Vrienden zijn met uw kleinkinderen op Facebook: voor of tegen?

Leestijd: 2 minuten

De jeugd brengt als het ware het grootste deel van zijn tijd door op Facebook… Dus hebt u maar besloten om Facebookvrienden te worden met uw kleinkinderen. Om u dichter bij hen te voelen. Maar is dat wel een goed idee?

Door Magali Duqué

life-magazine

“Ik heb een Facebookaccount aangemaakt om mijn kleindochter te zien groeien op haar foto’s. Ze woont in de VS”, vertelt Jacqueline.

VOOR 

  • Het is een goede manier om elke dag te weten hoe het met hen gaat.
  • Heeft hij of zij u geen foto’s van de laatste vakantie toegestuurd? Normaal: tegenwoordig worden foto’s niet meer afgedrukt, maar gepubliceerd op sociale netwerken. Dankzij Facebook hebt u vrije toegang tot de foto’s… Het staat u dus alsnog vrij om ze al dan niet op de schouw te zetten.
  • Twee derde van de kinderen ouder dan 10 jaar heeft al een profiel op Facebook. En als u nu eens jullie medeplichtigheid vergroot en samen leert hoe dat geliefde communicatiemiddel precies werkt…? U kan ervan profiteren om uw kleinkind tegelijk alert te maken voor bepaalde gevaren van het internet.
  • Grootouders hebben een andere band met kinderen dan de ouders en kunnen hen goede raad geven (zonder het ouderlijke gezag te ondermijnen). Sociale netwerken staan ons toe om er te zijn om het moment dat het nodig is.

UNE-life-magazine63

“Sinds ik vrienden ben met mijn kleindochter op de sociale netwerken, vertelt ze me niks meer. Ze zegt: “Maar mamy, kijk op mijn Facebookpagina! Ik heb vorige week een gouden medaille gewonnen bij het turnen!”, treurt Danielle. 

TEGEN 

  • Ons taalgebruik is niet altijd aangepast. Uw “Tot morgen mijn scheetje” kan ervoor zorgen dat ze uitgelachen wordt in de klas. De foto op haar potje als herinnering aan haar 2e verjaardag ook…
  • U mag geen spion worden. Facebook is soms nogal direct en wat u zal ontdekken kan soms choquerend zijn (een iets te feestelijke foto, een sigaret, een kus, …) Onthou goed dat u er niet bent om te oordelen.
  • Grootouder zijn is ook weten wanneer u een stap achteruit moet zetten, toekijken wat er gebeurt en er zijn als er beroep gedaan wordt op u.

Facebook Grand-mère petite-fille Life Magazine

Onze raad: Om de relatie met uw kleinkinderen te onderhouden, bestaan er moderne communicatiemiddelen die geschikter zijn dan Facebook. Dit sociaal netwerk is een collectief gebeuren terwijl jullie grootouder-kleinkindrelatie zich één-op-één vormt. Skype, Whatsapp, mails en smsjes zijn geschikter omdat u daar verbonden kan blijven, tête-à-tête…© Fiftyandme 2022