grootmoeder worden

Grootmoeder worden: een kans om op je eigen manier te genieten

Veel vrouwen hebben levendige herinneringen aan hun jeugd met hun grootmoeder. Een rol die ze later ook zelf op zich kunnen nemen. Het is een ervaring waar je op je eigen manier van moet genieten.

Leestijd: 2 minuten

Denk maar aan de film La Boum (1980), de klassieker die de jeugdigheid van 50-plussers markeerde. Met Poupette (Denise Grey), een positieve karikatuur van een grootmoeder. Voor sommige vrouwen wordt deze levensfase gezien als een teken van ouder worden. Maar wat als we in plaats daarvan alle voordelen van deze fase zouden waarderen, die in België door meer dan 60% van de vrouwen boven de 50 wordt ervaren? (bron: ligue-enseignement.be)

“Als oma geniet ik van een geweldige tijd in mijn leven”

Een grootmoeder vertelt: “Ik moet toegeven dat toen mijn enige dochter me vertelde dat ik op 51-jarige leeftijd oma zou worden, het aanvoelde als een behoorlijke klap in het gezicht,” vertelt Sandra, 56 jaar. De eerste dagen na de aankondiging had ik angstaanvallen over het verstrijken van de tijd. Toen begon ik vooruit te denken en stelde ik me voor wat ik allemaal met het kindje zou kunnen doen en delen. Vandaag is mijn kleinzoon de grootste schat waar ik elke week met plezier voor zorg. Mijn angsten zijn verdwenen en ik ga door deze periode met een glimlach op mijn gezicht, het lijkt wel een verjongingskuur.”

De voordelen van grootmoeder worden

Het stereotype van de grootmoeder uit onze kindertijd is achterhaald. Versie 2.0 is een nog actieve vrouw uit de babyboomgeneratie. Ze is vastbesloten om het beste uit haar kleinkinderen te halen en haar ervaring en passies met hen te delen. Grootmoeder zijn betekent tegenwoordig dat je kunt genieten van je kleinkind, maar enkel van tijd tot tijd. Dus zonder de vermoeidheid en stress van het dagelijkse leven die moeders ervaren. Het kind is er niet altijd, maar dat maakt dat zijn of haar bezoek altijd welkom zal zijn en als een gelukkig moment zal ervaren worden. Als grootmoeder kan je de familiegeschiedenis en je passies doorgeven, maar je bent ook een baken tot wie het kind zich kan wenden. Dit speelt nog harder een rol in samengestelde gezinnen, waar kinderen soms moeite hebben om hun plaats te vinden.

Het belang van je plaats te kennen

Door hun speciale status kunnen oma’s in de verleiding komen om hun rol te serieus te nemen. Tot op het punt dat ze de rol van de ouders in het gedrang brengen. Voordat er een familiecrisis uitbreekt, kun je je beter bewust zijn van de witte lijnen die niet overschreden mogen worden. De belangrijkste daarvan is dat je niet té aanwezig moet zijn. Je moet de juiste balans vinden tussen beschikbaar zijn en je terugtrekken om de ouders de hoofdrol te laten spelen. “Om problemen en conflicten te voorkomen, moeten oma’s er ook voor zorgen dat ze aansluiten bij de brede opvoedingsrichtlijnen van de ouders. Als oma mag je deze regels niet versoepelen om jezelf  in een goed daglicht te zetten. Wees cool, maar ondermijn de rol van de ouders niet, ook al ben je het er niet mee eens,” legt psycholoog Claudia Noiret uit. Tot slot is er nog een valkuil die je niet over het hoofd mag zien. Zorgen voor het kleinkind is één ding, maar er mag geen sprake zijn van dat de grootmoeder de geneugten van het leven opgeeft. Ze blijft een vrouw die haar autonomie moet behouden, wat essentieel is voor haar welzijn en evenwicht. Ze mag nooit aarzelen om haar kinderen te zeggen dat ze niet beschikbaar is. “Haar rol als grootmoeder kan (en mag) niet alles overnemen,” besluit Claudia Noiret.

De leukste berichten van Fifty & Me in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Beeld © Shutterstock


© Fiftyandme 2024