3 recepten uit het Borstkankerkookboek

Leestijd: 4 minuten

Elke vrouw die getroffen wordt door borstkanker is er één teveel. De Londense borstkankerspecialist prof. Mo Keshtgar schreef een kookboek met recepten die de kans op borstkanker verkleinen en die licht verteerbaar zijn voor wie behandeld wordt tegen de ziekte. Het boek ligt vanaf vandaag in de boekenwinkel.

“Ik heb ervaren dat de meeste patiënten direct na de diagnose borstkanker een actieve rol willen bij hun behandeling. Dieet en levensstijl zijn twee aspecten waar ze direct en vrij eenvoudig invloed op kunnen uitoefenen”, schrijft prof. Mo Keshtgar in zijn boek.
borstkankerkookboek-life-magazineEen beetje de controle terugwinnen over je lichaam kan met de recepten die de Londense professor ons aanreikt in dit boek. Heel eerlijk vertelt hij over de impact van eetgewoontes op borstkanker, geeft hij meer inzicht in het ontstaan van de ziekte en geeft hij een duidelijk en wetenschappelijk overzicht van welke voedingsmiddelen je beter wel en niet eet om kanker te voorkomen of helpen genezen – een opluchting in een tijd waarin we om de oren geslaan worden met tegenstrijdige berichten over bepaalde voedingsmiddelen en kanker. En natuurlijk ook meer dan 100 overheerlijke recepten! Of je nu de kans op borstkanker wil verkleinen of gezonder wil zijn tijdens of na een behandeling, deze smaakvolle gerechten zetten je op de goede weg. Wij laten je alvast proeven van een ontbijt-, lunch- en dinerrecept.

Prof. Mohammed Keshtgar, Het borstkankerkookboek (Manteau), € 24,99

1. Ontbijt: Gekookt ei en nori-aspergesoldaatjes

Gekookt ei en nori-aspergesoldaatjes

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 middelgrote eieren, op kamertemperatuur
  • 600 g groene asperges
  • 1 tl zonnebloem- of koolzaadolie
  • 2 tl sesamzaad
  • 2 tl zoutarme lichte sojasaus
  • 1 norivel (zeewier), verkruimeld

1. Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
2. Breng in een pan water aan de kook en leg de eieren er met een schuimspaan in. Kook ze 4 minuten voor een zachte dooier en 6 minuten voor een halfzachte dooier (en maximaal 9 minuten voor een hardgekookt ei, maar dan kun je niet meer dippen).
3. Snijd de houtachtige uiteinden van de asperges; schep de asperges om met de olie en leg ze op een met aluminiumfolie beklede bakplaat. Gril ze 4 minuten en draai ze halverwege om.
4. Haal de asperges onder de grill vandaan; besprenkel ze direct met de sojasaus en bestrooi ze met het sesamzaad. Gril ze nog een minuut om het sesamzaad te roosteren. De asperges moeten verkleurd en beetgaar zijn.
5. Haal de eieren met een schuimspaan uit het water en snijd de kapjes eraf. Zet ze in eierdopjes. Bestrooi de asperges met de stukjes nori en doop ze in de eieren.

Wist je dat… Eieren een geconcentreerde bron van voedingsstoffen zijn en alle essentiële aminozuren, alle vitaminen behalve vitamine C, enkele belangrijke mineralen en het krachtige antioxidant selenium bevatten? In het verleden hebben negatieve berichten in de pers eieren gekoppeld aan te veel cholesterol, maar inmiddels is duidelijk geworden dat de cholesterol die we uit koolhydraatrijk voedsel halen een veel grotere invloed heeft op de hoeveelheid cholesterol in ons bloed. Eieren zijn waardevol als je eetlust niet optimaal is.


© Fiftyandme 2024