50plus? Maturiteit, ideeën, én energie om ze waar te maken!

Leestijd: 5 minuten

Als vijftigplusser zou het jammer zijn dat kleine winterkwaaltjes ons nieuw élan in deze mooie levensfase zouden afzwakken. Vandaag moeten we een stapje verder gaan dan het eenvoudige respect voor de elementaire regels van de voedingsleer en de basisprincipes van een evenwichtig leven. Verschillende producten werden speciaal ontwikkeld om aan onze noden te beantwoorden, en stellen ons in staat om, zelfs in de winter, onze veerkracht te behouden. Ons gezondheidskapitaal bewaren, dat is onze prioriteit!

Door Zoé Otis

1. Slim en gezond eten

De kwaliteit van onze voeding is niet langer gewaarborgd. Pesticiden, diverse vervuilende stoffen en genetisch gewijzigde planten moeten ons tot meer waakzaamheid aansporen. Geen paniek! Hier zijn drie adviezen die u best dagelijks volgt om de vervuiling in ons bord maximaal te beperken.

1° Lees de etiketten

Hoewel biologisch voedsel eten de eerste raad is die men aan iedereen mag geven, zal u toch de gewoonte moeten aanleren om de etiketten te lezen, gelet op het almaar groeiende aantal industrieel verwerkte voedingswaren. Etiketten zijn steeds gedetailleerder – de wet heeft daarvoor gezorgd – maar toch wordt men in staat geacht ze te ontcijferen. Wie weet bijvoorbeeld dat emulgators en geleermiddelen, die zo sterk aanwezig zijn in onze hedendaagse voeding, eigenlijk kunstmatige producten zijn, en dat ons lichaam en onze hersenen niet geprogrammeerd zijn om die moleculen te herkennen? Als men er te veel van consumeert, raakt het organisme uit balans, wat uiteindelijk leidt tot gezondheidsproblemen en diverse aandoeningen

Om alvast de juiste richting in te slaan en de voedingsstoffen te kiezen die geen nefaste invloed zullen hebben op uw gezondheid, drie tips: controleer de eerste drie ingrediënten van een verwerkt product en vergelijk ze met het oorspronkelijke recept; vermijd zo veel mogelijk gehydrogeneerde vetten; vermijd glucose- en fructosesiroop en ga bij de vermelding “light” het caloriegehalte na, want omdat bij elke “verlichting” een stuk smaak en textuur verloren gaat, heeft de voedingsindustrie de neiging dat verlies te compenseren door suikers of vetten toe te voegen, waarvan de huidige overconsumptie een van de voornaamste oorzaken is van ziektes en verstoringen van het organisme.

2° Eet mager en vermijd additieven

50plus gezonde voeding

De koolwaterstoffen en pesticiden die ons leefmilieu overspoelen, zijn “oestrogen-like molecules”, aldus wetenschappers, met andere woorden ze hebben dezelfde invloed op het lichaam als vrouwelijke hormonen en bevorderen onder andere gewichtstoename. Hun aanwezigheid in onze leefwereld zou het steeds vroegere verschijnen van kankers kunnen verklaren. Het zou ook kunnen verklaren waarom de man “vervrouwelijkt” en waarom de vruchtbaarheid voortdurend daalt.

Het eerste wat u in dat verband voortaan altijd kunt doen is wanneer mogelijk te kiezen voor magere producten (vlees, zuivel vis): pesticiden hebben de gewoonte zich in vetten op te slaan … U kunt ook systematisch alle fruit en groenten schillen als die geen biolabel dragen en altijd de buitenste bladeren van de sla verwijderen. U kunt voorts zo weinig mogelijk verwerkte producten kopen en de voorkeur geven aan de “oorspronkelijke” voedingswaren. U kunt voeding boycotten die kleurstoffen bevat uit de E 100-groep, die betrokken zouden kunnen zijn bij hyperactiviteitsstoornissen en allergieën. U kunt sulfieten bannen (E 220 en E 228), die hoofdpijn zouden veroorzaken, en benzenen (E 320 en E 321), waarvan de kankerverwekkende werking al meermaals aan de kaak is gesteld. In diezelfde lijn van gedachten kunt u bijzonder waakzaam zijn met de fruit- en groentesoorten die het meest met pesticiden zijn besmet (appelen, peren, perziken, nectarines, aardbeien, frambozen, kersen, druiven, paprika’s, selder, sperziebonen, aardappelen, spinazie, sla, komkommers en pompoenen). U koopt die best altijd biologisch.

3° Weg met voorverpakte producten

50plus gezondheid

We kunnen alvast aanraden zo veel mogelijk te kiezen voor losse voedingswaren in plaats van verpakte. Wetenschappers maken zich trouwens steeds meer zorgen over de migratie van polymeren uit plastic naar voedingswaren. Aangezien de lengte van de contactperiode tussen de verpakking en het voedingsmiddel een factor is die deze migratie bevordert, kunnen we u in elk geval aanraden alle in plastic verpakte voedingswaren zo snel mogelijk uit de verpakking te halen. U kunt kiezen voor water in een glazen fles in plaats van een plasticfles, of voor kraantjeswater dat door een koolstoffilter met omgekeerde osmosewerking is gepasseerd. U kunt in bulk verkocht fruit en groenten van de markt verkiezen boven die uit de grote distributie … en meer in het algemeen opteren voor een ander levenspatroon en dagelijks uw boodschappen doen in plaats van voorverpakte en verwerkte producten met een lange bewaringsduur te stockeren, of zo veel mogelijk de losse basisproducten kopen en die thuis verwerken.


© Fiftyandme 2024