gondel. Nieuw ook: ‘la Camille’, een piste van skifitness – een trendy discipline. Er is keuze uit heel wat activiteiten, gaande van skitoering met rackets of op zeehondenvel, paramotor, een mega-tokkelbaan of autorijden op ijs. Enkele maanden voor de Olympische Winterspelen van Pyeongchang openen hier de competities van de Wereldbekers Ski Cross en Snowboard Cross. Voor wie bang is op de latten werkte de voormalige kampioene speedskiën Anne Breyton de zeer efficiënte ‘Ski-Therapy’ uit die men individueel of in groep kan volgen. Qua verblijven trekt Val Thorens alle registers open met 4 vijfsterrenhotels: Altapura, Koh-I Nor, Fitz Roy en op de pistes het gloednieuwe Pashmina. Dit trendy luxeverblijf heeft veel aandacht voor het milieu en werd opgericht door de familie Gorini die uit de vallei afkomstig is. Naast de 50 kamers en 2 appartementen biedt het op het dak een van de meest romantische ervaringen aan, met een overnachting in een iglo uitgerust met een houten buitenbad. Het restaurant ‘Les Explorateurs’, waar Romuald Fassenet, ‘Meilleur Ouvrier de France’, en Josselin Jeanblanc de scepter zwaaien, veroverde onlangs een 1e welverdiende Michelinster en dat na amper 9 maanden. Op elk van deze adressen kan men van een spa genieten en van een uitgekiende lichaamsverzorging, wat ideaal is om te herbronnen na een zonnige ochtend op de latten. Nog een aanrader op de pistes is het excellente ‘Chalet de la Marine’ dat eveneens toebehoort aan de familie Gorini. In het station loopt ‘La Maison’ elke middag vol terwijl de après-ski vooral in ‘Zinc’ en het hotel ‘Farenheit Seven’ wordt beleefd. Al willen we zeker niet voorbijgaan aan ‘L’Alpen Art’, het restaurant/theesalon/kunstgalerij voor plaatselijke kunstenaars, en het ronduit unieke ‘Chez Pépé Nicolas’ dat door de kleinkinderen van Nicolas Jay wordt gerund en wat verderop is gelegen. Want het zijn de kinderen van de vallei die voornamelijk verantwoordelijk zijn voor de dynamiek van deze stations en voor de unieke charme die zij uitstralen.

photo hotel altapura val thorens

Saint-Martin-de-Belleville: st-martin-belleville.com
Les Ménuires: lesmenuires.com
Val Thorens: www.valthorens.com

Hoe erheen ?

Van 19 december tot 9 april:

Enkel op zaterdag: TGV rechtstreeks Brussel-Zuid – Moutiers-Salins:

  • Heen: Brussel-Zuid om 7.59 uur. Aankomst om 13.44 uur
  • Terug: Moutiers 16.25 uur. Brussel-Zuid: 22.11 uur
  • Gemiddelde prijs semi-flex: € 127

Weekdagen:

Heen: TGV Brussel-Zuid – Lyon Part-Dieu. Reisduur: ongeveer 4.30 uur. Eerste trein: 7.08 uur. Gemiddelde prijs 28 dagen op voorhand: € 96,49

Aansluitend: Lyon Part-Dieu – Moutiers. Reisduur: ongeveer 2.59 uur. Gemiddelde prijs: € 29

 


© Fiftyandme 2024