Nieuw samengesteld kerstfeest

Met Kerstmis drukken we op de pauzeknop en leggen we meningsverschillen en conflicten even aan de kant. Tenminste, dat is wat we van elkaar verwachten, want is kerst niet hét feest van de vrede en de samenhorigheid? De wrok, de ergernis en het verdriet vergeten, ons hart openstellen: het is een heuse opdracht, maar niets is onmogelijk.

Leestijd: 4 minuten

Symbolen van warmte en hoop

Wat is Kerstmis eigenlijk? Bij het feest horen waarden als ‘heilig’, ‘samenzijn’, ‘warmte’. Als we even de commerciële mallemolen wegdenken, draait het om een kind dat geboren werd in een stal. Je hoeft niet gelovig te zijn om de boodschap van het prachtige verhaal te begrijpen. Het religieuze aspect is niet altijd noodzakelijk. Kijk gewoon naar dat stralend beeld van een kind dat de mensheid hoop brengt. Symbolisch natuurlijk, niets in dat hele verhaal is letterlijk te nemen. Maar het zijn de symbolen die een feest zin geven.

Kerstmis zou in de oorsprong een heidens feest zijn: het joelfeest of midwinterfeest van de Germanen, de viering van de winterzonnewende en de terugkeer van het licht. Ons kerstfeest nam verschillende symbolen van het joelfeest over, zoals bijvoorbeeld de brandende boomstronk die het licht van de wereld symboliseerde en die we nu kennen als de kerststronk. Zulke symbolen kunnen heel inspirerend en betekenisvol zijn in ons persoonlijk leven. We leiden een woelig bestaan en vergeten soms dat de winter het uitgelezen seizoen is om ons terug te trekken, te genieten van de warme thuisgloed en te zorgen voor de zaden (al dan niet symbolisch) die in de lente zullen ontkiemen.

De clan als kern

De familie. Het gezin. De kerngroep waartoe we behoren is zo belangrijk, en misschien nog meer wanneer de ‘clan’ is uitgebreid of wanneer er belangrijke verschuivingen zijn geweest. Kijk je vol verlangen uit naar de familiesamenkomst of zakt de moed je nu al in de schoenen? Focus op het idee van samenzijn. Wees je bewust van de onderlinge afhankelijkheid. Laat afkeurende blikken plaatsmaken voor een gemoedelijke glimlach. Iedereen verlangt naar die verbondenheid, al was het maar voor de tijd van een gezellige namiddag of avond. Denk even niet aan de stortvloed aan cadeaus, de spanningen, de overdreven lange feestmaaltijd, het onbegrip en de schone schijn …

De eerste indruk

Wat gaan de anderen denken? We kunnen het zo moeilijk loslaten. Als stiefvader of -moeder willen we koste wat het kost in de smaak vallen bij de tieners en de volwassen kinderen van onze nieuwe partner. Dat is niet altijd een goed idee. We willen onszelf zijn maar toch vooral een goede indruk maken. Dat is erg moeilijk, vooral als oude verdedigings- en beschermingsmechanismen de kop opsteken. We hebben de neiging te overdrijven en dus net het tegenovergestelde te bereiken. Bekijk het als een stoelendans en probeer je nieuwe plek te vinden. Of stel voor om samen te koken: elke genodigde brengt een ingrediënt mee, alles gaat samen in een grote soepketel en het geheel wordt na een uur of twee pruttelen een heerlijke maaltijd van en voor iedereen!

Kerst bij je thuis?

Ga in de eerste plaats voor een ongedwongen, serene sfeer. Wind je niet op en hou het simpel … Eenvoud siert. De Franse auteur Christian Bobin schreef: “In de eenvoud vang je God.” God als het essentiële element, een soort van gouden draad die iedereen verbindt, de oneindige liefde die iedereen zoekt. “Heb aandacht voor elkaar, probeer te kijken en te luisteren naar de ander, geef de overhand niet aan je eigen ik, want zo boet je in aan liefde. Zien is liefhebben.” (Vrij naar een paragraaf uit Aimez à l’infini van de Franse filosoof Denis Marquet.)

Verrassende ideeën voor een ontspannen feest

  • Als een van de nieuwe partners al een kleinkind heeft, kan het een goed idee zijn kerst in de namiddag te vieren, met taart en koffie. De kleintjes hebben een dutje gedaan (de grote misschien ook) en iedereen is ontspannen. Je bent ook minder geneigd om alcohol te drinken, wat de sfeer soms kan verpesten. Bedenk allemaal samen een mooi verhaal. Ga in een kring zitten en voeg elk om beurt een element of gebeurtenis toe, vertrekkend vanuit je fantasie of vanuit voorwerpen in een mand. Het is Kerstmis dus de enige vereiste is dat het verhaal goed afloopt!
  • Speel samen een spel, iedereen wordt er vrolijk van en het schept een band. Het spelletje Time’s up kids (Repos Production) is een ideaal familiespel dat ook geschikt is voor jonge kinderen. Of zet een heleboel kaarsen op tafel en spreek af dat de persoon wiens kaars uitdooft een wens, mop of bijzondere ervaring deelt met de tafelgenoten. Luisterplezier verzekerd! (Spel gebaseerd op een idee uit Le Ligueur.)
  • Ook zingen schept een band. Zingen in een familiale sfeer gebeurt nu veel minder dan vroeger. Nochtans is het erg fijn om samen kerst- of familieliederen te zingen. Dit is een mooi moment om de oudste van het gezelschap even in de spotlights te zetten door hem/haar te vragen liedjes te zingen uit zijn/haar jeugd.
  • Maak samen een familiekunstwerk met knipsels uit magazines. Elke aanwezige pikt er drie uit die hij/zij typerend vindt voor zichzelf. Daarna stellen jullie in groep het kunstwerk samen op een groot blad. Op die manier krijgt iedereen zijn plek in de nieuwe constellatie. Vergeet de lijmstiften niet!
  • Speel het klassieke speelplaatsspelletje ‘standbeeld’. Zet muziek op en laat iedereen al dansend en bewegend een plekje zoeken. Wanneer de muziek plots stopt, blijft iedereen stokstijf staan. De ene verliest zijn evenwicht, de andere trekt gekke bekken. Bewegen is nu even verboden, maar met je ogen mag je uitgebreid rondkijken. Deed je stiefdochter altijd wat tegendraads? Dan breekt nu eindelijk het ijs.
  • Probeer aandacht te hebben voor wat goed loopt. Laat wat knarst, tegenduwt of verdeelt aan je voorbijgaan. Vraag aan elke genodigde om een leuk nieuwtje over zichzelf mee te brengen en dat voor te stellen in jullie eigen familiale goednieuwsshow! Zo leer je elkaar weer op een andere manier kennen. Zalig kerstfeest!

 


© Fiftyandme 2024