Bewegen om hart- en vaatziekten te voorkomen!

Leestijd: 2 minuten

Samen met de Belgische Cardiologische Liga lanceert Becel ProActiv “Mijn gemeente, lekker actief”, een campagne die ons uitdaagt om gezonde activiteiten te organiseren in onze gemeente. De winst? Een verlaagd cholesterolgehalte, een hometrainer voor de organisator en een defibrillator voor de gemeente.

Door Isabelle Blandiaux

Kleine veranderingen in onze levenswijze – stoppen met roken, meer bewegen en evenwichtiger eten – kunnen het verschil maken en de risicofactoren op hart- en vaatziekten verminderen. Een boodschap die je niet zomaar naast je neer kan leggen, gezien er elk jaar 17.000 vrouwen en 14.000 mannen sterven aan de gevolgen van deze ziekten. Dat maakt van cardiovasculaire aandoeningen de voornaamste doodsoorzaak in België.
Wetende dat 80% van de risicofactoren vermeden kunnen worden en dat vanaf een leeftijd van 40 jaar 7 Belgen op 10 teveel cholesterol hebben, sloeg Becel ProActiv de handen in elkaar met de Belgische Cardiologische Liga om deze zomer een grote sensibiliseringscampagne te starten om de Belgen ertoe aan te zetten om hun levensstijl te veranderen. Met “Mijn gemeente, lekker actief” dagen de twee partners inwoners van de gemeentes uit om sportieve en/of gezonde activiteiten te organiseren, zoals een sfeervolle dansavond, een wandeling, een fietstocht of een infoavond over evenwichtig koken. Het doel: vechten tegen een te hoog cholesterolgehalte. De gemeentes die in beweging komen maken kans om één van de 25 automatische externe defibrillators (AED’s) te winnen.

Hoe gaat het concreet in zijn werk? Eens de gemeentes genomineerd zijn, kunnen ze met de inzet van individuen, groepen en/of verenigingen acties op touw zetten om zo punten te verzamelen…

Een golf van gezondheid die ons overspoelt

In het verleden wierp deze campagne al haar vruchten af. In 2014 kon Becel ProActiv 100 inwoners van Zonhoven overtuigen om hun te hoog cholesterolgehalte onder handen te nemen. Ze kregen advies van lokale artsen en voedingstips van diëtisten uit hun regio. Elke dag werden er gezonde activiteiten georganiseerd, zoals culinaire workshops en daguitstappen met de fiets of te voet. Na 4 weken konden 77 van de 100 deelnemers een lager cholesterolgehalte in hun bloed vaststellen. Met deze nieuwe actie wil Becel ProActiv heel België in beweging brengen.

pic_actie-fallback

Becel ProActiv en de Belgische Cardiologische Liga zullen automatische externe defibrillators (AED) cadeau doen aan de gemeentes die de meeste punten verzamelen. Die apparaten kunnen levens redden, dat is bewezen. In België zijn ongeveer 10.000 mensen per jaar slachtoffer van een infarct. Als dat zich voordoet buiten het hospitaal, overleeft maar 10% van hen het infarct. Dat percentage stijgt tot 50% als er een AED in de buurt is. Het probleem is dat maar 25% van de Belgen zo’n toestel durft gebruiken. Samen met de AED’s worden er ook opleidingen aangeboden om hun gebruik aan te moedigen. Deze apparaten werken helemaal automatisch en leggen mondeling uit welke handelingen je moet uitvoeren.

Schrijf u in op www.mijngemeentelekkeractief.be en neem deel aan de acties of organiseer er zelf één!© Fiftyandme 2024