3 recepten uit het Borstkankerkookboek

Leestijd: 4 minuten

3. Diner: Kokos-viscurry met ‘bloemkoolrijst’

Kokos-viscurry met bloemkoolrijst

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 500 g kabeljauwfi let
  • 2 tl zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
  • koriander-, komijn- en kurkumapoeder, van elk 1 tl
  • 2 tl tamarindepasta
  • 4 dl kokosmelk
  • 1 zoutarm visbouillonblokje
  • mespunt chilivlokken (optioneel)
  • 1 middelgrote bloemkool
  • handvol verse koriander
  • limoenpartjes, voor erbij

1. Snijd de kabeljauw in stukken van 4 cm en zet ze apart.
2. Verhit de olie in een grote, diepe koekenpan op laag tot middelhoog vuur. Fruit de ui 5 minuten, tot hij zacht is. Voeg indien nodig wat water toe als de ui er droog uitziet. Roer de gember en het koriander-, het komijn- en het kurkumapoeder erdoor en bak alles nog 2 minuten, tot het mengsel geurig is.
3. Roer de tamarindepasta en de kokosmelk erdoor, verkruimel het bouillonblokje erboven en voeg eventueel de chilivlokken toe. Laat het geheel 5 minuten zacht koken, zodat het iets inkookt.
4. Snijd de bloemkool in roosjes en stoom ze 2-3 minuten, tot ze beetgaar zijn. Laat ze uitstomen, doe ze in een keukenmachine en hak ze fijn tot ze eruitzien als rijstkorrels. Je kunt ze ook grof raspen. Houd de ‘bloemkoolrijst’ warm.
5. Doe de stukken kabeljauw in de currysaus (voorzichtig, want de vis mag niet nu al uit elkaar vallen) en laat het geheel nog 2 minuten zacht koken. De vis is gaar als hij niet meer transparant is en in vlokken uit elkaar valt als je erop drukt.
6. Serveer de curry op een bedje van ‘bloemkoolrijst’. Bestrooi alles met de koriander en geef de limoenpartjes erbij om erover uit te knijpen.

Wist je dat… de medicinale eigenschappen van de Zingiberaceae (of botanische gemberfamilie) befaamd zijn? De belangrijkste eigenschappen van gember zijn het kalmeren van het maagdarmstelsel en het verminderen van misselijkheid, maar er is meer. Gember kan ook helpen bij koortsachtige symptomen.



© Fiftyandme 2024