adressen citytrip luxemburg

Onze goede adressen voor een citytrip in Luxemburg

Hedendaagse architectuur, historisch erfgoed, winkelen, gastronomie, wijntoerisme… Het Groothertogdom Luxemburg is de ideale bestemming voor een stedentrip bij ons in de buurt.

Leestijd: 6 minuten

Adressen voor een citytrip in Luxemburg

Het grote voordeel van Luxemburg is dat dankzij zijn kleine omvang alles dichtbij is en niet minder rijk! Op dezelfde dag kun je een bezoek brengen aan het MUDAM op het Kirchberg-plateau, een grote internationale tempel van hedendaagse kunst, en lunchen in het Château de Bourglinster in het restaurant van René Mathieu (La Distillerie), die ook bekend staat als ‘s werelds beste chef-kok voor groenten, en vervolgens een wandeling maken in het Mullerthal (ook bekend als Luxemburgs “Klein Zwitserland”). Het Groothertogdom is zowel een compendium van de West-Europese cultuur als een mix van verbazingwekkende landschappen, die zowel de nieuwsgierige als de levensgenieter aanspreekt.

© LFT Gregor Lengler

“Het meest fascinerende aan Luxemburg”, zegt Sebastian Reddeker, CEO van Luxembourg For Tourism, “is de unieke mix van sensaties die ons hart beroert. Een land klein van omvang maar rijk aan contrasten, gemakkelijk toegankelijk, gastvrij, meertalig, met een veilige omgeving, een uitzonderlijke levenskwaliteit en een grote openheid van geest. Duizend en één mogelijkheden om ontroerd te worden!

Het kasteelleven

Luxemburg telt een vijftigtal kastelen en oude middeleeuwse vestingwerken en lijkt op een “sprookjesland”. Deze historische monumenten, die op waardige wijze zijn gerestaureerd, nodigen je uit om het erfgoed van het Groothertogdom en zijn landschappen te ontdekken.

De mooiste kastelen om te bezoeken:

Le Château de Bourscheid

In een typisch Ardens landschap is het gebouwd op een rotspiek die uitkijkt over de vallei van de Sûre. Het is niet alleen het grootste kasteel van het land, maar ook een van de belangrijkste tussen de Rijn en de Maas.

Le Château d’Ansembourg

Gebouwd in de eerste helft van de 17e eeuw in het Eischdal door een pionier van de ijzerindustrie, onderging het een eeuw later een ingrijpende metamorfose. De terrastuinen zijn prachtig, aangelegd in 1750 en versierd met beelden, trappen en fonteinen in de barokke stijl van die tijd.

Le Château de Clervaux

Het oudste deel van het kasteel dateert uit de 12e eeuw en behoorde toe aan de (Belgische) familie van de graven van Lannoy, waaruit de huidige kroonprinses Stéphanie stamt. Het herbergt nu de modeltentoonstelling van het kasteel van Luxemburg, het museum van de Slag om de Ardennen, en de opmerkelijke collectie foto’s van Edward Steichen (“The Family Of Man”).

Le Château de Vianden

Gelegen in het natuurpark van de Our, was het een prestigieuze feodale residentie uit de romaanse en gotische periode. Het was eigendom van de groothertogelijke familie voordat het in de jaren 1970 een landgoed van de staat werd.

Kunst en cultuur

Met zijn overvloed aan kunstgalerijen en musea heeft Luxemburg een breed scala aan fascinerende culturele bezienswaardigheden. Archeologische en militaire musea, maar ook getuigenissen van het industriële verleden van het land, met name de mijnbouw, staan naast de mooiste tentoonstellingen van moderne en hedendaagse kunst.

© LFT Thomas Linkel

Klassiekers die je niet mag missen:

De MUDAM

Het beroemde Museum voor Moderne Kunst, gelegen op het Kirchbergplateau, is een kunstwerk op zich, ontworpen door Ieoh Ming Pei (de architect van de piramide van het Louvre). Het stelt de kwintessens van internationale hedendaagse kunst tentoon, maar geeft ook een ereplaats aan plaatselijke kunstenaars.

Het Draï Echelen Museum

Dit museum is gevestigd in het voormalige militaire fort Thüngen. Het toont de geschiedenis van deze door Vauban ontworpen historische vesting en het ontstaan van de stad, en onderstreept hoe verrijkend de ontmoeting tussen oud en nieuw kan zijn.

Steichen Collections Luxembourg

Edward J. Steichen (1879-1973) was een plaatselijke jongen. Hij was fotograaf, schilder en curator van prestigieuze tentoonstellingen. Hij emigreerde naar de VS en stond aan het hoofd van de afdeling fotografie van het MoMa in New York. Verschillende kunstplaatsen zijn aan hem gewijd: “De familie van de mens”, een permanente tentoonstelling van humanistische foto’s in het kasteel van Clervaux, dat deel uitmaakt van het “Wereldgeheugen” van de UNESCO, en “De fotograaf”, een galerij gewijd aan de fotografische productie van Edward Steichen in het Nationaal Museum voor Geschiedenis en Kunst.

Shopping spree

De vele voetgangersgebieden nodigen je uit om van winkel naar winkel te slenteren, om de collecties van onze favoriete merken te ontdekken, maar ook die van plaatselijke ontwerpers en Luxemburgse ambachtslieden. Nog een groot voordeel: gezien de geringe omvang van de hoofdstad is alles op loopafstand.

Onze top winkel plekken:

De wijk Ville-Haute

In de wijk Ville-Haute vind je alle grote merken, mooie juweliers, trendy boetieks, luxe winkels en talrijke ambachtslieden.

Galeries Lafayette

Dit is een van de tempels van het moderne consumentisme. Gebouwd door de architect Sir Norman Foster: een monumentaal bouwwerk geheel van glas en afgeschuind.

Boutique/atelier Vol(t)age

Kledingcollecties van creatief tot gedurfd en extravagant; het signatuurstuk van de winkel is de “v-hals”, een grote driehoekige zijden sjaal die weelderige stoffen en levendige prints met veel effect combineert (vol-t-age.com).

Uit eten in Luxemburg

Het echte geheim van het Groothertogdom is niet alleen de schoonheid van zijn landschappen, de majesteit van zijn kastelen en de rijkdom van zijn musea, het is ook en vooral een genereuze levenswijze die gastvrijheid en spontaniteit bevordert. Je kunt er genieten van een eenvoudige plaatselijke keuken, maar ook van uitzonderlijke gastronomie. Luxemburg heeft een dozijn restaurants met Michelinsterren. Het bekendste is Ma Langue Sourit in Moutfort, het enige tweesterrenrestaurant van het land. Onder de grote chef-koks is de zeer creatieve René Mathieu (La Distillerie, in het kasteel van Bourglinster). Zijn keuken is gebaseerd op groenten, planten en kruiden die hij zelf plukt in het omliggende bos. Er is ook Léa Linster, de eerste en enige
chef-kok ter wereld die de Bocuse d’Or won (in 1989). Haar restaurant in Frisange (één Michelinster), dat onlangs door haar zoon Louis is overgenomen, biedt een creatieve en burgerlijke gastronomie. Laten we ook Ristorante Mosconi (één Michelinster) niet vergeten, dat Italiaanse gastronomie op het hoogste niveau biedt.

Onze goede tips:

Wine, Cheese, Enjoy

Dit gastronomische evenement, dat plaatsvindt van 5 tot en met 6 februari 2022, is een eerbetoon aan regionale kaasspecialiteiten en wijnproducten. Elk jaar zullen wijnbouwers, distilleerders en restauranthouders ons hun beste wijnen tonen.

Via Mosel

Tussen Frankrijk, Luxemburg en Duitsland stelt het Via Mosel-project voor de mooiste wijndomeinen en dorpen van de Moezelvallei te ontdekken zonder grenzen, geselecteerd zowel voor de kwaliteit van hun toeristisch onthaal als voor hun opmerkelijke historische of hedendaagse architectuur (viamosel.com).

© Arnoldi Design Terroir Moselle EWIV

Waar verblijf je?

Het aanbod van accommodatie in Luxemburg is groot, origineel en gevarieerd. Van ongewone adressen tot luxe boetiekhotels op historische locaties, er is voor elk wat wils tijdens een citytrip in Luxemburg!

De Place d’Armes, op een steenworp afstand van het stadhuis

Dit charmante Relais & Châteaux hotel is ideaal gelegen in het hart van de historische stad en geeft je verblijf een intiem en gastronomisch tintje. Het hotel is gehuisvest in een 18e-eeuws monumentaal pand en de klassieke, maar eigentijdse sfeer is gericht op het comfort van de gasten (hotel-leplacedarmes.com).

La Pipistrelle in Luxemburg Stad

Genesteld in het hart van de oude stad in het Grund district, een UNESCO World Heritage site, biedt deze charmante B&B je een “home away from home”. Vier comfortabele suites in een rotsachtige omgeving die ooit dienst deed als vestingmuur van het fort van Luxemburg. Een pied-à-terre in het hart van de geschiedenis (pipistrelle.lu).

Les Chalets Petry Spa & Relax

Op zoek naar comfort en ontspanning? Deze luxe chalets zijn gelegen in een bosrijk park aan de zuidkant van het Parc Naturel de l’Our (chaletspetryspa.lu).

De paddestoelen van Péitche Lauer

Wat dacht je van een overnachting in een ongewone ecolodge? De houten paddestoelen op palen, aan de oever van de rivier en het kasteel van Useldange, zullen natuurliefhebbers bekoren (peitchelauer.lu).

© LFT Thierry Dricot

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.


© Fiftyandme 2022