Veiligheid op elke leeftijd

Leestijd: 3 minuten

In Europa sterven elke week maar liefst meer dan 500 mensen bij een verkeersongeval. Het zijn cijfers die ons koude rillingen bezorgen, maar ons niet beletten om elke dag weer achter het stuur te stappen. Daarom is het voor élke autobestuurder een goed idee om aan een defensieve en gecontroleerde rijstijl te werken, ook voor 55-plussers die niet allemaal een rijexamen hebben moeten afleggen.

PIERRE-BENOIT SEPULCHRE

0 ongelukken, 0 slachtoffers. Een droom van elke overheid die het bloedvergieten vruchteloos ongedaan probeert te maken met snelheidslimieten en controles, maar ook met de sensibilisatiecampagnes en het verbeteren van de weginfrastructuur. Desondanks is het meestal het gedrag van de weggebruiker dat de oorzaak van het accident is. En daar waar jongeren een belangrijk aandeel hebben in auto-ongelukken, blijven ook oudere bestuurders niet gespaard. Vandaar de opleiding speciaal voor hen.

Life-Magazine

Een onmisbare « update »

Vandaag is een auto besturen niet meer wat het ooit was. Autoconstructeurs spaarden de voorbije 50 jaar kosten nog moeite om hun voertuigen zo veilig mogelijk te maken. ABS, ESP en andere elektronische hulpmiddelen helpen bestuurders om hun wagens, die in de loop van de decennia steeds intelligenter werden, beter onder controle te houden. Dat heeft echter ook als gevolg dat de reflexen die u zich eigen maakte in uw auto tijdens de jaren ‘60 niet meer aangepast zijn aan de hedendaagse auto’s. Toen was een rijbewijs halen ook niet meer dan een formaliteit.

Tijd dus voor een update! Met een stage van een dag, georganiseerd door de Peugeot Driving Academy, kunnen senior bestuurders hun gedrag achter het stuur testen en hun reflexen en reacties verbeteren bij het remmen, het vermijden van obstakels of bij verliesvan controle over het stuur. Zo actualiseert u uw kennis op vlak van technologie, maar ook wat nieuwigheden in de wegcode betreft.

Een bewustzijnswording

Uw snelheid aanpassen aan de omstandigheden, uw gezichtsveld uitbreiden overdag én ‘s nachts, uzelf zichtbaarder maken op de weg, regelmatig de staat van uw banden controleren, kiezen voor een preventieve rijstijl, het principe van anticipatief remmen beter onder de knie krijgen door rekening te houden met de ABS, een obstakel vermijden of uw wagen onder controle houden als het geijzeld heeft, … Het zijn allemaal onderwerpen die aangesneden worden door twee professionele instructeurs tijdens een opleiding in Nijvel of Francorchamps.

Concreet is een gedeelte van de voormiddag voorbehouden voor de theorie, en ligt de klemtoon onder andere op een aangepaste snelheid. Uw snelheid verhogen met 5, 10, 15 of 20 km/u levert u maar een paar seconden tijdswinst op op een gemiddeld parcours. Anderzijds kan het wel dramatische gevolgen hebben. Uw remafstand wordt immers vermenigvuldigd terwijl uw reactietijd én uw perceptie van gevaar en van afstanden veranderen. Een obstakel – dus ook een voetganger – vermijden wordt op die manier veel ingewikkelder.

Klaar om de 4 seizoen het hoofd te bieden!

life-magazine

Eens de theorie opgefrist is, is het tijd voor de praktijk! De opleidingscentra van Nijvel en Frankcorchamps beschikken over een moderne infrastructuur die verschillende wegsituaties maar ook uw grip op de baan zoals in geval van ijzel kan simuleren. Bijgestaan door twee door de wol geverfde instructeurs nemen de cursisten plaats achter het stuur van een recente wagen en worden geconfronteerd met onder- en overstuursituaties zodat hun reflexen en reacties ingeschat kunnen worden. Waar plaatst u uw blik? Moet u versnellen of net remmen? Meesturen of tegensturen? De praktijk op het circuit laat u toe om u de juiste reflexen eigen te maken zodat u uw voertuig beter onder controle heeft in gevaarlijke situaties. Hetzelfde geldt voor remmen in verschillende omstandigheden, en voor het verlies van grip op de baan. Op onze wegen die zo vaak overspoeld worden door regenbuien kan u in de meest uiteenlopende situaties verzeilen. Dan is het beter om erop beducht te zijn om zo elk risico op een ongeluk te minimaliseren.

De senior stage wordt aangeboden voor 265€ (65€ als u een inwoner bent van Waals-Brabant) en kan gevolgd worden in Nijvel of in Francorchamps. Een ervaring die u niet mag missen, zowel om uw rijgedrag te verbeteren als om het risico op een ongeluk te minimaliseren, in het belang van ieders veiligheid!

www.peugeot-driving-academy.be

Win een stage bij de Peugeot Driving Academy RACB om uw veiligheid achter het stuur te verbeteren. Klik hier© Fiftyandme 2022