Het lege nest syndroom : wanneer je kinderen het huis uit zijn

Als ouder is dit meestal het perfecte tafereel: je gezin gezond en gelukkig rond de ontbijttafel terwijl jij voor een heerlijk ontbijt met eitjes zorgt. Mogelijk helpen ze jou ook mee en dat is nog fijner. Maar, dan komt de dag dat ze het huis uit gaan. Gevolg: je blijft alleen en wat verdwaasd achter. Zoiets noemen ze het lege nest syndroom. Hoe ga je daarmee om ?

Leestijd: 2 minuten

Lege nest syndroom

Het is zo’n mooie ochtend. Je gezin wordt herenigd bij het ontbijt. Een heerlijk tafereel tot je jongste plots aankondigt dat hij wil gaan samenwonen met zijn vriend(in). Dat had je niet voelen aankomen. Je bent weliswaar vijftig(+) maar je bent nog superjong van geest en helemaal gefocust op je kinderen. Het nieuws is dus moeilijk te verteren. Je hebt de jaren niet zien voorbij vliegen. Ook had je niet in de gaten dat je kids zo snel volwassen zijn geworden.  Dat is normaal: je bent een moeder/vader en je blijft hen eeuwig zien als je kind(eren). Het vertrek van je zoon of dochter is dan ook tegelijkertijd een vreugde en een drama. Er is een leegte om te vullen maar gelijk ook een ruimte die jij met nieuwe dingen kan opvullen. In meer dan 30% is het echter de moeder die het meeste moeite zal hebben met het nieuws dat je trots er plots vandoor gaat met zijn vriend(in). Deze tips helpen jou alvast doorheen het lege nest syndroom.

Lege nest syndroom : voorbereid of niet

Elk geval is anders, zoveel is zeker, maar de situatie zal over het algemeen minder pijnlijk zijn voor koppels met een bevredigend liefdesleven, een drukke (werk)agenda, een actief sociaal leven en veel ontspanning. Ook voor diegenen die anticipeerden op dit moment en in tussentijd al een leven ontwikkeleden los van hun kinderen, zal het vertrek een stuk minder moeilijk zijn. Heb je je daarentegen altijd (voornamelijk) gefocust op je kroost, dan die klap hard aankomen. Voor degenen die net in de vijftig zijn en zich al zorgen maken over het verlies van hun ‘baby’, is er nog hoop. Steeds vaker blijven kinderen tot later leeftijd thuis wonen. De kans dat jouw oogappel dat ook doet, is dus reëel.  Voordat je je echter verheugt over het idee om uw nakomelingen ad vitam aeternam thuis te hebben, bekijk de levensfilm van je liefste misschien nog eens in retrospect. Misschien dat je dan sneller geneigd zal zijn om hem of haar zijn vleugels te doen spreiden. Soms heel snel.

Herwonnen vrijheid

Probeer je daarom in die context dan ook los te maken van negatieve gedachten en denk ook aan de herwonnen vrijheid die je hebt. Meer tijd ook voor jezelf en je partner. Minder beperkingen. Beeld je ook in dat je het geen vaarwel is met je jongen of meisje maar gewoon een (vaak regelmatig) weerziens. Proef daarom met volle teugen van je vrije leven. Zonder mate.

 


© Fiftyandme 2024