Interieur: een huis zonder kids

Leestijd: 3 minuten

De kinderen zijn het huis uit. En nu… op naar een nieuwe en kleinere woning of appartement; een tabula rasa van de bestaande gezinswoning of verkiezen vijftigplussers veeleer een softe facelift? En voor welke stijl opteren ze dan? Wij vroegen het aan een binnenhuisarchitecte.

Tekst Marleen Duerinckx

III

We vuurden onze vragen af op Julie Grangé die samen met Julie Van Der Donckt het bureau Julie2 runt. Beide dames studeerden – weliswaar niet gelijktijdig – interieurarchitectuur aan het Antwerpse Henri van de Velde Instituut. Ze kwamen elkaar professioneel tegen en beslisten om samen een bureau voor binnenhuisarchitectuur te starten. Sinds 2005 realiseren ze jaarlijks tal van projecten, waaronder verbouwingen van bestaande woningen van vijftigplussers – de generatie van hun ouders nota bene – en werkten ze ook een project uit voor een serviceflat.

Persoonlijkheid

We merken meteen dat Julie Grangé het moeilijk heeft om over algemeenheden te spreken. “Het is verkeerd om in ons vak mensen te stigmatiseren. Los van hun leeftijd hebben individuen hun eigen persoonlijkheid, hun eigen gewoontes. Een woning en interieur moeten daaraan beantwoorden en mensen gelukkig maken. Interieurinrichting draait rond drie elementen: vorm, functie en esthetiek. Vanzelfsprekend is voor een oudere doelgroep de pijler ‘functionaliteit’ uiterst belangrijk.”

KKKK

Julie Grangé en Julie Van Der Donckt krijgen geregeld de vraag van klanten om een woning te reorganiseren van zodra de kinderen het huis uit zijn. Het gaat meestal niet over een tabula rasa, maar veeleer over aanpassingen en renovaties. “De lege kamers krijgen dan een nieuwe invulling. Vaak opteren de eigenaars ervoor om zichzelf een ‘luxe unit’ te gunnen, met een ruime slaapkamer, dressing en badkamer, alles liefst op dezelfde verdieping. Zeer praktisch, in elkaar doorlopend, rustgevend en esthetisch. Terwijl vroeger de kinderen constant centraal stonden, denken ze nu aan zichzelf en creëren ze een aangename slaap- en ontspanningsruimte voor zichzelf. Vaak willen ze toch nog een aantal slaapkamers behouden, om de kinderen nog te kunnen opvangen of – met het oog op een toekomstig grootouderschap – later als babykamers te kunnen gebruiken.”

Realistische visie

Als vijftigplussers beslissen om een woning te renoveren, voor welke stijl opteren ze dan? “Dat hangt van de persoonlijkheid van de mensen af. Zij die veeleer klassiek zijn, zullen voor een meer traditionele renovatie kiezen. Modegevoelige zielen gaan resoluut voor een modern enMMM hip interieur. Eigenlijk is de leeftijd geen bepalende factor, maar wel de persoonlijkheid en de stijl van de mensen. En let wel, de meeste vijftigplussers zijn echt geen ‘oude’ mensen, maar nog super dynamisch en creatief. We hebben voor een tachtigjarige dame een appartement ingericht en zij stond open voor tal van nieuwigheden. Ze wou een zeer modern interieur. Tenslotte is je interieur een uitstraling van jezelf en je moet je er ook goed in voelen.”

Geen algemeenheden? Of toch wel? “Typisch voor de vijftigplussers is hun realistische visie. Verbouwingswerken kosten nu eenmaal veel geld. En deze doelgroep is misschien minder verwend geweest vroeger, ze hebben ondertussen ook al veel levenservaring en ze zijn zeer kostenbewust. Ze gaan ook resoluut voor kwaliteit en duurzaamheid. Ze zijn niet bereid om meer te betalen voor het mooiste, ze willen wel meer betalen voor het beste.”

Serviceflats

BBBBeide dames werkten ook een project uit voor serviceflats. “Een uitermate boeiend gegeven. Stijlvolle serviceflats, dat is de toekomst. Leuke en aangename woonplekken creëren voor de laatste levensfasen van mensen, daar komt heel wat bij kijken. Het komt erop aan om alles gebruiksvriendelijk en uiterst handig te maken. Je moet over veel zaken nadenken: bergruimte voor sleutels, comfortabele en verplaatsbare zetels, een aangepaste bedhoogte, makkelijk bereikbare verlichtingsschakelaars, een goede verlichting, veilige douches,… Vorm, functie en esthetiek zijn hier ook aan de orde, met het hoofdaccent op functionaliteit, en zonder vorm en esthetiek uit het oog te verliezen, want ook hier komt het erop aan om aangename leefruimtes te creëren waar mensen zich goed voelen.”

Julie2
Ruytenburgstraat 51
2600 Berchem-Antwerpen
info@julie2.be, www.julie2.be

NNNN



© Fiftyandme 2024