Geen krakende knoken meer!

Leestijd: 2 minuten

Met een symfonie van krakende knoken, een concerto van broze beenderen en een pijnrapsodie in crescendo herinnert ons lichaam er ons soms luidruchtig aan dat het beendergestel aanpassingsproblemen heeft! Om valse noten te vermijden, is het dus aangewezen op tijd en stond wat zorg te besteden aan dat instrument.

Arthrose

Soms kan leeftijd als een goed excuus dienen: “Met mijn kapotte knieën kan ik toch niet meer aan sport doen”. Excuses zijn nu eenmaal snel gevonden als het erop aankomt om die sportschoenen toch maar niet aan te trekken. En een gehavend skelet wordt dan vaak als belangrijkste reden aangehaald.

Bovendien zorgen osteoporose en artrose, twee aandoeningen die vooral bij vrouwen voorkomen, voor nog meer ellende op dat vlak. Osteoporose tast de beenderen aan en artrose de gewrichten. Maar beide hebben ze hetzelfde gevolg: pijn die steeds heviger wordt en de minste handeling of beweging tot een kwelling maakt. Verraderlijk als ze zijn, steken ze pas de kop op nadat ze eerst ondergronds hun sloopwerk hebben verricht. Vandaar dat het belangrijk is oog te hebben voor mogelijke indicaties en een aantal voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, zoals voeding kiezen die rijk is aan calcium en vitamine D, regelmatig bewegen en er een goede levensstijl op nahouden.

vieux

Waakzaam blijven en een “groot onderhoud” niet op de lange baan schuiven, zijn dus de boodschap! Net als bij wagens – waar we beduidend meer aandacht aan besteden – moeten ons lichaam en onze gewrichten minstens een- of tweemaal per jaar worden nagekeken. Osteopathie kan hier een doeltreffend hulpmiddel zijn om pijnlijke zones te behandelen en problemen te vermijden. En waarom zou u ook niet eens uw licht opsteken bij een dienstverlener met technieken die een aanvulling vormen op de traditionele geneeskunde? Een overtuiging die Christian Boiron, CEO van de gelijknamige Laboratoires, wereldleider op de homeopathiemarkt, in ieder geval goed is bekomen: “Ik voel mij helemaal geen zestiger, ik voel me nog altijd maar 15 jaar”. Of hoe het vermogen tot verwondering kan werken als een elixir voor eeuwige jeugd. Nu enkel nog onze botten die zich sterk moeten houden…


© Fiftyandme 2024